Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przedszkole w stavanger - Norwegia

Czytali temat:
Marek S radoslaw milewski Izabela Paula Siemińska Agnieszka R. Tomasz Nowak Kinga Swiecka goosia rogsiak Łukasz Ch Sandra2242 Renata M. (4046 niezalogowanych)
10 Postów
joanna Oti
(joannas84)
Wiking
Hej kochani mam wielką prośbę przeprowadzam sie do Stavanger z dziećmi 1,5 roku i 4,5 lat i od września musze ich posłac do przedszkola. Moglibyście mi powiedziec ile kosztuje przedszkole za jedno dziecko, czy jezeli corka nie ma jeszcze 3 lat bedzie chodzić do jakiegoś żłobka, czy panstwo bedzie za nia płacic za predszkole skoro pobierać bede na nia zasilek opiekuńczy (te 3000 nok), czy jest zniżka jeżeli chodzi rodzeństwo do przedszkola????
Bardzo dziękuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bella)
Wiking
jeżeli chodzi o miejsce w przedszkolu to trzeba złożyć podanie najpóźniej chyba do 15 lutego zależy też od komuny w jakiej mieszkasz a co do płatności podaje ci link www.nav.no/Familie/Kontantst%C3%B8tte
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
W komunie do której należe podanie o miejsce w przedszkolu można składać przez cały rok. Dziecko które nie ukończyło 3 lat a uczęszcza do przedszkola na 100% przysługują tylko pieniążki w wysokości ok 970nok. Można starać się o dofinansowanie na dzieci jak i również o darmowe miejsce ale trzeba spełniać warunki komuny. 100% pobytu w przedszkolu pierwszego dziecka kosztuję ok 2500tys, kiedy uczęszcza dwoje dzieci to za 100% pobytu drugiego dziecka płaci się 80% kwoty. Nie wiem czy ten system działa w każdej komunie ale w naszej tak
Pozd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Magdalena Bogdańska
(ladyinblue)
Początkujący
W stavanger aplikacje zgłasza się właśnie do ok 15 lutego, ale jestem pewna, że jeśli wybierzesz się do komuny i przedstawisz swoją sytuację, to powinni Ci w miarę możliwości pomóc, bo aplikacje składa się właśnie po to, żeby komuna wiedziała, w których przedszkolach może być ewentualnie miejsce...Ale na pewno wniosek swój będziesz musiała odpowiednio udokumentować, bo oni tak na słowo to raczej nie wierzą
100% pobytu dziecka w przedszkolu tez kosztuje jakieś 2500 NOK, natomiast w przypadku rodzeństwa, dostajesz zniżkę w wysokości 30%. Do tego dochodzą tzw."matpenger", czyli pieniążki na jedzenie w wysokości 200 NOK mięsiecznie na dziecko
W razie ciężkiej sytuacji finansowej możesz ubiegać się o zniżki
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok