Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wydatki na leczenia. - Norwegia

Czytali temat:
aniulka87xxx A (1006 niezalogowanych)
12 Posty
Piotrek Jaworowski
(Peter30)
Wiking
Witam.
Czy orientuje sie ktoś, jak wygląda ewentualne odliczenie od podatku wydatków poniesionych na leczenie ?
Konkretniej rzecz ujmując, wydatki poniesione na operacje w PL, pobyt na stałe w NO.
Mam całą dokumentacje medyczną, rachunek (operacja wykonana w prywatnej klinice w PL),generalnie wszystkie możliwe papierki.Operacja wykonana w pl,z dwóch powodów:
1. Nie ufam tutejszym lekarzom- mam do tego solidne podstawy,ale to oddzielny temat.
2. Czas oczekiwania na taką operacje w NO, to ok 7-8 miesiecy,a zatem czas wyrzucony w błoto.
Nie moge sie nigdzie dokopać/dowiedzieć czy jest możliwość odpisania tych kosztów w rozliczeniu rocznym.
Dzięki za ewentualne info/pomoc.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sebastian W.
(Zax)
Wiking
Taki odpis jest usuniety od roku 2013. Jest teraz okres przejsciowy tj jesli miales taki odpis w roku 2012 i 2013 wtedy otrzymalbys tez teraz , oczywiscie przy zalozeniu ze spelniasz warunki.

Czyli odpowiedz generlanie brzmi nie nie mozesz tego odpisac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
od dupy strony sie za to zabrales. trzeba najpierw wykazac ze operacja jest konieczna ( fastlege powinien opinie wydac) i to ze nie mozesz tyle czekac, zlozyc podanie do helfo. wtedy mozesz dostac pozwolenie na operacje za granica.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Piotrek Jaworowski
(Peter30)
Wiking
Joseph napisał:
od dupy strony sie za to zabrales. trzeba najpierw wykazac ze operacja jest konieczna ( fastlege powinien opinie wydac) i to ze nie mozesz tyle czekac, zlozyc podanie do helfo. wtedy mozesz dostac pozwolenie na operacje za granica.

Wiem ze jest taka możliwość,a le w moim przypadku operacja nie była konieczna natychmiast.
Dla tutejeszych lekarzy mogłem sobie poprostu tak przeczekać na zwolnieniu lekarskim i tyle,a co za tym idzie żaden lekarz nie wystawi mi zaświadczenia że operacja potrzebna jest natychmiast.
Operacje zdecydowałem sie zrobić w PL na swój koszt, miedzy innymi ze względu na ten czas oczekiwania.
W czasie kiedy tutaj wciąż bym czekał na operacja,ja juz bylem pod koniec rehabilitacji która jest niezbędna po rekonstrukcji ACL.
Jak dla mnie,czyli osoby aktywnie uprawiającej sport, 8 miesięcy siedzenia na tyłku,to porażka.
Zresztą,tak jak pisałem wcześniej,żadnemu lekarzowi nie dałbym tytaj nawet opuszka palca sobie naciąć.
No nic,dzieki za odp.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Niestety, odpis został zniesiony z rokiem podatkowym 2012.
Tylko osoby, które wcześniej go miały (lata podatkowe 2011,2010), mogły w kolejnych 3 latach (2012,2013,2014) się o niego ubiegać, przy założeniu, że nadal spełniały warunki. Również zmniejszono kwotę odpisu, ze 100% do 67% poniesionych kosztów. Od roku podatkowego 2015 odpis nie będzie istniał nawet dla osób, które go uzyskiwały w latach 2010-2011.
Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/podatki
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok