Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

poszukiwane firmy sprzątające= - Norwegia

1 Post

(asiorka1987)
Wiking
hejka!
czy są tu dziewczyny, które zakładały firmę sprzątającą i działają na terenie Sandnes, Stavanger itd?
Myślę o założeniu jednoosobowej firmy sprzątającej. Trochę poczytałam na temat założenia własnej działalności. Wiem, że za wszystkie informacje dotyczącej prowadzenia i zakładania firmy się płaci u księgowych itd. Ale może jest ktoś kto zechciałby doradzić i pomóc pokierować. Ile bierze taka firma sprzątająca za godzinę pracy - np. sprzątanie domku, mycie okien? Jaki jest mniej więcej cennik ? (tak by się opłacało) Ile łącznie % odejmuje się od kwoty brutto, by przekalkulować opłacalność prowadzenia działalności. Jeśli któraś z WAS - ma taką firmę sprzątającą i zechciałaby pokierować mnie to bardzo proszę o kontakt e-mailem. Jeśli zdecyduje się ktoś na pokierowanie mnie i pomoże przez to wszystko przebrnąć zapłacę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
ksiegowej nie chcesz placic a amatorom tak ??
ryzykowne to

po pierwsze to zamowienia kontrakty
lokal
potem altinn .no
politi
skatt
bank
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Zacznij od rejestracji firmy
www.brreg.no/

Potem wyttap o karte podatkowa
www.skatteetaten.no/no/Selvbetjening/Bes...tekortforskuddskatt/

I dzialaj!!
Po przekroczeniu 50000kr musisz sie zglosic do merverdiavgiftsmanntallet

www.brreg.no/blanketter/merverdiavgift_last_ned.html

Nie musisz miec ksiegowego dopuki nie przekroczysz 5 mil (stare dane)obrotu rocznego
(tedy powinnas dla bezpieczenstwa miec AS)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(asiorka1987)
Wiking
1. Czy potrzebne mi są kontrakty z osobami u których będę sprzątała domki prywatne? Gdzie mogę wzory takich zdobyć?

2. Jakie dokumenty się składa do skate o kartę podatkową? Czy to jest to? www.skatteetaten.no/no/Selvbetjening/Bes...tekortforskuddskatt/
3. Czy w pierwszej kolejności się rejestruje firmę na stronie www.brreg.no/ ?
4. Program do wystawiania faktur , bądź gdzie można takie specjalne druki nabyć (bo wiem, że jest nowa ustawa)
5. Kiedy i jakie opłaty robi się będąc na VAT?
6. Może jakieś inne informacje znacie? Napiszcie, proszę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
M M
(bezonges)
Wiking
Praktycznie sama odpowiadasz na wlasne pytania...
1. Tak i nie. Jesli pracujesz jako firma jednoosobowa nie musisz posiadac umow ani kontrakow by wykonywac zlecenia. Chyba, z jest to stala praca wtedy lecenodawca sam przygotuje umowe (kontrakt).
2.W skatteetaten wypelnasz jeden druczek igotowe. Na miejscu dadza Ci ten wlasciwy.
3.Tak.
4. Zupelnie zbedna sprawa. Pieniadze wyrzucone w bloto. Excell w zupelnosci starczy do prowadzenia ksiegowosci oraz wystawiania faktur. Jesli obie nie radzisz z Excellem to jak chesz sobie poradzic z norweskim programem ksiegowym? Ale mysle, ze sobie radzisz.
5. Po przekroczeniu progu 50 000,00 nok gdy juz sie zarejestrujesz jak Vatowiec bedziesz musiala oczywiscie odprowadzac Vat czy MVA. Zwal jak zwal. Na stronie skattu znajdzesz terminy oraz w wiekszosci kalendarzy daty oznaczone czerwonymi kuleczkami.
6. Nie przeplacaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(asiorka1987)
Wiking
kwota 50 000 nok --- na rok czy na miesiąc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok