Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(5815 niezalogowanych)
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Witaj Megan

Z twoim wyksztalceniem i doswiadczeniem mozesz z czasem - po nauczeniu sie jez. no. - uczyc w no. szkole jako nauczycielka angielskiego.

Radze ci najpierw nostryfikowac swoje papiery :

www.nokut.no/no/utenlandsk-utdanning/sok...n/landdb-test/polen/

A tu podanie do wypelnienia :

www.nokut.no/Documents/NOKUT/Artikkelbib...ma/soknadsskjema.pdf

nie napisalac gdzie do No. sie wybierasz wiec nie moge sprawdzic czy tam jest jakas szkola jezykowa

Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Meg Kowalska
(Megan28)
Wiking
dziękuję bardzo za informacje, ale slyszałam o tym procesie nostryfikacji dyplomu, który jest zapewne żmudny i długotrwały. nie ukrywam, że pragnę jak najszybciej przeprowdzić się do Norwegii, a miejsce będzie zależne oczywiście od pracy. a tam w tej miejscowości gdzie mieszkasz, znajduje się jakaś szkoła, gdzie językiem wykładowym jest angielski? (niestety nie umiem norweskiego)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Meg Kowalska
(Megan28)
Wiking
a czy mogłabys mi jeszcze powiedzieć czego ja mogę się spodziewać po przyjeżdzie do Norwegii, w związku z mieszkaniem, czy latwo jest je znależć, czy tylko w grę wchodzi wyjazd do znajomych? a ogolnie jak z pracą inną niż nauczanie. ponieważ do Norwegii chcę wybrać się z chlopakiem (branża ogolnobudowlana) dzięki za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Megan - w No. jest kilka wiekszych miast jak Oslo, Bergen, Trondheim , Stavanger i jest tu duzo malych miejscowosci - takich "dziur" . Ja mieszkalam i w miescie - Bergen ( tam studiowalam - tez jestem nauczycielka ) i teraz mieszkam w "dziurze" - malej miejscowosci i jestem z tego b. zadowolona .

Proces nostryfikacji nie musi byc wcale dlugi - ktos tu wspominal o 3 miesiacach .

A tu poczytaj troche o No. :

www.poloniauk.com/turystyka/40-turystyka...-ciemno-do-oslo.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Meg Kowalska
(Megan28)
Wiking
Dzięki bardzo, na pewno się zapoznam z linkami. a czy byłabyś tak uprzejma i podała mi swój mail? w razie czego czy mogłabym liczyć na kontakt z Tobą?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
Megan28 napisał:
Dzięki bardzo, na pewno się zapoznam z linkami. a czy byłabyś tak uprzejma i podała mi swój mail? w razie czego czy mogłabym liczyć na kontakt z Tobą?
do mnie piszesz Megan?
ja jestem zajeta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Jest sporo International Schools w Norwegii, prawie w każdym większym mieście. Poza tym na pewno potrzebują nauczycielek angielskiego w każdej szkole norweskiej. Ja na przykład pracowałam w Kongsberg International School jako asystent. Kiedyś na jakimś szkoleniu poznałam Polkę, która w takiej samej szkole pracowała jako nauczyciel, już nie pamiętam w jakim mieście. Wpisz International School w www.google.no plus nazwa miasta przed lub po i na pewno wyskoczą ci te, które są w Norwegii. Generalnie oni mają problem z nauczycielami, bo ściągają z zagranicy, a tacy nauczyciele przyjeżdżają na rok, dwa i niekoniecznie chcą zostać, nawet jeśli wcześniej deklarowali. Wiem jako to wyglądało w "mojej" szkole.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Meg Kowalska
(Megan28)
Wiking
Dziękuje za odpowiedź. a jak to wszystko załatwiłaś, żeby się znależć w tej szkole? Jak dlugo jestes w Norwegii, jesli mozna zapytac? bo wiesz, co mnie najbardziej przeraza to to ze pojade tam w ciemno i nie bede miec dachu nad glową... mozesz powiedziec mi cos nie cos o mieszkaniach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
Megan28 napisał:
Dziękuje za odpowiedź. a jak to wszystko załatwiłaś, żeby się znależć w tej szkole? Jak dlugo jestes w Norwegii, jesli mozna zapytac? bo wiesz, co mnie najbardziej przeraza to to ze pojade tam w ciemno i nie bede miec dachu nad glową... mozesz powiedziec mi cos nie cos o mieszkaniach?
oj Megan to lepiej niech sie ktos a Trondheim odezwie zeby ci pomoc na poczatek, chociaz w ostatecznosci jakis nocleg zapewnic.
serduszkiem jestem z wami, powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Megan - tu masz wykaz internasjonale szkoly w No.

internationalschool.no/

a gama ma racje ze i w no. szkole dostaniesz prace jako nauczycielka ang. - ale oczywiscie jest ang. jest dobry na poczatek . Jezeli chcesz tu zamieszkac na stale to bobrze jest sie nauczyc no.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok