Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

D-nummer problem - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej sk Kiraa Aaa Anja1 (1250 niezalogowanych)
11 Postów
Karolina Ziemba
(KarolinaZiemba)
Wiking
Witam

Tydzień temu przyjechałam do Norwegii, mam ofertę pracy jako sprzątaczka, ale żeby wejść do szpitala czy innej placówki potrzebuję d-nummer do jakiejś karty z tego co zrozumiałam. I Tu się robi problem bo w skatte mówią, że muszę mieć kontrakt, pracodawca mówi, że potrzebuje ten d-nummer aby mnie zatrudnić.
Pojawia się pytanie, jakaś inna instytucja może mi dać ten d-nummer? Czy szukać pracy gdzie indziej ?

miłego dnia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
By dostac d-nummber musisz przedstawic w skatte kontrakt, ma jego podstawie dostaniesz karte podatkowa wraz ze wspomnianym numerem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
262 Posty

(oppenheimer)
Stały Bywalec
Ale to co napisalas juz chyba wie tak? Pani w sktat jej powiedziala. Pracodawce za jaja i niech daje kontakt na miesiac albo umowa z chlopem u ktorego mieszkasz Jest jeszcze jedna opcja podobno w skat trzeba powiedziec ze chcesz numer i ch... bo bez niego kontraktu nie dostaniesz Pisal ktos o tym na forum nie dawno ze przechodzi taki myk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
KarolinaZiemba napisał:
Witam

Tydzień temu przyjechałam do Norwegii, mam ofertę pracy jako sprzątaczka, ale żeby wejść do szpitala czy innej placówki potrzebuję d-nummer do jakiejś karty z tego co zrozumiałam. I Tu się robi problem bo w skatte mówią, że muszę mieć kontrakt, pracodawca mówi, że potrzebuje ten d-nummer aby mnie zatrudnić.
Pojawia się pytanie, jakaś inna instytucja może mi dać ten d-nummer? Czy szukać pracy gdzie indziej ?

miłego dnia

U nas byl taki Ziemba Karol co to mowil, ze sie skattu nie boi, no i numer dostal. Moze jestescie spokrewnieni?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Karolina Ziemba
(KarolinaZiemba)
Wiking
Nie, nie jesteśmy raczej spokrewnieni, coś wymyślę w takim razie, a Nav? tam można sie starać o ten numer?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
KarolinaZiemba napisał:
Nie, nie jesteśmy raczej spokrewnieni, coś wymyślę w takim razie, a Nav? tam można sie starać o ten numer?

Starac sie mozna, ale rezultat zerowy, bo to nie jest dysponent.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Marek Z
(MarekZ)
Początkujący
KarolinaZiemba napisał:
Witam

miłego dnia

Umowę powinien Ci dać normalnie bez D-Nummeru, różnica jest taka, że póki nie dostarczysz karty podatkowej, pobierają Ci 50% wynagrodzenia jako zaliczkę na podatek zamiast 35%, różnicę Ci zwracają jak masz D-nummer i kartę podatkową.

Z Umowa o prace idziesz do Skatt i na tej podstawie dostajesz karte podatkowa i d-nummer.

Przez NAV możesz zarejestrować się jako poszukująca pracy i wtedy dostaniesz D-nummer po jakiś 2-3 tyg w zależnosci od miasta (trzeba pojsc tam i sie upomniec, bo zanim wysla to moze minac i 6 tyg.)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok