Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Damian J Radek S Wozak (1703 niezalogowanych)
24 Posty
Czarnula Czarnula
(Czarnula0002)
Wiking
Dalas

Życzę Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
miejmy nadzieję, że
jak go to nie zabije, to go wzmocni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Dalas napisał:
Chciałbym pojechać, powtarzam CHCIAŁBYM w Grudniu. Ale czy sie uda, dopiero czas pokaże.

Taki sposób podrózowania faktycznie nie jest tutaj popularny wśród Norwegów. Co nie sprawia, że są jakos sceptycznie nastawieni do autostopowiczów.

Nie jezdza moze dlatego ze maja kase i gdzie nie pojada to jest taniej. a chyba od tego zaczyna sie jezdzenie stopem - przez brak kasy. Nie wiem jak bedzie z obcokrajowcami w zimie, w lecie jest pelno turystow a potem to nie wiem. poza tym chyba od listopada tam bedzie ciemno wiec lepiej nie lapac stojac na poboczu bo bedzie Cie kiepsko widac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ANO... właśnie ...
Nie chcę być ZNOWU ZŁOŚLIWY ... ! .
---
Niemniej już >Yzia< zauważyła słusznie ... chociaż z kobiecą niepewnością ...
---
ŻE TAM NA PÓŁNOCY ... O TAMTEJ PORZE ROKU JEST CIEMNO ...
---
A od Tromsø w górę , po Nord Kap ... 24godziny na dobę ...
---
Ponadto , tam drogi zimą , są pozamykane i transport odbywa się tylko lokalnie , lotniczo lub statkami do portów .
---
Czy ty , jako Osoba Tak Bardzo Obyta w Stopie , jesteś aż tak ograniczony , że nie jesteś w stanie , zasięgnąć poprawnych Informacji z Netu , o Tamtych Szerokościach Geograficznych w Określonej Porze Roku ...!? .
---
ECH
----
Ludzie lecą na Księżyc , zwiedzają Czarnobyl ... to dlaczego akurat ty , nie masz zawitać na Nord-Kap z Mapą i wielkim Plecakiem w Grudniu ...!!! .
Wyzwanie godne uwagi ... zwłaszcza , że i Latem jest tam trudno się dostać indywidualnie stopem .
Ponieważ wjazd tam , odbywa się tylko Tunelem , który jest płatny ...
A na piechotę nie ma takiej Prawnej Możliwości tym bardziej w Zimie .
Niemniej ...Polak Wszystko Potrafi ...
---
Nawet w Niedzielę , załatwić w Oslo parę sznurówek ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(Dalas)
Wiking
O! W końcu słuszna uwaga.
Nie sądziłem, że krajowa E-szóstka może być zamknięta przez zimę. A jednak. Jak się dowiedziałem ostatnie kilkanaście km jest zamkniętę a przejazd możliwy po uprzednim zamówieniu busa.

---
Czy ja w którymś momencie zapytałem o warunki atmosferyczne? Nie.
To że będzie noc polarna akurat nie stanowi większego problemu. Ty natomiast powinieneś wiedzieć, że wtedy nie jest aż tak ciemno jak w normalną noc.

---
Do Czarnobyla organizowane są wycieczki autokarowe a przejażdżki na Księżyc dedykowane są raczej milionerom.

Gabriel, a może wybierzemy się razem? Zobaczyłbyś trochę Norwegii z innej perspektywy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Dalas napisał:
O! W końcu słuszna uwaga.
Nie sądziłem, że krajowa E-szóstka może być zamknięta przez zimę. A jednak. Jak się dowiedziałem ostatnie kilkanaście km jest zamkniętę a przejazd możliwy po uprzednim zamówieniu busa.

---
Czy ja w którymś momencie zapytałem o warunki atmosferyczne? Nie.
To że będzie noc polarna akurat nie stanowi większego problemu. Ty natomiast powinieneś wiedzieć, że wtedy nie jest aż tak ciemno jak w normalną noc.

---
Do Czarnobyla organizowane są wycieczki autokarowe a przejażdżki na Księżyc dedykowane są raczej milionerom.

Gabriel, a może wybierzemy się razem? Zobaczyłbyś trochę Norwegii z innej perspektywy...

Nie, nie zadales zadnego konkretnego pytania. Jestes swietnie zorientowany w temacie, na pewno dasz sobie rade.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Cześć. Jeździłem po Norwegii autostopem w czasach kiedy byłem studentem, ale nigdy tak daleko na północ.. Może być trudno ale może dasz radę, o ile nie zamarzniesz gdzies tam na północy. Tam czasem w lecie trudno doczekać się na jakikolwiek samochód a w zimie może z pół dnia będziesz czekał. Tam trasa "E" wygląda jak np. w Polsce droga wioskowa.
Słusznie ktoś zauważył, że czasem drogi bywają całkowicie zamykane, zwłąszcza na Magerøya.
Ostatni odcinek od Skarsvåg w ogóle jest w zimie zamknięty i otwiera się go co jakiś czas , pojazdy poruszają się w kolumnie "kolonnekjøring"
W lecie to mogłaby być dobra przygoda, ale zimą może to być bardzo trudne, karkołomne zadanie, o ile nie niemożliwe, mówię to jako autostopowicz o wieloletnim doświadczeniu.
Ważne też jaką kasą dysponujesz i w czym będziesz spał. Jeżeli planujesz w namiocie i masz dobry sprzęt do biwakowania i doświadczenie, to nawet -20 Cię nie wzruszy, ale jeżeli masz marny sprzęt i mało kasy na "awaryjną kimę" w hotelu to lepiej zostaw sobie ta podróż na lato.

Jeżeli już się wybierzesz, to najlepiej postaw na kontakt bezpośredni i pytaj kierowców o podwiezienie na stacjach benzynowych. Wtedy zwiększysz szansę, że jakiś Nor Cię w ogóle zauważy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(Dalas)
Wiking
Zdaję sobie sprawę, że pogoda niebyła sprzymierzeńcem w takiej podróży - generalnie zimno i ciemność zniechęca - ale gdybym ostatecznie wybrał się, będę przygotowany na awaryjne ''kiblowanie'' w każdym miejscu bo posiadam zaawansowany sprzęt biwakowy.
Tak, przyznaję wam- latem byłoby przyjemniej ale nie zawsze ma sie czas.

Temat do zamkniecia. Jakby ktoś chciał wybrać się i nie koniecznie w GRUDNIU to czekam na wiadomości na priv. Zawsze mozna dojść do porozumienia. Ważne są chęci i pozytywne myślenie.

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Dalas napisał:
Ważne są chęci i pozytywne myślenie.
Pozdrawiam!

I z tym się zgadzam w 100%. Zawsze złościli mnie ludzie mówiący mi: "Coś ty zgłupiał!? Przecież i tak Ci się nie uda!" Mówili to ludzie którzy nigdy danej rzeczy nie spróbowali. Potem ja robiłem to coś "niemożliwego" i szedłem dalej zapominając o jednych i pojawiali się drudzy, którzy mówili mi to samo i tak samo stali w miejscu jak ci poprzedni.
Tylko pamiętaj, że pozytywne myślenie jest ważne ale ważne jest również, żeby nie przecenić swoich sił. Żebyś nie stał się przypadkiem negatywnym bohaterem jakiegoś nagłówka w gazecie.
Norwegowie bywają czasem bardzo pomocni, wszyscy napotkani przeze mnie Lapończycy również byli przyjaźni, więc jest możliwość że to może się udać, ale koniecznie zabierz ze sobą sporo forsy albo kartę kredytową bo nigdy nic nie wiadomo!
Ja sobie podróżowałem z budżetem 10 euro i kilkoma paczkami ryżu po Europie, ale to nie była daleka północ i było lato.
Mimo wszystko sugerowałbym Ci jednak zobaczenie dalekiej północy najpierw latem, zanim wybierzesz się tam zimą. Zrobisz jak chcesz.
I na koniec taka techniczna sprawa: Jak już w jakiś sposób uda Ci się dotrzeć do Nordkapp plateau, to tam będziesz musiał uiścić opłatę za wstęp na jego teren (płatne od osoby), opłata jest dość wysoka, sprawdź sobie w internecie. Bilet upoważnia Cię do wsptępu/ pobytu przez 2 dni.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
[quote]Moroklumpen napisał:
Dalas napisał:
Ważne są chęci i pozytywne myślenie.
Pozdrawiam!

I z tym się zgadzam w 100%. Zawsze złościli mnie ludzie mówiący mi: "Coś ty zgłupiał!? Przecież i tak Ci się nie uda!" Mówili to ludzie którzy nigdy danej rzeczy nie spróbowali. Potem ja robiłem to coś "niemożliwego" i szedłem dalej zapominając o jednych i pojawiali się drudzy, którzy mówili mi to samo i tak samo stali w miejscu jak ci poprzedni. /quote]

Jezeli cos jest niemozliwe do zrobienia, wystarczy poslac tam idiote a to "cos" zrobi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok