Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Klasa integracyjna - Norwegia

Czytali temat:
Monika Stojowska (3661 niezalogowanych)
4 Posty
Damian Tak
(dejmann)
Wiking
Witam.
Chcialbym zaczac edukacje w Bergen. Chcialbym zapisac sie do klasy integracyjnej. Tylko nie mam pojecia gdzie to zrobic na jakie zasadzie to jest oraz czy nie jest juz za pozno.
Orientuje sie ktos moze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A ile masz lat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Damian Tak
(dejmann)
Wiking
20lat. Jestem tegorocznym maturzysta. I chcialbym poswiecic rok na nauke jezyka a nastepnie na studia tutaj,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A jak chcesz sie tutaj utrzymac?
Zeby przebywac w Norwegii jako student, to musisz miec przyznane miejsce na jakiejs uczelni.
Tu masz terminy, wrzuc na google, moze jakies tlumaczenie z tego bedzie:
www.samordnaopptak.no/info/tidsfrister/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ogolnie nie wiem czy nalezy ci sie darmowy kurs norweskiego, nawet jak dostaniesz miejsce na jakiej uczelni. Zawsze mi sie wydawalo, ze klasy integracyjne sa dla osob ponizej 16 lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Damian Tak
(dejmann)
Wiking
Bo zeby sie dostac na studia musze znac norweski. A utrzymanie to bede mieszkal z rodzicami.

A jak tu jest z rozpoczeciem roku szkolnego, jesli bybalby nawet mozliwosc to nie obudzilem sie za pozno?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Sa dwie mozliwosci - studiujesz albo po angielsu, albo po norwesku.
Jezeli chcesz studiowac po norwesku, to musisz sie nauczyc norweskiego. Jako obywatel EU za nauke norweskiego musisz zatroszczyc i zaplacic sam.
Ogolnie jezeli chcesz studiowac, to musisz sie skontaktowac z uczelnia na ktorej chcesz studiowac i tam sie wszystkiego dowiedziec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Damian Tak
(dejmann)
Wiking
No wlasnie pisalem do HiB i do UiB ale w zadnym e-mailu nie dostalem konretnych informacji oraz odpowiedzi na moje pytania.
Uczelnie te chca tylko jezyk norweski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Alicja Mełnicka
(Alusia32)
Wiking
Witam, spróbuj udać się do Bergen Komunne, tam spotkasz się z rektorem , może się dostaniesz do Arstad życze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Magda Magda
(MagdaM)
Wiking
i jak poszlo ? z tego co wiem to musisz mmiec bergenstest
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok