Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

poszukuje cieśli do legalnej pracy - Norwegia

Czytali temat:
(507 niezalogowanych)
11 Postów

(mientus)
Wiking
Witam potrzebuję cieśli z doświadczeniem w budowie dachów ścian zewnetrznych od zera stropów.pracaq leglna na terenie bergen.warunki, nie pijący punktualny i z doświadczeniem.
kontak na email piomar0104@wp.pl
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
mientus napisał:
Witam potrzebuję cieśli z doświadczeniem w budowie dachów ścian zewnetrznych od zera stropów.pracaq leglna na terenie bergen.warunki, nie pijący punktualny i z doświadczeniem.
kontak na email piomar0104@wp.pl
pozdrawiam

Jezus z Nazaretu jest chyba wolny. Nie wiem tylko jak u niego teraz z tym piciem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
optimus reaktywacja napisał:Jezus z Nazaretu jest chyba wolny. Nie wiem tylko jak u niego teraz z tym piciem
O ile mnie pamięć nie myli , to Ten akurat Jezus ...Był Jedynie SYNEM CIEŚLI ... sam takowego fachu nie Posiadał ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
gabriel napisał:
optimus reaktywacja napisał:Jezus z Nazaretu jest chyba wolny. Nie wiem tylko jak u niego teraz z tym piciem
O ile mnie pamięć nie myli , to Ten akurat Jezus ...Był Jedynie SYNEM CIEŚLI ... sam takowego fachu nie Posiadał ...

"Rozne sa na to w dziejach przyklady"

Cieśla

Czy Jezus naprawdę był z zawodu cieślą? Zadziwiające, że większość biblistów akceptuje ten fakt, mimo że sami wskazują, iż Mateusz rzuca nań cień wątpliwości, zwąc Jezusa nie "cieślą" (Mk 6, 3), jak Marek, lecz "synem cieśli" (Mt 13, 55). Sprawę komplikuje również użyte tam słowo greckie (tekton), które może oznaczać nie tylko człowieka zajmującego się obróbką drewna, ale też kamienia i metalu, dlatego też w przekładzie słowo to można by lepiej oddać za pomocą terminu "rękodzielnik". Wysuwa się różne domysły na temat wykonywanego przez Jezusa (i Józefa) zajęcia. Jedni wyobrażają Go sobie przy zwykłym warsztacie stolarskim, drudzy sądzą, że nieźle radził sobie jako budowniczy. Zapewne przypisanie Jezusa do klasy średniej byłoby błędem w świetle komentarzy wygłaszanych przez ludzi przysłuchujących się Mu w nazarejskiej synagodze: "Czy nie jest to cieśla?", co wydaje się oznaczać: "Jak ktoś o takim pochodzeniu może tak wspaniale nauczać?" (zob. Mk 6, 3; Mt 13, 55; por. Łk 4, 22).

Rękodzielnik - Co to oznacza niech kazdy sam osadzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Wiesz , co innego jest być samodzielnym i niezależnym /-wyzwolonym-/ rzemieślnikiem = rękodzielnik .
A co innego jest być jedynie robotnikiem zdobywającym zawód .
---
W tamtych czasach jak i jeszcze nie tak odległych Nam Współcześnie , dobry zawód przechodził z Ojca na Syna i było to Naturalne .
Co nie oznaczało automatycznie , że dany Syn , Był od razu samodzielnym /-wyzwolonym-/ rzemieślnikiem = rękodzielnikiem ...
---
I w takim to kontekście była Moja powyższa wypowiedź .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Please - nie rozwijaj juz tego watku. Mial byc lekki sarkazm a ty nadajesz tel dyskusji wymiar pseudo-akademicki. Niech tam sobie siedzi w niebie czy gdzie tam chce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
optimus reaktywacja napisał:
Please - nie rozwijaj juz tego watku. Mial byc lekki sarkazm a ty nadajesz tel dyskusji wymiar pseudo-akademicki. Niech tam sobie siedzi w niebie czy gdzie tam chce.
---
Nie ma żadnego problemu ...
---
NIEMNIEJ...!
---
Ot po prostu to Mój zawód ... a zarazem ... jestem właśnie Samodzielnym Rzemieślnikiem = Rękodzielnikiem ... staromodnie rzecz ujmując ... WYZWOLONYM ... mam prawo uczyć zawodu Innych ...
Dlatego dbam o poprawne określanie tego wszystkiego co z tym jest związane , a Ja akurat Posiadam Ewentualną Wiedzę na ten temat .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów

(RomanDaniel01)
Wiking
Witam a tak poprostu bez zadnych sporów o to czy Jezus był cieślą , oferuje swoje usługi .
Doświadczenie mam tak zwane z życia . ponieważ 5 lat pracowałem różnie :
-na wykonczeniówkach
-tworzyłem stelarze
-dekarz
-warstwy hydroizolacyjne
-burzyłem ściany i stawiałem nowe.
- myśle ze u Pana też bym sobie poradził

Jeśli bedzie Pan zainteresowany , prosze sie odezwać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok