Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

moje 2 psy :) - Norwegia

Czytali temat:
(2177 niezalogowanych)
6 Postów
Wiking
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum

Za 3 tygodnie dołączę do coraz liczniejszego grona naszych rodaków pracujących w Norwegii,
dostałem ciekawy kontrakt w Bergen i jadę tam 23 stycznia, na razie na rok, a jeśli mi się spodoba
to na dłużej

Zabieram ze sobą moje 2 pociechy, boksera Aslana i jamniczkę Emmę, zdaję sobie sprawę że wiąże się to z różnymi uciążliwościami ale nie mógłbym się obyć bez tych 2 piesków, one beze mnie też chyba nie
Chwilowo jeszcze szukam mieszkania w Bergen, z psami chyba nie będzie to takie proste
ale mam nadzieję że się uda, w razie czego pracodawcy pomogą...

Na razie zostawiam w Polsce narzeczoną, więc będziemy się dosyć często odwiedzać, raz ona przyleci do mnie, raz ja do niej. I w związku z tym mam pytanie do osób zorientowanych w temacie -
czy w Bergen są jakieś miejsca gdzie można psa zostawić na weekend pod troskliwą opieką, jakieś "psie hotele" ? A może ktoś z Was miałby możliwość i chęć, za jakąś uzgodnioną opłatą, zaopiekować się moimi psami w weekend co jakiś czas ? Dodam że są one bardzo grzeczne, bokser potrafi być czasem żywiołowy ale wyłącznie z radości, bardzo lubi dzieci

I jeszcze jedno pytanie - z Waszego doświadczenia, którędy najlepiej jechać do Bergen autem ?
Na północ Danii, promem do Norwegii i potem wzdłuż wybrzeża, czy może jakoś inaczej, np. przez Szwecję ?

Będę wdzięczny za wszelkie rady!

Piotrek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
gratuluję że jesteś tak oryginalny i masz ułańską fantazję
oczywiście to nie jest twój pierwszy wyjazd z rodzinką za granicę i radzisz sobie z takimi problemami od ręki . szef też pewnie wyrozumiały i już czeka z dużym mieszkaniem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
czy ja wiem czy to jest ułańska fantazja... po prostu wcześniej w Polsce prowadziłem własną
działalność i mogłem sobie pozwolić na posiadanie psów, a teraz co mogę zrobić, są dla mnie
jak rodzina, przecież ich nie oddam do schroniska... w Norwegii też są psy, chyba nie jest
to problem nie do przeskoczenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Mój pies do mnie DOJECHAŁ w listopadzie. Mam nadzieję, że Twoje psiaki są przygotowane do podróży, szczepienia, chipy, paszporty..? Po przyjeździe do Norwegi masz 7 dni, żeby pójść z psami do weterynarza w celu odrobaczenia. Jest to KONIECZNE!
Może powinieneś zostawić te psy ze swoją narzeczoną na czas, aż na własne oczy się przekonasz w jakich warunkach mieszkasz i czy wypłata na czas wpływa na konto?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
Ja mam dwa psy i kota.

Zanim weźmiesz psa do Norwegii potrzebujesz:

1. chip
2. paszport
3. szczepienie na wściekliznę wbite w paszport (jeśli ma aktualne ale nie wbite, trzeba powtórzyć)
4. po 6 miesiącach od szczepienia pobiera się próbkę krwi i bada przeciwciała!Dopiero z wynikiem można jechać do Norwegii. Tym Norwegia (obok UK) różni się od większości krajów UE.

Te testy naprzeciwciała mają podobno zniknąć od 2012 roku, ale nie wiadomo, czy Norwegia przystapi do tego, bo w końcu nie są w UE. W każdym razie nawet jeśli znikną, to musisz czekać 21 dni od szczepienia wbitego w paszport, żeby jechać z psem do Norge. Czyli najwcześniej psy wyjadą 22 stycznia (bo żeby ominąć testy na przeciwciała [pies musi być szczepiony w 2012, a więc 1 stycznia najwcześniej, a to i tak święto).

Poza tym, koleżanka powyżej słusznie napisała o odrobaczeniu. O ile ja pamietam, 7 dni przed opuszczeniem PL i 7 dni po przybyciu do Norge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
Dziękuję Wam za te informacje, na szczęście moje psy mają paszporty, chipy, były regularnie
szczepione, tydzień temu wysłałem krew do badań, czekam już tylko na wyniki... więc chyba
z wjazdem do Norwegii nie powinno być kłopotu, natomiast w Internecie nie znalazłem
żadnych psich hoteli w Bergen (wprawdzie szukałem po angielsku, norweskiego jeszcze nie znam)
a to dla mnie kluczowa sprawa... pracodawca jest na tyle wyrozumiały że nawet zgodził się żebym
w ciągu dnia brał godzinkę wolnego i w tym czasie zabierał psy na spacerek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
podróż samochodem mogła by być dla rzeczonych psin zbyt stresująca
może spróbuj załatwić im podróż helikopterem, albo wyczarterowanym boeingiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Mój przyleciał Norwegianem, chciałam zaoszczędzić u stresów.
Nie znam psich hoteli, ja się nie zajmę dwoma bo mój jest wystarczająco absorbujący
Pies w Bergen równa się kłopot..tu wiecznie pada i nie chce się nikomu nosa wyściubiać z ciepłego mieszkanka.
Dasz sobie radę. Na początku nie będziesz latał do Polski, później poznasz znajomych, którzy być może zaopiekują się psiakami.
Jeżeli już znajdziesz noclegownię dla nich to zapewniam Cię, że cena będzie wysoka i zrezygnujesz z wypadu do kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
A ile kosztowało przewiezienie psa samolotem jeśli mogę spytać ?

Dzięki tłumaczowi Google znalazłem na razie coś takiego :

www.fjellanger.net/index.php?option=com_...temid=82&lang=nb

250 NOK dziennie za dwa psy - dość drogo, około 2,5 razy drożej niż w Polsce, ale to
chyba mniej więcej tak jak wszystko w Norwegii....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Za bilet dla psa zapłaciłam 300nok. Mniej niż podaje Norwegian na swojej stronie.
Oczywiście klatkę do transportu we własnym zakresie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok