Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Teresa Fularczyk (3338 niezalogowanych)
6 Postów
Rafael Wro
(RafaelWro)
Wiking
Również po Politechnice, kierunek ZiIP, studia dzienne, aktualnie pracuję w biurze jak specjalista.
Angielski mam opanowany "średnio zaawansowany" a norweskiego niestety zero. I nawet pomimo wygodnej biurowej pracy widzę, że w Polsce tylko garba się można dorobić, dlatego postanowiłem poszukać pracy, która będzie mnie zadowalać przede wszystkim finansowo. Rodzaj pracy też ma znaczenie, jasne, ale nie spodziewam się czegokolwiek więcej niż np. praca na magazynie.

Gratuluję otrzymania pracy biurowej w NO, chęci jak najbardziej ale szczęście też trzeba mieć

Aktualnie jestem w PL i zbieram informacje na temat warunków, wymaganych dokumentów i możliwej pracy. I przymierzam się do wyjazdu tylko nie chcę jechać "w ciemno".

Jak znalazłeś pracę w szybkim skrócie, jeżeli mogę zapytać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Rafael Wro
(RafaelWro)
Wiking
Asgota napisał:
nie chodzi o to...
1. witam sie
2. mam takie i takie wykształcenie.
3. umiem to i to
4. pracowąłem tu i tu
5. mam dokumenty na to i na to
6. dopiero zadaje pytania gdzie, co, za ile, i dlaczego.

W takiej sytuacji ludzie wiedza co odpowiedziec, jak odpowiedzieć, i dlaczego odpowiedziec.

Tylko o to mi chodzi.

Zgadzam się pierwsza wiadomość była powitalna, i testowa (czy to forum nadal działa?)

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
DanielM napisał:
W sumie masz racje ale przypomnij sobie jak to ty zaczynalas kariere w norge i czy bys nie chciala jakiej kolwiek pomocy od blizniego,,

nie zawsze dostajemy co chcemy... albo co nam sie wydaje, ze nam sie nalezy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
76 Postów
Dan M
(DaM86)
Początkujący
Na poczatek zaloz sobie profil na www.linkedin.com (chyba ze juz masz) bardzo pomaga w poszukiwaniu pracy , jest pelno ofert nie tylko w Norwegii. Trzeba tylko rozszerzyc siec kontaktow o osoby zajmujace sie rekrutacja... I leci z gorki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
154 Posty
Asgota Okrutny
(Asgota)
Stały Bywalec
RafaelWro napisał:
Również po Politechnice, ...

W Polsce jestes wykształconym wyspecjalizowanym obywatelem znajacym pewne zasady rynku pracy...
W norge z takim dorobkiem tez jestes fachowcem i specjalistą, posiadasz wiedze (która wymaga powiedzmy małej korekty) masz doswiadczenie ale... nie znasz norweskiego.
Dzisiaj z tego co widze i słysze bez norweskiego jestes taki jak wszyscy.

Jezyk to podstawa :/ norweski jezyk.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Rafael Wro
(RafaelWro)
Wiking
1. witam sie - Witam!
2. Wykształcenie wyższe, POLSL Gliwice, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, studia dzienne 5-letnie, mgr inż. - o ile inteligencja ma jakieś znaczenie(o ile ukończenie studiów świadczy o inteligencji bo niejedno się widziało ), przypominam szukam pracy fizycznej.
3. Dotychczas pracowałem w biurze (wcześniej dorywczo ulotki, restauracja itp.), wystawianie faktur, planowanie transportu i produkcji, zmawianie surowców na produkcję dla wielkiego koncernu, obecnie analizy handlowe (excel i ogólnie komputery perfect)
4. Doświadczenie w pracy typowo biurowej - około 4 lat, aktualnie pracuję jako spec ds. analiz
5. Prawo jazdy kat B od 2007 roku, znajomość komp. i oprogramowania - doskonała,
6. Gdzie najszybciej mam możliwość znalezienia pracy (jakies linki do forum, czy szukać przez pośredników?), od jakiej stawki mogę zaczynać, i czy jeżeli pojadę ostatecznie "w ciemno" to jaka kasa jest mi na to potrzebna i do jakiego miasta najlepiej?

Każda odpowiedź będzie pomocna, przypomnę że od niedawna zacząłem dopiero poszukiwania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
RafaelWro napisał:
Również po Politechnice, kierunek ZiIP, studia dzienne,
No to mnie jeszcze oswiec co to jest ZiIP.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Rafael Wro
(RafaelWro)
Wiking
Asgota napisał:
[quote]RafaelWro napisał:
Również po Politechnice, ...

W Polsce jestes wykształconym wyspecjalizowanym obywatelem znajacym pewne zasady rynku pracy...

Rynku pracy który nie pozwala na spokojnie odkładanie kasy wynajmując średnio wyposażone mieszkanie, pracy za pensję na poziomie najniższej krajowej z niewielką premią, i nie pozwala na pracę ze spokojnym sumieniem że za wykonywaną pracę otrzymujemy nieadekwatne wynagrodzenie, taka jest nasza Polska, kraj wyzysku niestety, stąd moja obecność tutaj..

(...)
Jezyk to podstawa :/ norweski jezyk.

Torrent -> samouczek. Trudno, ale dobrze wiedzieć. Dzięki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
154 Posty
Asgota Okrutny
(Asgota)
Stały Bywalec
RafaelWro napisał:
1. witam sie - Witam!
2. Wykształcenie wyższe, POLSL Gliwice, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, studia dzienne 5-letnie, mgr inż. - o ile inteligencja ma jakieś znaczenie(o ile ukończenie studiów świadczy o inteligencji bo niejedno się widziało ), przypominam szukam pracy fizycznej.
3. Dotychczas pracowałem w biurze (wcześniej dorywczo ulotki, restauracja itp.), wystawianie faktur, planowanie transportu i produkcji, zmawianie surowców na produkcję dla wielkiego koncernu, obecnie analizy handlowe (excel i ogólnie komputery perfect)
4. Doświadczenie w pracy typowo biurowej - około 4 lat, aktualnie pracuję jako spec ds. analiz
5. Prawo jazdy kat B od 2007 roku, znajomość komp. i oprogramowania - doskonała,
6. Gdzie najszybciej mam możliwość znalezienia pracy (jakies linki do forum, czy szukać przez pośredników?), od jakiej stawki mogę zaczynać, i czy jeżeli pojadę ostatecznie "w ciemno" to jaka kasa jest mi na to potrzebna i do jakiego miasta najlepiej?

Każda odpowiedź będzie pomocna, przypomnę że od niedawna zacząłem dopiero poszukiwania.

Genialnie...
Wszytko jasne czytelne i klarowne.
Z tego co wiem to wiekszosc poleca agencje np Addeco a najlepiej "znajomości"
Co do kasy potrzebnej do zakwaterowania sie w ciemno było pare tematów temu to poruszane (ogolnie nie opłaca sie)
Prosze o bardziej doswiadczonych kolegów z forum o udzielenie wiekszej ilosci informacji

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
RafaelWro napisał:
1. witam sie - Witam!

Po polibudzie jesteś, a z logiką coś słabo...

Szukasz pracy fizycznej, takiej najprostszej gdzie potrzeba tylko dwie ręce o ile dobrze rozumiem?

No to pomyśl jak to wygląda u potencjalnego pracodawcy gdy osoba po studiach mgr. inż szuka takiej pracy? W Norwegii nie rozumieją takiego czegoś, że ktoś po studiach pracuje jako fizyczny pracownik, a też do pracy fizycznej, słabo płatnej nikt zbyt mądry nie jest potrzebny to nawet nie wskazane bo taką osobą łatwiej sterować.
Jak masz zamiar gdzieś wysyłać CV to wywal z niego studia i bardziej skomplikowane zajęcia bo to działa tylko na minus...

Jeszcze jedna sprawa, takich ludzi co mają dwie ręce prawko kat.B i komunikatywny ang. czy nawet coś po norwesku gadają jest tu w bród i czyhają na okazję...

Jak chcesz znaleźć podobną do tego co robisz to niestety bez norweskiego ani rusz...
Z angielskim szukaj na wyspach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok