Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Teresa Fularczyk (3335 niezalogowanych)
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
RafaelWro napisał:
1. witam sie - Witam!
2. Wykształcenie wyższe, POLSL Gliwice, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, studia dzienne 5-letnie, mgr inż. - o ile inteligencja ma jakieś znaczenie(o ile ukończenie studiów świadczy o inteligencji bo niejedno się widziało ), przypominam szukam pracy fizycznej.
3. Dotychczas pracowałem w biurze (wcześniej dorywczo ulotki, restauracja itp.), wystawianie faktur, planowanie transportu i produkcji, zmawianie surowców na produkcję dla wielkiego koncernu, obecnie analizy handlowe (excel i ogólnie komputery perfect)
4. Doświadczenie w pracy typowo biurowej - około 4 lat, aktualnie pracuję jako spec ds. analiz
5. Prawo jazdy kat B od 2007 roku, znajomość komp. i oprogramowania - doskonała,
6. Gdzie najszybciej mam możliwość znalezienia pracy (jakies linki do forum, czy szukać przez pośredników?), od jakiej stawki mogę zaczynać, i czy jeżeli pojadę ostatecznie "w ciemno" to jaka kasa jest mi na to potrzebna i do jakiego miasta najlepiej?

Każda odpowiedź będzie pomocna, przypomnę że od niedawna zacząłem dopiero poszukiwania.

Niedawno pewien mily pan w niebieskiej koszuli radzil rownie milym swoim wyborcom,
aby zostali spawaczami,bo ,jak mowil lepiej byc dobrym spawaczem niz bezrobotnym
politologiem.
I aby ulatwic dobrym spawaczom znalezienie pracy pozamykal wszystkie stocznie.
W dowod wdziecznosci dla swojego szefa szefow ci spawacze wybrali go sobie na druga kadencje,bo przeciez glupi nie sa.Wyksztalceni sa i z wielkich miast,a to ze zdobyli dodatkowy
fach spawacza ,to dodaje im jeszcze splendoru.Wszak zalozyciel i fundator III RP wojtek -krwawa
wrona tez dumnie nosi okulary spawacza,ktore ponoc przyslal mu sam Pinochet.
I tak sobie czas plynie w tym bagnie, powolnym tik tak.
Byl czas glupiego smiechu,prostackich drwin przy ogladaniu szkla kontaktowego ale przyszedl inny czas .
Czas beznadziei i rozpaczy,strachu i zwatpienia.Przyszlo to, czego sie spawacze nie
spodziewali.Przyszla do nich bieda .Zwykla ludzka bieda,taka ktora przychodzi do ludzi glupich,
pozbawionych rozumu.I juz nie odejdzie, pozostanie z nimi az do konca,jako znak i przestroga
dla nastepnych pokolen.
A czas sobie plynie powolnym tik tak.
A jak?
Oj, tak,tak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
RafaelWro napisał:
2. Wykształcenie wyższe, POLSL Gliwice, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, studia dzienne 5-letnie, mgr inż.
6. Gdzie najszybciej mam możliwość znalezienia pracy (jakies linki do forum, czy szukać przez pośredników?), od jakiej stawki mogę zaczynać, i czy jeżeli pojadę ostatecznie "w ciemno" to jaka kasa jest mi na to potrzebna i do jakiego miasta najlepiej?

Każda odpowiedź będzie pomocna, przypomnę że od niedawna zacząłem dopiero poszukiwania.

Zarzadzanie. Na Politechnikach jest tyle fajnych kierunkow - ludzie czego wybieracie akurat ten?
Jak ja studiowala to nawet taki kierunek nie istnial. Owszem, byl wcisniety tu i tam semestr z ekonomia, zarzadzaniem, itp, ale to byl semestr, a nie 5 lat.
Jezeli jednak zawod twoj ma cos wspolnego z automatyzacja, to masz calkiem spore szanse na znalezienia pracy w zawodzie w Norwegii.

Jako niewykwalifikowany pracownik fizyczny bedziesz zarabial najnizsza stawke, jezeli w ogole uda ci sie znalesc zatrudnienie.
Kiedys w przyplywie frustracji i przemeczenia zlozylam podanie o prace sekretarki - i owszem na interview zaproszono mnie i co mi powiedziano : ze owszem, chetnie by mnie zatrudniono, lecz mam za wysokie kwalifikacje i jezeli dadza mi a prace, to za jakis czas sama z niej zrezygnuje (bo kto wybiera prace sekretarki, jak moze znalesc inna, gdzie placa kilka razy lepiej(.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jakto dlaczego wybieraja zarzadzanie? Chyba mozna sie domyslic iz kazdy z nich marzy ze kierunek go sam zrobi szefem i kapitalista.

A zeby byc szefem to nawet studiowac nietrzeba wystarczy zalozyc funkcjonujaca firme i tworzyc kapitalizm. A jesli na ta firme chce sie uzyskac kapital to lepiej studiowac cos takiego aby gdzies pracowac i otrzymywac odpowiednio wysoka pensje by moc ta firme zalozyc. A szefem sie zostaje z okazji wyjatkowych umiejetnosci wykazanych w pracy (lub na panstwowej posadzie z okazji przesiedzenia 20+ lat w jednym miejscu i wypicia ton kawy ) a nie z tytulu ukonczenia zarzadzania (jesli ktos chce byc leder/direktør na panstwowej posadzie lub szefem jakiegos oddzialu na prywatnej).

Ale niech studiuja co lubia potrzeba przeciez w "marszu szczurow" tych ktorzy beda odpadac po drodze. W koncu im wiecej szczurow na poczatku tym lepiej bo latwiej sie wyroznic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ewa Emka
(ewaem)
Nowicjusz
Joseph napisał:

Po polibudzie jesteś, a z logiką coś słabo...

Szukasz pracy fizycznej, takiej najprostszej gdzie potrzeba tylko dwie ręce o ile dobrze rozumiem?

A ja wlasnie podziwiam te logike jaka ze wszech miar sluszna

Lepiej zakasac rekawy i uczciwie zarobic wiecej niz jalmuzne jak to jest w PL niz siegac gdzie wzrok nie siega.
Moja ostatnia praca w Polsce to prowadzenie w firmie produkcyjnej (ok.15 pracownikow) ksiegowosci, kadr i plac, zlecen produkcyjnych (konstrukcje stalowe na podstawie projektow), fakturowanie, kontakt z klientem i zaparzanie kawki szefom i ich gosciom. To wszystko za marne 1800 zl netto. Teraz sprzatam w Norwegii a w trakcie pracy moge sobie myslec o niebieskich migdalach i moj umysl odpoczywa tylko raczki musza troche popracowac i choc mam jeszcze malo godzin pracy to o dziwo czuje sie szczesliwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
ewaem napisał:
Jaka sluszna? Jezeliby czlowiek chcial robic za niewykwalifikowanego robotnika, to po co studiowal?
Przy takim zalozeniu ma 5 lat ekonomicznie do tylu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Elise napisał:
ewaem napisał:
Jaka sluszna? Jezeliby czlowiek chcial robic za niewykwalifikowanego robotnika, to po co studiowal?
Przy takim zalozeniu ma 5 lat ekonomicznie do tylu.

ale my dyplom, tak jak reszta, bo teraz kazdy ma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ewa Emka
(ewaem)
Nowicjusz
Karol.Ky napisał:

ale my dyplom, tak jak reszta, bo teraz kazdy ma.

otoz to
ja bez dyplomu robilam to co powinien robic mgr inz. i nie raz wytykalam bledy projektantom wiec czemu by nie mialo to dzialac w druga strone ? nie dyplom swiadczy o inteligencji czlowieka a to co ma w glowie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
ewaem napisał:
ja bez dyplomu robilam to co powinien robic mgr inz. i nie raz wytykalam bledy projektantom wiec czemu by nie mialo to dzialac w druga strone ? nie dyplom swiadczy o inteligencji czlowieka a to co ma w glowie
I co po takiej inteligencji. Wytykac bledy to i moze mogli, ale podpisac sie pod nimi juz nie, jak i dostac za te bledy zaplacone.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
ewaem napisał:
Joseph napisał:

Po polibudzie jesteś, a z logiką coś słabo...

Szukasz pracy fizycznej, takiej najprostszej gdzie potrzeba tylko dwie ręce o ile dobrze rozumiem?

Lepiej zakasac rekawy i uczciwie zarobic wiecej niz jalmuzne jak to jest w PL niz siegac gdzie wzrok nie siega.
Moja ostatnia praca w Polsce to prowadzenie w firmie produkcyjnej (ok.15 pracownikow) ksiegowosci, kadr i plac, zlecen produkcyjnych (konstrukcje stalowe na podstawie projektow), fakturowanie, kontakt z klientem i zaparzanie kawki szefom i ich gosciom. To wszystko za marne 1800 zl netto. Teraz sprzatam w Norwegii a w trakcie pracy moge sobie myslec o niebieskich migdalach i moj umysl odpoczywa tylko raczki musza troche popracowac i choc mam jeszcze malo godzin pracy to o dziwo czuje sie szczesliwa

Oczywiście wszystko bez szkoły i dlatego 1800pln netto pewnie?
Jaki jest sens studiować 5 lat potem pracować 4 lata i rzucić to dla pracy na mopie np. 1/3 życia w piach...
Ciekaw jestem jak będziesz myśleć o niebieskich migdalach mając 50+lat zwalony kręgosłup, alergie na środki czystości i inne gratisowe schorzenia dzięki takiej pracy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ewa Emka
(ewaem)
Nowicjusz
Elise napisał:

I co po takiej inteligencji. Wytykac bledy to i moze mogli, ale podpisac sie pod nimi juz nie, jak i dostac za te bledy zaplacone.

dlatego tez jestem tu gdzie jestem i robie to co robie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok