Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przeprowadzka do Kristiansand, kilka pytań. - Norwegia

Czytali temat:
DzikiDzik (7655 niezalogowanych)
2 Posty
Michał Master
(GalaktyczneBurito)
Wiking
Cześć !

Mam na imie Michał mam 19 lat i już w tak młodym wieku mam zamiar przeprowadzić się do Norewgii.

Aktualnie od ponad roku pracuje w IKEA, będę się poprostu się przenosił do lokalnej IKEA w Kristian.
Ktoś widział ten sklep ? Jakiś link do fejsbooka, albo coś takiego? Chciałbym wiedzieć chociaż jak ten sklep wygląda

Drugie pytanie to ile pieniędzy musze zabrać ze sobą, nie jestem w stanie określić tej sumy, ponieważ nie wiem ile kosztuje wynajem jakiejś kawalerki w Kristiansand lub okolicach, mam nadzieje że pozyskam tu odpowiedź.

10k-20k zł wystarczy ?
Zaznaczam że prace będę miał załatwioną z góry.

Pozdrawiam
Michał

PS. Po 10 (tak, tak, wypłata) zapisuje się na kurs norweskiego, żeby chociaż poznać podstawy

Licze na odpowiedzi.
Takk.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
GalaktyczneBurito napisał:
Cześć !

Mam na imie Michał mam 19 lat i już w tak młodym wieku mam zamiar przeprowadzić się do Norewgii.

Aktualnie od ponad roku pracuje w IKEA, będę się poprostu się przenosił do lokalnej IKEA w Kristian.
Ktoś widział ten sklep ? Jakiś link do fejsbooka, albo coś takiego? Chciałbym wiedzieć chociaż jak ten sklep wygląda

Drugie pytanie to ile pieniędzy musze zabrać ze sobą, nie jestem w stanie określić tej sumy, ponieważ nie wiem ile kosztuje wynajem jakiejś kawalerki w Kristiansand lub okolicach, mam nadzieje że pozyskam tu odpowiedź.

10k-20k zł wystarczy ?
Zaznaczam że prace będę miał załatwioną z góry.

Pozdrawiam
Michał

PS. Po 10 (tak, tak, wypłata) zapisuje się na kurs norweskiego, żeby chociaż poznać podstawy

Licze na odpowiedzi.
Takk.

Wariant optymistyczny:
mieszkanie Licz 5k, depozyt 15k
Plus jedzenie do pierwszej wyplaty chociaz,.. 5k
Przejazdy z domu do pracy 1k komunikacja...
Co daje 26k nok absolutnego minimum na start!!
Bo prace masz zalatwiona...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Ikea jak każda inna niczym się nie różni. Ikea znajduje sie 13 km od Kristiansand jezdzi tam autobus, jesli bedziesz uzywal samochodu to masz bramke przy wjezdzie do miasta.
Tutaj możesz poprzegladac mieszkania: www.finn.no/finn/realestate/lettings/result?areaId=20179
Zawsze możesz wynająć coś w Lillesand jakieś 16 km od ikei, albo Tveit.

Kilka fotek : www.google.no/search?q=ikea+sorlandet+bi...biw=1280&bih=591
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Michał Master
(GalaktyczneBurito)
Wiking
O kurcze, śliczna jest

Dziękuje za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Rozbawilo mnie tylko to ze ktos napisal ze ma jesc za minimum 5000 NOK na miesiac

Kurde to ja od 8mego roku zycia jestem w Norwegii obecnie mam 24 lata pracuje w NAVie mam ladna pensje po nadgodzinach i nie jem za 5000 NOK na miesiac.

A ktos kto dopiero co sie sprowadzil do Norwegii to spokojnie kupi Kneippa i kielbaski/szynke z first price i za 2000 przezyje miesiac. Za 4000 NOK na miesiac to jedna osoba moze normalnie podjadac wszystko co najlepsze o ile nie ma potrzeby kupowania homarow i innych cudow.

Oczywiscie jako jedzenie nieliczymy alkoholu Bo wtedy to rozumiem ze jedzenie i trunek + wizyty w pubie to mozna szybko 10 000 albo 15 000 wydac w miesiac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(Marokafaro)
Wiking
Bo to jest typowy Polski wariant "optymistyczny" ktory wprowadzi Cie w depresje.
Nie wiem skad te wyliczenia ale jak ktos tak pisze to wydaje mi sie ze specjalnie chce zniechecic do przyjazdu.
Napisze tylko ze moje stale koszty zwiazane z utrzymaniem bez jedzenia (telefon, internet, czynsz z pradem- mieszkam sam) to 4k nok
Jak potrzebuje zrobic duze zakupy to plyne do Dani bo jest duzo taniej (plywam regularnie nigdy nie kupilem biletu, nie nie pracuje w Color line)
Na miejscu ogarnij sobie co w ktorym sklepie kupisz taniej kazdy sklep ma swoje wewnetrzne marki plus sa sklepy z importowana zywnoscia prowadzone glownie przez arabow czy jakis chinczykow.
Ja opracowalem system dzieki ktoremu bez zadnych wyrzeczen oszczedzam kupe kasy a zyje na 101% trzymam sie diety cwicze i korzystam z zycia.
Trzeba miesc tylko leb na karku.

Btw Karta na autobus miesieczna kosztuje ok 500 nok.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Anna James
(Oriana)
Wiking
Za kawalerke musisz zaplacic ok.6000-7000 kr, chyba ze wynajmiesz jeden pokoj ,to taniej, jedzenie jest drogie ale jak jestes sam to za 2500 sie wyzywisz.

powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
114 Posty
Henryk Sikorski
(Wieprz)
Początkujący
Oriana napisał:
Za kawalerke musisz zaplacic ok.6000-7000 kr, chyba ze wynajmiesz jeden pokoj ,to taniej, jedzenie jest drogie ale jak jestes sam to za 2500 sie wyzywisz.

powodzenia

Jaki sens jest odpisywać gościowi na posta z przed 4 miesiecy!
.......i jeszcze życzyć mu powodzenia
wg mnie nie ma w tym celu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Martin2011 napisał:
Oriana napisał:

powodzenia

Jaki sens jest odpisywać gościowi na posta z przed 4 miesiecy!
.......i jeszcze życzyć mu powodzenia
wg mnie nie ma w tym celu.

to życzliwa i szczera osoba
ma nadzieję, że może jakiś inny potrzebujący z Polszy to przeczyta i się skusi na przyjazd
tym sposobem będzie nas więcej w Norge i dzięki temu bardziej swojsko się będziemy czuli
praktycznie jak u siebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
114 Posty
Henryk Sikorski
(Wieprz)
Początkujący
...Aha. skoro tak to ok.
Zapraszamy wiec wszystkich bezrobotnych polaków do Norwegii.
Ceny nie są wygórowane.
Idzie dobrze zarobić.

Życzymy powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok