Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

szukam nauczycielki norweskiego - Norwegia

Czytali temat:
(737 niezalogowanych)
10 Postów

(izaf13)
Wiking
Witam. Poszukuje osoby do nauki języka norweskiego, dla dziecka 5 latka. Oslo kontak gg 8648841
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A nie latwiej wyslac dziecko do przedszkola? Lub pojsc z dzieckiem do åpen barnehage?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(izaf13)
Wiking
no właśnie cały problem w tym ze dziecko chodzi do przedszkola i chcemy mu pomóc żeby więcej rozumiał norweski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
izaf13 napisał:
no właśnie cały problem w tym ze dziecko chodzi do przedszkola i chcemy mu pomóc żeby więcej rozumiał norweski
Uważam to za błąd , tak edukacyjny jak i finansowy...
- edukacyjny... w tym sensie , że przemęczycie dziecko i bardziej Go zniechęcicie do języka .
Ponadto co może nauczyć zewnętrzny nauczyciel , przedszkolaka ponad to , co JUŻ UCZY SIĘ W PRZEDSZKOLU ...
- finansowy... wyrzucone pieniądze w błoto ... mniemam , że za dobrze Wam się powodzi i MACIE ZA DUŻE ASPIRACJE jak na przedszkolaka .

Niemniej , To Wasze Dziecko i Wasze Pieniądze ....

Jednak dziecko w przedszkolu dostaje taką dawkę wiedzy jaką dostać powinno .
Tak , BY NAUKA BYŁA ZABAWĄ A NIE PRZYMUSEM...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(izaf13)
Wiking
no to twoje zdanie, ale jak by twoje dziecko chodziło do przedszkola od sierpnia i dzień w dzień płakało ze nie rozumie nikogo i nie chce chodzić, to nie patrzył byś na "sytuacje finansowa" tylko chciałbyś pomoc mu jak tylko możesz. A i chyba nie wiesz jak jest w przedszkolu norweskim i jaka "dawkę wiedzy" dostają przedszkolaki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
izaf13 napisał:no to twoje zdanie, ale jak by twoje dziecko chodziło do przedszkola od sierpnia i dzień w dzień płakało ze nie rozumie nikogo i nie chce chodzić, to nie patrzył byś na "sytuacje finansowa" tylko chciałbyś pomoc mu jak tylko możesz. A i chyba nie wiesz jak jest w przedszkolu norweskim i jaka "dawkę wiedzy" dostają przedszkolaki.
Akurat mam wiedzę , na temat Norweskiego przedszkola , co prawda nie bezpośrednią , a blisko pośrednią i mam pojęcie , jaką "dawkę wiedzy" dzieci tam otrzymują , bez względu na dane przedszkole , to program nauczania jest wszędzie podobny ...
To , że Twoje Dziecko nie rozumie innych dzieci w przedszkolu , może Mieć całkiem inne podłoże , i Tu nauczyciel "zewnętrzny" Tym bardziej nie pomoże , bo już Istnieje uprzedzenie ...
Proponował bym więcej kontaktów bezpośrednich z przedszkolnym pedagogiem , bo On zna najbardziej narastający problem ... I jak najbardziej jest w stanie temu zaradzić i efektywnie pomóc.
Ponadto , ile Twoje dziecko ma lat i do jakiej grupy jest zapisane ...?. bo może Tu jest problem .

Po za tym , może Wasze opinie , wypowiadane przy dziecku w domu , na temat przedszkola i pracowników są Tak sugestywne , że Dziecko Odbiera to Już jak negatywną chęć uczestniczenia w zajęciach przedszkolnych .
Pamiętać trzeba , iż Małe Dzieci są Bardzo Chłonne i wbrew pozorom bardzo dobrze rozumieją co się w ich otoczeniu robi i mówi... i nieraz tak samo się na zewnątrz zachowują ....
Ech wystarczy...
Jeszcze raz napiszę ....
NIE TEN KIERUNEK...!!! .../nauczyciel zewnętrzny/....
TYLKO I WYŁĄCZNIE POMOC W TYM KONKRETNYM PRZEDSZKOLU ...!!! .

Bo jeżeli nie zamierzacie zmieniać miejsca zamieszkania , to WASZE DZIECKO właśnie z Tego przedszkola przejdzie do pierwszej klasy Podstawówki ...prawie z tymi samymi dziećmi z grupy.
I jeżeli jest jakiś konflikt to będzie się On ciągnął cały czas dalej...i dalej...
STOP....
Idę nakarmić Fiordy...bo ładna majowa pogoda...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(izaf13)
Wiking
przedszkole jak i pani pedagog nic nie robi w tym kierunku tylko co miesiąc zmienia opiekunów w grupie, a jak pytamy co ma zamiar zrobić to twierdzi ze poczeka do września "rok czasu" a dziecko ma 5 lat i chodzi do grupy mieszanej tak ze są i niemowlaki około 2 latka. A naszego podejścia do przedszkola nie znasz i nie wiesz jak się do niego odnosimy, a gdyby nasze zdanie na temat tego przedszkola było negatywne to dziecko już dawno do niego by nie chodzi. A tak w ogóle to nie pytaliśmy o rady na temat poszukania nauczycielki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Dla mnie nie jest to normalne, zeby dziecko plakalo dzien w dzien od sierpnia (8 miesiecy) jak ma isc do przedszkola. Dla mnie to znaczy, ze przedszkole zle sie wywiazuje ze swoich obowiazkow. Ile razy mieliscie spotkania z pedagogiem i personelem z przedszkola zeby probowac zlikwidowac ten problem? Istnieje rowniez PPT. Dlaczego nie skontaktujecie sie z nimi? Jezeli zachodzi potrzeba, to zostaje zatrudniona dodatkowa osoba/pedagog do przedszkola do pomocy dziecku, ktore ma problemy, ale to PPT o tym decyduje a nie przedszkole. PPT zajmuje sie miedzy innymi problemami z nauka i przystosowaniem do szkoly/przedszkola.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(izaf13)
Wiking
Jeśli chodzi o pedagoga to było parę spotkań, a i przedszkole wystąpiło do PPT o logopedę żeby pomógł w języku nie wiem jaka była stamtąd odpowiedz , bo przedszkole wstrzymało wszystko do września, twierdząc ze dziecko może się jeszcze za klimatyzuje przez okres letni. Dla mnie samej to paranoja żeby czekać do września jeśli on się nie może przyzwyczaić przeszło pół roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Weź sprawy we własne ręce. Zacznij uczyć się z dzieckiem. Poproś o piosenki, które są śpiewane w przedszkolu. Poproś o rozkład dnia. Postaraj się nawiązać współpracę z pedagogiem.
Przechodziłam to samo tylko, że w pierwszej klasie. Moja mała poszla do szkoły norweskiej nie umiejąc nic powiedzieć. Każdego dnia uczyłysmy się z książek, które dostałyśmy. Była to ciężka praca ale się oplacało. W przedszkolu rytm dnia jest taki sam każdego dnia. Niech podadzą Ci słownictwo, które jest często używane. I powtarzaj z maluchem.
Ja też pracuję w przedszkolu. Mamy chlopca, kótry chodzi rok i też placze. Nie chce rozłączać się z mamą.
Głowa do góry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok