Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

becikowe w Norwegii - Norwegia

17 Postów
Wiking
Witam. Proszę obeznaną w temacie osobę o pomoc w rozstrzygnięciu następującego dylematu:
Mam od miesiąca pracę w Norwegii i pobyt na razie na 6 m-cy. Moja przyszła żona jest jeszcze w Polsce, w 4tym miesiącu ciąży. Ma tam pracę. Chciałbym aby przyjechała do mnie z miesiąc przed porodem i urodziła dziecko w Norwegii. Czy dostanimy norweskie becikowe i comiesięczny zasiłek na dziecko? Jeżeli nam nie przysługuje to co musimy zrobić ? Chcemy mieszkać i pracować w Norwegii, przynajmniej przez najbliższe lata...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Norbert Rybak
(norbiryb2)
Wiking
cze.
a więc musisz mieć prace co najmniej 6 miesięcy przed porodem, a żona musi tu być u lekarza co najmniej (wystarczająco) 2 razy. Około 2-3 miesiące przed porodem rezerwują miejsce w szpitalu dla niej...
A co do rodzinnego to musisz złożyć wniosek o "barnetrygd", akt urodzenia i akt małżeństwa najlepiej już mieć na druku wielojęzycznym (za darmo), powinny od razu być takie wydawane odkąd jesteśmy w Uni E.
Do dokumentów potrzebujesz jeszcze kontrakt o prace, pozwolenie z POLITI, zameldunek, lonslipy(3 mies), zaświadczenie o nie pobieraniu rodzinnego w Polsce, wspólny zameldunek w Polsce(ale nie koniecznie chyba)
Na załatwienie trzeba czekać około 6 miesiecy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
Dziękuję za odpowiedź, chociaż zmartwiła mnie ona. Wygląda na to że zabraknie mi 3 tygodnie
Czy ten 6-miesięczny termin jest sztywny ? Zatrudnienie mam od 20 marca, a termin porodu wypada na początku września...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Jedynym warunkiem uzyskania becikowego (engangsstønad) jest, aby kobieta byla czlonkiem "Folketrygden" (czyli w praktyce miala nr osobowy) w momencie rodzenia dziecka.

www.nav.no/Familie/Svangerskap,+f%C3%B8d...3%B8dsel+og+adopsjon
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Najlepiej zeby zona przyjechala wczesniej niz miesiac przed porodem,chociazby ze wzgledu na lekarza... a dla ciebie najlepiej zebys poszedl do nav i wypytal o to wszystko tam dostaniesz najbardziej rzetelne odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
852 Posty

(kasiar12)
Maniak
Ja jestem w w 29 tyg. ciazy... moj maz jest norwegiem , bylam zarejstrowac sie na policji, potrzebne bylo zaswiadczenie od lekarza ze jestem w ciazy, w ktorym tyg. i na kiedy jest przewidywany porod - oczywiscie takie zaswiadczenie posiadalam (w j. polskim i w j. medycznym) co nie wystarczylo, musielismy udac sie do norweskiego lekarza aby wypisal zaswiadczenie w j.norweskim (i co lepsze musial rowniez napisac ze to moj maz bedzie ojcem tego dziecka hehe usmialam sie) . Zaswiadczenie bylo potrzebne dlatego poniewaz dokumenty sa przesylane do inne miejsca a tam jak to powiedzieli "te osoby nie sa w stanie w stanie zobaczyc ze ktos jest w ciazy" .

Co do samolotow to linie lotnicze przyjmuja do 34 tyg. ciazy a od 28 tyg. potrzebne jest juz zawiadczenie lekarskie zezwalajace na lot.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
A zatem informacje, któe przysłał mi norbiryb, o tych 6ciu miesiącach są nieprawdziwe ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Pierwsze co to musisz zalatwic dla zony pozowlenie na pobyt na zasadzie laczenia rodzin i numer personalny bo bez tego to lekarza nie bedzie ona tutaj mogla miec i za porod przyjdzie wam zaplacic...
niech przyleci na kilka dni zeby to pozalatwiac.... i wtedy do lekarza, juz bedzie jakis krok w tym kierunku zrobiony

...jezeli nie uda sie wam z porodem tutaj w NO (zycze zeby sie udalo) to nalezy sie tobie jako ojcu rodzinne na dziecko,czyli tzw barnetrygd

co do reszty to najlepiej poczytac na stronie Nav, lub isc do nich osobiscie i sie dowiedziec....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok