Alina1978 napisał:
Od 24 marca 2011 r mam zgłoszony pobyt na policji i w skatt. Ale dopiero od 12 maja będę jeździć tu samochodem. Domyślam się, że czas poruszania sie po Norwegi samochodem będzieliczony mi od tego właśnie dnia ( 24 marca ) a nie od 12 maja. Ale wiesz nie bardzo rozumiem dlaczego po np. 2 latach nie moge pojechac do Polski sprzedać auta i wrócić już bez i kupić sobie czegoś na miejscu ? Czy posiadanie przez rok czy dwa lata samochodu w Norge do celów prywatnych pozbawia mnie prawa pobytu przyznanego na czas nieokreślony ? Niby dlaczego ? Wydawoło mi się ze juz to auto nie ma prawa wjechać na teren Norwegii jeśli było przez okres 2 lat tam. A nie osoba która się tym samochodem poruszała.
Będziesz mogła po tym okresie poruszać się autem na Norge tablicach jak najbardziej , niemniej , jak jakiś nadgorliwy urzędnik weźmie na tapetę Twój przypadek , to przyjdzie Tobie zapłacić parę należności wyrównawczych ,tak jak byś jeździła przez ten rok na tablicach Norge... ,
a przede wszystkim podatek drogowy ... i coś tam jeszcze...
Osobiście tego nie przechodziłem ,niemniej znajomego parę razy ciągano do urzędu drogowego i skattu.
Jak Go spotkam to się dowiem dokładnie...
Nie są to jakieś powalające kwoty , niemniej jak ktoś akurat boryka się z gotówką , to portfel boli...
Zawsze liczy się CZŁOWIEK a nie maszyna , Człowiek płaci podatki w takiej czy też innej formie ...natomiast maszynę można przecież sprzedać innej Uprawnionej Osobie i nadal może być na terenie Norge...