Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Użyczenie samochodu - Norwegia

Czytali temat:
Przemyslaw Piskorz Alicja Pabis lukasz s Krystian Lacki AREK BUCZEK Magister1 Kamilos1989 Mariusz1993 (3346 niezalogowanych)
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Chciałabym sprowadzić sobie samochód z Polski, którego właścicielem według dokumentów nie jestem. Czy aby spokojnie się tutaj nim poruszać muszę mieć spisaną w języku angielskim lub norweskim umowę użyczenia podpisaną w obecności notariusza ? Czy nie jest to wymagane, tylko jak wtedy się tłumaczyć tutejszej policji ? Jeśli ktoś ma auto w norwegi na podobnych zasadach proszę o informacje, za które będę ogromnie wdzięczna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Alina1978 napisał:
Chciałabym sprowadzić sobie samochód z Polski, którego właścicielem według dokumentów nie jestem. Czy aby spokojnie się tutaj nim poruszać muszę mieć spisaną w języku angielskim lub norweskim umowę użyczenia podpisaną w obecności notariusza ? Czy nie jest to wymagane, tylko jak wtedy się tłumaczyć tutejszej policji ? Jeśli ktoś ma auto w norwegi na podobnych zasadach proszę o informacje, za które będę ogromnie wdzięczna.
PYTANIE ZASADNICZE...
Czy Masz Jeszcze Prawo , poruszać się po Norge autem na obcych tablicach... znaczy w tym przypadku Polskich.
Może zacznij najpierw od Tego... , zapoznając się z danymi umieszczonymi w dziale Informacyjnym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Pierwszy raz będę poruszać sie tutaj od maja. Wiem, że mogę to robić rok a 3 miesiące przed końcem tego terminu muszę starac sie o pozwolenie na dalszy rok. I wtedy koniec. Stąd moje pytanie odnośnie tej umowy użyczenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Alina1978 napisał:
Pierwszy raz będę poruszać sie tutaj od maja. Wiem, że mogę to robić rok a 3 miesiące przed końcem tego terminu muszę starac sie o pozwolenie na dalszy rok. I wtedy koniec. Stąd moje pytanie odnośnie tej umowy użyczenia

Nie bardzo łapię ...
Od TEGO... MAJA2011... czy od Tamtego... Maja 2010...

Niemniej , nie chce Mi się dalej bawić w gierki
Masz u Mnie bonus...

Jeżeli Masz Stałą umowę o pracę ...nie możesz jeździć Na Obcych rejestracjach.../Polskich np.ani Chińskich też np./
Jeżeli Masz Stały Numer Personalny ... również nie możesz...
Czas jazdy autem nie liczy się od Jego pierwszej jazdy ...TYLKO OD CZASU POBYTU DANEJ OSOBY...
No chyba , że dopiero teraz w Maju -2011, masz zamiar przyjechać pierwszy raz do Norge...
Aby mieć przedłużenie , na drugi rok jazdę na obcych tablicach , trzeba zadeklarować , że po tych dwóch latach wyjedzie się z Norge na stałe ...czyli wróci do Polski...
Jednymi słowy ten drugi rok ,obowiązuje tylko te Osoby które mają kontrakt na dwa LATA i CZASOWY NUMER PERSONALNY , A POTEM WRACAJĄ BEZPOWROTNIE DO KRAJU.

Jeżeli natomiast spełniasz te kryteria , to możesz jeździć każdym autem... NIE SWOIM ..aby nie był przypadkiem tylko kradziony... bo szybko to sprawdzają i jest wielkie bubu...
Wystarczy mieć tylko pismo Użyczenia sporządzone najlepiej w języku Norweskim , przysięgłe wykonane przez uprawnionego do tego Tłumacza.../nie trzeba wtedy notariusza/.
Koszta tłumaczenia Norweskiego nie różnią się wiele od tłumaczenia Angielskiego...
A w razie kontroli jest mniejsze zamieszanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Myśląc logicznie skoro piszę, że będę sie poruszać od maja a mamy teraz kwiecień to chyba jasne ze od maja 2011 inaczej pisałabym, że poruszam się od maja .
Niemniej jednak bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi na moje zapytanie gabriel
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Alina1978 napisał:
Myśląc logicznie skoro piszę, że będę sie poruszać od maja a mamy teraz kwiecień to chyba jasne ze od maja 2011 inaczej pisałabym, że poruszam się od maja .
A od kiedy jesteś LEGALNIE W NORGE...!?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Od 24 marca 2011 r mam zgłoszony pobyt na policji i w skatt. Ale dopiero od 12 maja będę jeździć tu samochodem. Domyślam się, że czas poruszania sie po Norwegi samochodem będzieliczony mi od tego właśnie dnia ( 24 marca ) a nie od 12 maja. Ale wiesz nie bardzo rozumiem dlaczego po np. 2 latach nie moge pojechac do Polski sprzedać auta i wrócić już bez i kupić sobie czegoś na miejscu ? Czy posiadanie przez rok czy dwa lata samochodu w Norge do celów prywatnych pozbawia mnie prawa pobytu przyznanego na czas nieokreślony ? Niby dlaczego ? Wydawoło mi się ze juz to auto nie ma prawa wjechać na teren Norwegii jeśli było przez okres 2 lat tam. A nie osoba która się tym samochodem poruszała.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Alina1978 napisał:
Od 24 marca 2011 r mam zgłoszony pobyt na policji i w skatt. Ale dopiero od 12 maja będę jeździć tu samochodem. Domyślam się, że czas poruszania sie po Norwegi samochodem będzieliczony mi od tego właśnie dnia ( 24 marca ) a nie od 12 maja. Ale wiesz nie bardzo rozumiem dlaczego po np. 2 latach nie moge pojechac do Polski sprzedać auta i wrócić już bez i kupić sobie czegoś na miejscu ? Czy posiadanie przez rok czy dwa lata samochodu w Norge do celów prywatnych pozbawia mnie prawa pobytu przyznanego na czas nieokreślony ? Niby dlaczego ? Wydawoło mi się ze juz to auto nie ma prawa wjechać na teren Norwegii jeśli było przez okres 2 lat tam. A nie osoba która się tym samochodem poruszała.
Będziesz mogła po tym okresie poruszać się autem na Norge tablicach jak najbardziej , niemniej , jak jakiś nadgorliwy urzędnik weźmie na tapetę Twój przypadek , to przyjdzie Tobie zapłacić parę należności wyrównawczych ,tak jak byś jeździła przez ten rok na tablicach Norge... ,
a przede wszystkim podatek drogowy ... i coś tam jeszcze...

Osobiście tego nie przechodziłem ,niemniej znajomego parę razy ciągano do urzędu drogowego i skattu.
Jak Go spotkam to się dowiem dokładnie...
Nie są to jakieś powalające kwoty , niemniej jak ktoś akurat boryka się z gotówką , to portfel boli...

Zawsze liczy się CZŁOWIEK a nie maszyna , Człowiek płaci podatki w takiej czy też innej formie ...natomiast maszynę można przecież sprzedać innej Uprawnionej Osobie i nadal może być na terenie Norge...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jeżeli potrafisz porozumiewać się w Englisz lub Norge , to proponuję przejść się do Miejscowego Źródła czyli urzędu drogowego ... i tam dowiesz się wszystkiego jak należy i przede wszystkim bez gdybania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
Alina L.
(Alina1978)
Początkujący
Porozumiewam się po angielsku więc zasięgnę porady źródła Dziękuję za pomoc !!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok