Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Tymczasowy dowód osobisty dla dziecka. - Norwegia

Czytali temat:
Dominika ... Ika Ika Piotr Nawrocki Iwona Kieczka Mów Mi Piotr Karolina Karolina Sevin magdalena 25 K C Rafał81 Grzybkiewicz Iwona04 Ania 9012 (7160 niezalogowanych)
2 Posty
Cotberi Cotberi
(Cotberi)
Wiking
Witam.

Czy tymczasowy dowód osobisty wystarczy do przekroczenia granicy dla 10-latki ? Pani w biurze paszportowym powiedziała, że musi być paszport, gdyż na dowód nie przejedzie. Łudzę się jeszcze nadzieją, że jest inaczej. Mąż pracuje w Norwegii i nie może przyjechać przed 5 grudnia. Planowaliśmy, że przyjedzie na jedną dobę(5-6 grudnia), aby złożyć wnioski o paszport dla dzieci, abyśmy mogli przyjechać do niego na święta. Jednak jest za późno, gdyż na paszport trzeba czekać minimum 2 tygodnie, tym bardziej, że przed świętami jest dużo wniosków. Czy jest jeszcze nadzieja, że te święta spędzimy razem ? Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Ania ****
(Ania2207)
Wiking
Hej. Twoja córka może przekroczyć granicę norweską na dowód, ja jak wyrabialam mojej córce paszport to Pani mnie poinformowala żeby zamiast wyrabiać co rok paszport bo moja córka ma poniżej 5 lat żebym wyrobiłą taki dowód ktory jest na 5 lat. Na tym dowodzie można przekraczać granice państw co są w Uni europejskiej i w strefie szengen. Ale na dowód też się czeka mniej wiecej tyle co na paszport, no ale są przypadki że dowód moze być wcześniej.
Takie informacje podała mi Pani w urzędzie paszportowym
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Najlepiej bedzie jak zapytasz u zrodla. Na forum jest tyle odpowiedzi ilu uczestnikow, i kazdy ma inne zdanie. Tutaj masz link gdzie mozesz napisac maila z zapytaniem.
www.strazgraniczna.pl
wybierz: przekaz wiadomosc
potem wybierz: zadaj pytanie do wybranej komorki organizacyjnej
i zapytaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(Sabsia)
Nowicjusz
Hej.2 lata temu kiedy tu przyjechałam z synem na wakacje tez miał jedynie dowód osobisty.W lipcu gosciłam dwoje nastolatków z Polski,mieli jedynie dowody tymczasowe,załatwione specialnie na wyjazd,mieli tez po drodze kontrole graniczną i z niczym problemu nie było wiec mysle ze smiało mozecie przyjechac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Cotberi Cotberi
(Cotberi)
Wiking
Przeczytałam coś takiego: Jeżeli jeden z rodziców przebywa za granicą, zgodę na wydanie paszportu dla dziecka może wyrazić przed polskim konsulem lub notariuszem posiadającym uprawnienia apostille.
Czy ktoś się orientuje ile czasu zajęłoby załatwienie paszportu w ten sposób ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok