Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Mamma permisjon - Norwegia

Czytali temat:
(384 niezalogowanych)
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Dzięki za odpowiedź. Mój mąż obecnie nie pracuje, bo stracił pracę. Mam jednak nadzieję, że wkrótce pracę podejmie. W każdym razie szuka. Nasza sytuacja wygląda tak, że jemu łatwiej i szybciej przyjdzie znalezienie pracy niż mi, ja nie mam do czego wracać, dlatego i finansowo i dla dziecka (a właściwie dzieci) byłoby bardzo korzystnie, gdyby przyznano mi te 10 tyg. Również dla NAV byłoby lepiej, bo mężowi musieliby wypłacić przynajmniej drugie tyle pieniędzy, niż mi. Idę do NAV jutro pogadać, spróbuję złożyć podanie. Czy mogłabyś napisać mniej więcej co powinnam w tym podaniu ująć, jak argumentować?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Ja nie wiem czy jest co argumentować, bo jeżeli Twój mąż miał dochody przed tym jak Ty urodziłaś (bierze się pod uwagę chyba 6 ostatnich miesięcy), to prawo jest bezlitosne. U mnie mąż nie miał prawa do żadnych pieniędzy i dlatego przyznano mi te 10 tygodni. Ale być może Twoja sytuacja jest bardziej skomplikowana np. mąż nie pracował albo pracował mało, wtedy chyba możesz próbować, ale wszystko na piśmie.Na pewno należy Ci się wyjaśnienie i jasna odpowiedź w Twojej konkretnej sprawie. Ja napisałam jakieś podanie i bardzo długo czekałam na odpowiedź ( kilka miesięcy). Nie wiem, może napisz, że nie możesz wrócić do pracy z jakichś powodów, ale oni są bardzo czuli na tym punkcie, że ojciec też musi poświęcić dziecku ileś czasu i to jest taka "zachęta". Zawsze możesz pisać o trudnej sytuacji materialnej, ale nie wiem czy to zadziała.
Życzę powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Dzięki za odpowiedź, spróbuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok