Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

chorobowe - Norwegia

Czytali temat:
21 Postów
sebastian brzykcy
(majkelek77)
Wiking
witam bedac na zasilku w norwegii i przebywajac w polsce czy mozna isc na zwolnienie lekarskie i czy oni to beda placic pomozcie bo ja zachorowalem rok temu i nikt mi nic nie powiedzial ze moge isc na rente mam staly uszczerbek na zdrowiu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
1) jezeli pobierasz zasilek dla bezrobotnych w Norwegii podpisujesz jednoczesnie klauzule, ktora mowi, ze w trakcie pobierania zasilku masz obowiazek przebywac na terenie Norwegii, jezeli wyjezdzasz teoretycznie tracisz prawo do zasilku;

2) zwolnienie lekarskie, ktore upowaznialoby do chorobowego w Norwegii musi byc wystawione przez norweskiego lekarza, a jezeli w trakcie pobierania chorobowego chcesz wyjechac musisz zlozyc odpowiednie pismo w trygde (søknad om sykepenger under opphold i utlandet), razem z opinia lekarza, ktory na Twoj wyjazd sie zgadza.
Pismo nalezy zlozyc PRZED wyjazdem, a pieniadze (czyli chorobowe) jest z reguly wyplacane jednorazowo dopiero po powrocie do Norwegii.

Tak to wyglada...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
majkelek77 napisał:
witam bedac na zasilku w norwegii i przebywajac w polsce czy mozna isc na zwolnienie lekarskie i czy oni to beda placic pomozcie bo ja zachorowalem rok temu i nikt mi nic nie powiedzial ze moge isc na rente mam staly uszczerbek na zdrowiu
W Polsce na rentę? Chyba nie wiesz co mowisz W Norwegii mozna isc na rente po 3 latach pracy tutaj i jesli jest uszczerbek na zdrowiu, z reszta lekarze to stwierdza. A co do zasilku norweskiego - czy zglosiles do navu fakt przebywania w Polsce? Jesli chcesz chorowac na rente, to nie mozesz byc bezrobotnym, bo nie jests gotowy do podjecia pracy, gdyz jestes chory, prawda? Mysle ze powinienies napisac do navu, wyslac im zwolnienie i zarzadac wyplaty dodatkowych pieniedzy , moze odebraliby ci zasilek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
pirx napisał:
1) jezeli pobierasz zasilek dla bezrobotnych w Norwegii podpisujesz jednoczesnie klauzule, ktora mowi, ze w trakcie pobierania zasilku masz obowiazek przebywac na terenie Norwegii, jezeli wyjezdzasz teoretycznie tracisz prawo do zasilku;

2) zwolnienie lekarskie, ktore upowaznialoby do chorobowego w Norwegii musi byc wystawione przez norweskiego lekarza, a jezeli w trakcie pobierania chorobowego chcesz wyjechac musisz zlozyc odpowiednie pismo w trygde (søknad om sykepenger under opphold i utlandet), razem z opinia lekarza, ktory na Twoj wyjazd sie zgadza.
Pismo nalezy zlozyc PRZED wyjazdem, a pieniadze (czyli chorobowe) jest z reguly wyplacane jednorazowo dopiero po powrocie do Norwegii.

Tak to wyglada...

no wlasnie, prix ma racje, z tym ze mozna dokonac transferu zasilku do Polski, ale majkel nie to chce wiedziec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
wszystko mozna .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
pirx napisał:
wszystko mozna ..... Tylko ,że LEGALNIE można najwyżej na TRZY MIESIĄCE i nic poza tym....
A... i jeszcze jedno.... w polszy również trzeba być aktywnie poszukującym pracy...zwartym i gotowym...i nie można odmówić przyjęcia oferty pracy...
Jedyny wyjątek to taki ,że jak się jest np. cieślą konstrukcyjnym to ta oferta musi być właśnie na takie a nie inne stanowisko i wynagrodzenie za pracę w podstawie Brutto ma być wyższe niż wypłacany zasiłek , tyż brutto oczywiście po przeliczeniu na nasze kochane ZŁOTE...jeżeli jest mniejszy to dopiero można odmówić....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok