Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pozwolenie i co dalej - Norwegia

Czytali temat:
(960 niezalogowanych)
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
Witam
Mam pytanko ,co teraz ,tydzien temu dostalam pozwolenie napobyt, i niewiem co dalej, czekam na pozwolenie dla dzieci ,nieiewm czy moge zlozycz o rodzinne ,czy oge isc do lekarza jestem w 6 tyg ciazy ,co powinnam jeszce zalatwic w nav ,albo w skattkotcie,czy narazie mam czekac na nr personalny`?????? czy moze ktos mi pomoc po kolei jak i gdzie teraz sie udac
dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(KASIEK)
Wiking
Pepcia 83 zeby isc do lekarza czy zlozyc papiery o rodzinne musisz miec numer personalny. jak juz bedziesz miala wtedy zapisujesz sie do lekarza i tak dalej.a dlaczego dzieci jeszcze nie maja pozwolenia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
dzieci byly akurat an swieta w polsce jak ja skladalam swoja aplikacje o pozwolenie a niestety zeby dzieci zlozyc musza one byc z toba na policji bynajmniej u nas , czyli wszystko moge dopiero skladac jak dostane peronalny nr?? a jak jest ze szkola bo moj starszy syn powinien isc do szkoly od sierpnia jak to sie zalatwia,ja niestety jestem tylko tutaj jako mamusia siedzaca narazie z dziecmi w domu ,a moj maz pracuje a to co jemu bylo potrzebne zalatwila mu firma ktora go sciagnela do pracy a teraz ja reszte musze sie sama dowiedziec i wziasc za zalatwianie , znam dobrze angielski ale jak czlowiek niewie gdzie isc i do kogo z czym to co mu po jezyku wiec jestem wdzieczna za kazda informacje
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
Pepcia, teraz musisz isc z dziecmi do UDI i zlozyc o ich pozwolenie jako family reunification na ojca, bo tylko on pracuje. I jak juz bedziesz miec pozwolenie to wtedy do skatteetaten musisz isc i wypelnic karte podatkowa i dosteniesz te numery personalne poczta (tak jest w Oslo, bo czytalam tu na forum, ze niektorzy odbierali te numery w komunie Dziecko moze isc do szkoly bez numeru, ale pozwolenie juz musisz miec. I najlepeij juz zadzwon do komuny w swoim miejscu zamieszkania i zapytaj gdzie twoje dziecko ma isc do szkoly, bo oni cie skieruja. A o nr tel do nich zapytaj w UDI. Jak juz dostaniesz numery to zloz w NAVie o rodzinne. Bez nr personalnych nie zalatwisz tu nic, procz szkoly, bo dziecko podlega obowiazkowi szkolnemu. Moj syn i syn kolkezanki zostali przyjeci do szkoly bez numerow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
a jesli chodzi o lekarza, to ja dostalam poczta zawiadomienia, zeby na stronie navu sie zalogowac i wybrac lekarza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
dzieki ci bardzo za info, tyleze ja wciaz czekam na pozwolenia dla dzieci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
ok dzieki wielkie ,czyli prawie na wszystko wypatrywac listonosza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(andziulek1411)
Wiking
Hej
Ja tylko dodam że jeżeli jesteś w ciąży to nie musisz czekać na numer personalny żęby iść do lekarza na wizyte owszem pytają się o to ale bez problemu robią kontrole. Ja tez nie mam numeru personalnego i chodze na wizyty i nie ma problemu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
super ,dziekuje za ta informacje andziulek myslalam ze bede teraz czekac niewiadomo ile az pojde na kontrole ,a zdwiema pierwszymi na poczatku bylo ciezko,i (odklejalo mi sie lozysko i obydwie byly na podtrzymaniu) chcialabym wiedziec czy tym razem chociaz jest ok, wiec jestem juz spokojna ze moge isc teraz tylko wypytam kolezanki gdzie tu lekarz i biegusiem na wizyte
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Iwona Bukowska
(mytygrysek)
Wiking
hej nie musisz wcale wybierać swojego własnego lekarza jeżeli ma go Twój mąż spokojnie mozesz chodzic do jego lekarza. Odnośnie pozwolenia dla dzieci, to Twój mąż moze o nie wystapic i dostana na okres taki sam jak ma on, i Ty również mozesz do niego sie podłączyć jako łączenie rodzin.
Co do rodzinnego to Twój mąż powinien o nie wystapic ponieważ tu pracuje i odprowadza podatki. Ty nie masz takiej mozliwości bo nie pracujesz ani nie pracowałaś w Norwegii. Będa Wam potrzebne zaświadczenia z Polski odnośnie pobierania rodzinnego w Polsce, ale czasami bywa tak, że NAV sam to załatwia ale czeka sie około 2 m-cy. Ale zazwyczaj wyrównuja to do tyłu. Możecie tez starac sie o opiekuńcze dla dzieci które nie chodza do przedszkola w w wieku 1-3.
Co do szkoły to najlepiej iść osobiście do komuny w swoim rejonie i od razu bezposrednio porozmawiasz z osoba tym się zajmującą i wspólnie wybierzecie szkołe odpowiednią dla Twoich dzieci i ich wymagań, Tak samo jest z przedszkolem. Jeżeli masz więcej pytan pisz na priv.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok