Witam

jeśli chodzi o pozwolenie i numery to wygląda to tak: jeśli Twoje pozwolenie jest wydane na okres krótszy lub równy 6 miesiącom nie dostaniesz fødselsnummet- tak mówi prawo. Wasze pozwolenia czyli Twoje i dzieci zawsze będą wydane tylko na taki okres na jaki otrzyma je główny wnioskodawca czyli Twój M. Musisz sprawdzić ile wypada Ci m-cy na pozwoleniu, jeśli przekracza 6 m-cy bierzesz wszystkie swoje dokumenty i udajesz się do skttekontoret w swojej kommunie i wypełniasz wniosek o rejestracji zameldowania/zmianie zameldowania tak z grubsza ja to tłumaczę

.Następnie czekasz do 3 tyg. na przesyłkę z fødselsnummeret, później przychodzi list z NAV z prośbą o wybranie fastlege.I dopiero mając fødselsnummet możesz wnioskować o skattekort, czeka się na nią max. 2 dni.Jeśli sama nie dokonasz wyboru lekarza NAV przydzieli Ci "pierwszego wolnego" , nie posiadając numeru i własnego lekarza korzystasz z usług lekarza swojego M. Chcąc przedłużyć pozwolenie trzeba udać się na policję minimum m-c wcześniej od daty z upływem której kończy się pozwolenie z takimi samym kompletem dokumentów jak przy 1 razie.Szkołę najprościej załatwić w Rådhuset w Twojej kommunie, umawiasz się na spotkanie z kimś z wydziału edukacji, podajesz wszystkie dane dziecka i info o przebiegu edukacji w Polsce, wszystko załatwią sami.Ciebie tylko poinformują do jakiej szkoły dziecko pójdzie i zaproszą na spotkanie z dyrektorem i koordynatorem ds mniejszości językowych i tłumaczem, jeśli sobie życzysz jego obecności. Tam wszystko ustalicie, wypiszecie kilka druczków i to wszystko. Dziecko bez numeru zostanie przyjęte do szkoły bo tak samo jak w Polsce jest tutaj obowiązek szkolny. Tak wygląda to w mojej kommunie, a jeśli chodzi o rodzinne to niestety nic nie wiem w tym temacie A i udając się po fødselsnummeret do skattekontoret musicie zabrać dzieci, urzędnik musi je widzieć, taki jest przepis Ależ się rozpisałam