Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(961 niezalogowanych)
1 Post

(andziulek1411)
Wiking
Zgadzam się z popierdzniczka ale co do jednego to na zasiłek niestety nav nie załatwia tego w 2 miesiace w urzedach mówią ze nawet do roku się czeka no ale wyrównują od okresu kiedy twoj mąż zaczoł pracować w norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
A nawet nie mówią, tylo robią Ja czekalam 13 miesiecy. A co do wypowiedzi "mytygrysek" to o kontantstotte mozna sie starac, ale jesili dziecko jest w Norwegii to musi miec pozwolenie wydane na minimum rok, jesli ma na krocej to nie dostanie, musi czekac na nastepne. Niby na stronie NAVu jest napisane ze w szczegolnych przypadkach moze byc krocej, ale oni sami nie wiedza jakie to sa te "szczegolne przypadki".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
dziewczyny nakresle wam jak wyglada moja sytuacja moj maz przyjechal tu w pazdzierniku zeszlego roku dostal pozwolenie na rok , ja z dzieciakami dojechalam dopiero w grudniu ,poszlam na policje i powiedzieli mi co mi jest potrzebne zeby zlozyc o pozwolenie ,niemialam swojego aktu ur, i malzenstwa przetlumaczonego ,wiec w marcu pojechalam do polski z dziecmi i wzielam z urzedu miasta na formie unijnej te papiery, dzieci zostaly w polsce na swieta u babci a ja wrocilam , zlozylam o pozwolenie dla siebie i dostalam do pazdziernika tak jak maz,polecialam po dzieci podkoniec kwietnia i wrocilismy w maju ,zaraz poszlismy zlozyc o pozwolenie i teraz czekamy , pani powiedziala ze dzieci tez dostana tylko do azdziernika i ze we wrzesniu mamy przyjsc z powrotem , zlorzyc o kloejne pozwolenie, a rodzinne to ja w polsce niepobieralam o 4 lat bo pobieralam w irlandii , i od marca tego roku nie pobieram , i co teraz jak to moje pochrzanione zycie papierkowe bedzie wygladac tu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(nikagreen)
Nowicjusz
Witam jeśli chodzi o pozwolenie i numery to wygląda to tak: jeśli Twoje pozwolenie jest wydane na okres krótszy lub równy 6 miesiącom nie dostaniesz fødselsnummet- tak mówi prawo. Wasze pozwolenia czyli Twoje i dzieci zawsze będą wydane tylko na taki okres na jaki otrzyma je główny wnioskodawca czyli Twój M. Musisz sprawdzić ile wypada Ci m-cy na pozwoleniu, jeśli przekracza 6 m-cy bierzesz wszystkie swoje dokumenty i udajesz się do skttekontoret w swojej kommunie i wypełniasz wniosek o rejestracji zameldowania/zmianie zameldowania tak z grubsza ja to tłumaczę.Następnie czekasz do 3 tyg. na przesyłkę z fødselsnummeret, później przychodzi list z NAV z prośbą o wybranie fastlege.I dopiero mając fødselsnummet możesz wnioskować o skattekort, czeka się na nią max. 2 dni.Jeśli sama nie dokonasz wyboru lekarza NAV przydzieli Ci "pierwszego wolnego" , nie posiadając numeru i własnego lekarza korzystasz z usług lekarza swojego M. Chcąc przedłużyć pozwolenie trzeba udać się na policję minimum m-c wcześniej od daty z upływem której kończy się pozwolenie z takimi samym kompletem dokumentów jak przy 1 razie.Szkołę najprościej załatwić w Rådhuset w Twojej kommunie, umawiasz się na spotkanie z kimś z wydziału edukacji, podajesz wszystkie dane dziecka i info o przebiegu edukacji w Polsce, wszystko załatwią sami.Ciebie tylko poinformują do jakiej szkoły dziecko pójdzie i zaproszą na spotkanie z dyrektorem i koordynatorem ds mniejszości językowych i tłumaczem, jeśli sobie życzysz jego obecności. Tam wszystko ustalicie, wypiszecie kilka druczków i to wszystko. Dziecko bez numeru zostanie przyjęte do szkoły bo tak samo jak w Polsce jest tutaj obowiązek szkolny. Tak wygląda to w mojej kommunie, a jeśli chodzi o rodzinne to niestety nic nie wiem w tym temacie A i udając się po fødselsnummeret do skattekontoret musicie zabrać dzieci, urzędnik musi je widzieć, taki jest przepis Ależ się rozpisałam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Iwona Bukowska
(mytygrysek)
Wiking
Dobrze Ci powiedzieli, ze we wrzesniu musisz przyjść po nowe pozwolenie, ale najpierw musi je otzrymac Twój mąż a potem Wy do niego dostaniecie, na taki sam okres jaki on będzie miał. Co do rodzinnego to w podaniu o rodzinne musisz napisac ze pobierałąś zasiłek rodzinny w irlandii i w jakiej wysokości i kiedy to było, a oni to sprawdzą. Zgodzę się, ze mozna czekac dłużej niz 2 m-ce ale ja czekałam tylko tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
dzieki dziewczyny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok