Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

narodziny dziecka - Norwegia

Czytali temat:
(1169 niezalogowanych)
3 Posty
Mariusz .Z
(zapalek11)
Wiking
witam .od niedawna jestem użytkownikiem tego forum więc na początek pozdrawiam wszystkich.moje zapytanie związane jest znarodzinami dziecka.otóż pracuję w Norwegii już prawie 3 lata.ciekaw jestem czy należy mi się jakieś tzw."becikowe" z racji narodzin dziecka w sytuacji gdy moja żona rodziła i mieszka na stałe w Polsce.jeżeli ktoś wie coś na ten temat...chętnie skorzystam z porady.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
niestety nie nalezy sie , gdyby mieszkala i rodzila w NO dostalaby ponad 30 tys. koron, a w Pl jest 1000zł plus 1000 od gminy dla mniej zamoznych, ale jesli jestes w NO to drugiego tysiaca nie dostanie. jedyne co mozesz zrobic to zlozyc wniosek o barnetrygd i dostaniesz za rok z dolu, czyli w grudniu, a jak dziecko skonczy rok to wniosek o kontantstotte. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Mariusz .Z
(zapalek11)
Wiking
co mogę zrobić? nie jestem na bieżąco w tych sprawach więc jeżeli możesz mi to wyjaśnić dokładniej był bym wdzięczny.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
W jakim wieku jest twoje dziecko? jezeli ma skonczony rok, to mozesz rowniez starac sie o dodatek opiekunczy. Musisz isc do swojego lokalnego NAV i zlozyc dokumenty: akt malzenstwa na druku miedzynarodowym, akt urodzenia na druku miedzynarodowym, zaswiadczenie o wspolnym zameldowaniu w Polsce, zaswiadczenie ze zona pracuje, lub jesli nie pracuje to zasw. z urzedu pracy o pobieraniu lub niepobieraniu zasiłku. Procz tego zona powinna udac sie do Rejonowego Osrodka Polityki Spolecznej lub w niektorych mistach do Urzedu marszalkowskiego i tam poprosic o wypelnienie drukow E401 i E411. No i wszystkie te dokumenty przyslac tobie do Norwegii. Ty musisz nastepnie wypelnic wniosek o BARNETRYGD i jesli dzidzia skonczyla rok o KONTANTSTOTTE. Skladasz to w NAVie i czekasz na odp, ktora moze trwac nawet pol roku przy dobrych wiatrach. placenie ":z dolu" weszlo w styczniu tego roku dopiero. Bedziesz musial dolaczy tez zaswiadczenie ze pracowales w poprzednim roku. powodzenia, pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Mariusz .Z
(zapalek11)
Wiking
dzieki wielkie.na razie jestem w toku załatwiania zasiłku rodzinnego i nie wiem czy dopóki nie zostanie mi on przyznany mogę to załatwiać ale spróbuje.jeszcze raz dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok