Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Opieka,zwolnienie lekarskie. - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Gut (684 niezalogowanych)
1 Post
Adaś Gadaś
(norpol1)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów.Proszę o informacje. Pracuję w Norwegii i podlegam norweskiemu systemowi ubezpieczeń zdrowotnych zaś moja rodzina (żona i dzieci) pozostają w Polsce i tam też są ubezpieczeni. Żona otrzymała skierowanie na leczenie szpitalne . Ta smutna wiadomość przyczyniła się do mojego niezwłocznego przyjazdu. Lekarz oferuje mi opiekę na żonę i dzieci w postaci zwolnienia lekarskiego. Jakie dokumenty muszę przedstawić aby takie zwolnienie otrzymać i co z tym dalej? Jakie druki obowiązują, gdzie to wysłać , czy potwierdzać w ZUS itp. Nikomu nie życzę ale może ktoś był w podobnej sytuacji .Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
widzę że nikt się nie kwapi do odpowiedzi to ci napiszę jakie ja posiadam informacje
jakie dokumenty przedstawić -----no pewnie zaświadczenie że żona jest w szpitalu.
do zaświadczenia chorobowego z polski trzeba dołączyć załącznik do zagranicznych zw. lekarskich .....engeneklaring for utenlandske sykmeldinger . znależć go można i wydrukować na nav.no .
zwolnienie od polskiego lekarza musi być wysłane przez ZUS i trzeba na nim wpisać fodselnumer .
wysłać do lokalnego NAV
.
.
.nigdy z tego nie korzystałem ale podobno tak to działa

i niech żona wraca do zdrowia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok