Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czarne chmury nad Królestwem Norwegii - Norwegia

17146 Postów

()
Maniak
Tempo wzrostu norweskiego PKB ewidentnie hamuje. Jeszcze w czwartym kwartale ubiegłego roku ta gospodarka rosła w tempie 3,2 proc., a już w I kw. tego roku tylko 1,5 proc. Jak wyjaśniają eksperci, ma to związek ze ścisłym powiązaniem gospodarki kraju z przemysłem naftowym i trwałym spadkiem cen ropy na światowych rynkach.

Skutki zaczyna odczuwać nie tylko branża wydobywcza, ale i związane z nią norweskie uczelnie, a także dostawcy usług i sprzętu. Do tego dochodzi rosnące bezrobocie, które w listopadzie 2014 roku wynosiło 3,7 proc., a w maju 2015 roku już 4,3 proc. Mimo że norweska stopa bezrobocia nadal należy do najniższych w Europie, rosnąca tendencja niepokoi analityków. Zwłaszcza że to najwyższy wskaźnik dla tego kraju od co najmniej 11 lat.
www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/k...j,255,0,1878783.html

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
W drugim kwartale tego roku polska gospodarka rozwijała się w tempie 3,3 proc. licząc rok do roku - podał w piątek w tzw. szybkim szacunku Główny Urząd Statystyczny. W pierwszych trzech miesiącach 2015 r. PKB dynamika wyniosła 3,6 proc.

biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/gus-szacu...-3-3-proc-rdr/1rzq1e

Janek bukuj bilet i wracaj na ojczyzny łono.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Powiem wam że polska gospodraka jest niewytłumaczalna. Z jednej strony np. na kredytach hipotecznych jest totalny krach i mieszkaniówka aktualnie leży z wyjątkiem Wa-wy gdzie kupują za gotówkę bogacze z Ukrainy i Rosji po 15 mieszkań naraz. Sam mam też zapchaną komórkę pożal się klientami co najpierw muszą sprzedać mieszkanie. Ale kuwa naprawdę pojawiło się w pip ofert pracy na wielkich inwestycjach za 4 tysie na łapę. Co tyle się nie odłoży w Norwegi bez nadgodzin. Ale i tak muszę się zbierać do Królestwa z takiego powodu że w Polszy żeby robić pow. 3m wysokości to okularnik musi robić w soczewkach kontaktowych co jest wkurwiające przy montażu i demontażu. Na szczęście za granicą takich debilizmów nie ma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów

(DariuszWysocki)
Wyjadacz
no wlasnie ,,wracaj do rzeczypospolitej , na co czekasz ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
sand vinik
(sandvinik)
Początkujący
przeciez on nie ma gdzie wracac wszedzie jest obcy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów

(DariuszWysocki)
Wyjadacz
on znaczy kto ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
sand vinik
(sandvinik)
Początkujący
jasta
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Ja nie mam ojczyzny , wszędzie jestem obcy. Jak byłem swego czasu na komisji poborowej do Bundeswehry, to mi pobrali krew, i się pytają czy jestem Jude bo z taką grupą krwi to tak im wychodzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok