Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rejestracja dziecka w norwegi - Norwegia

Czytali temat:
Magda Magdalena Emilia Byla Dominika Semczyk Olav Olav Ula Karwan Dorota Pustelnik bokws Oslo17 rewaanna Maximini Aneta T Oslo Team J K (2773 niezalogowanych)
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
Witam 26 stycznia urodzilo mi sie dziecko w Norwegi . Od tamtego czasu przyszło do mnie pismo z prośbą o nadanie dziecku nazwiska , uczyniłem to problem polega na tym i/z nie do konca wiem co powinienem robić dalej .
Jakie kroki po koleji powinienem podjac po przyjściue dziecka na świat . Kiedy powinienem udać się do konsulatu polskiego z prośba o wydanie paszportu tymczasowego . Czy powinienem udac sie do policji i zarejestrowac dziecko i jak to zrobic w rejestracji na udi na laczenie rodzin pytaja sie mnie o rodzaj dowodu tozsamosci osoby starajacej sie o pobyt paszport albo id ale moje dziecko nie posiada jeszcze ani jednego ani drugiego pytaja sie rowniez o pochodzenie dziecka ale ono nie ma polskiego paszportu
czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać co powinienem zrobić krok po kroku gdzie powinienem sie udac i co zrobić

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
grzegorz zdenek
(Niklas)
Wiking
Jesli chodzi o akt urodźenia to wysyłają go automatycznie po zarejestrowaniu imienia dziecka na altinn.no. Na policję potrzebujesz akt urodzenia,pozwolenia na pobyt,umowy o prace i wniosek wypełniony na udi.Musisz tez wczesniej sie zarejestrować w celu umówienia wizyty na policji.jak juz bedziesz mial akt urodzenia to na stronie ambasady bukujesz wizyte.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
Przede wszystkim gratuluję zostania tatą.

Już od pierwszego miesiąca warto zacząć myśleć na regularnym oszczędzaniu dla dziecka.

Musisz oszczędzać z każdej wypłaty 4000 koron. Zapewnisz dziecku zdecydowanie lepszy start, gdyż będzie dysponowało 25% wkładem na zakup nieruchomości.

Dodatkowo warto odłożyć około 1000 koron na przyszłą edukację dziecka. Tak więc rozsądnym jest aby każdego miesiąca 5000 nok lądowało na koncie oszczędnościowym.

Witamy w świecie dorosłych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
roccobarocco napisał:
Przede wszystkim gratuluję zostania tatą.

Już od pierwszego miesiąca warto zacząć myśleć na regularnym oszczędzaniu dla dziecka.

Musisz oszczędzać z każdej wypłaty 4000 koron. Zapewnisz dziecku zdecydowanie lepszy start, gdyż będzie dysponowało 25% wkładem na zakup nieruchomości.

Dodatkowo warto odłożyć około 1000 koron na przyszłą edukację dziecka. Tak więc rozsądnym jest aby każdego miesiąca 5000 nok lądowało na koncie oszczędnościowym.

Witamy w świecie dorosłych.

No tu mnie rozbawiles
A za 20 lat to te 25% wkladu, to ile wg ciebie bedzie ??? Jezeli ceny nieruchomosci wzrosna o tyle co przez ostatnie 20 lat, to....... zeby uzyskac 25%, to trzeba by bylo odkladac ok. 20000 miesiecznie. Mowiac prawde troche wiecej, bo w ktoryms momencie rodzice musza placic podatek od zgromadzonej sumy

A edukacjia w Norwegii jest za darmo.... nawet doplaca, jak ktos sie stara
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok