Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

dziecko z zD w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(848 niezalogowanych)
4 Posty
Iza 0405
(iza0405)
Wiking
Witam serdecznie.
Mam 3 letniego synka z zD .Jeszcze mieszkamy w Polsce i intensywnie pracujemy .Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat opieki w Norwegii.Mamy zamiar przenieść się do NO tu mieszka i pracuje mój mąż.Mały rozwija się w miarę dobrze czy mamy tu szansę trafić między dzieci zdrowe?
Dziękuję z góry za każdą podpowiedż i miło będzie poznać nowych znajomych z zespołu.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
iza0405 napisał:
Witam serdecznie.
Mam 3 letniego synka z zD .Jeszcze mieszkamy w Polsce i intensywnie pracujemy .Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat opieki w Norwegii.Mamy zamiar przenieść się do NO tu mieszka i pracuje mój mąż.Mały rozwija się w miarę dobrze czy mamy tu szansę trafić między dzieci zdrowe?
Dziękuję z góry za każdą podpowiedż i miło będzie poznać nowych znajomych z zespołu.Pozdrawiam

zD?? z Domu??

tu wszyscy pierdolnieci... nory oglnie sa zjebane... wiec bedziecie blyszczec na tle ogolu....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Iza 0405
(iza0405)
Wiking
zD to znaczy zespół Downa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
Yatsek napisał:
iza0405 napisał:
Witam serdecznie.

zD?? z Domu??

tu wszyscy pierdolnieci... nory oglnie sa zjebane... wiec bedziecie blyszczec na tle ogolu....

czytaj ze zrozumieniem i nie pal glupa...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
iza0405 napisał:
Wbrew pozorom , Jacek dobrze tobie odpisał , większość Norgów ma co najmniej śladowy ... zD ...
---
Dlatego , jak masz pełną Historię Lekarską ... oraz potrafisz opiekować się dzieckiem z takim problemem
to Tutaj nie będzie większych problemów niż w Polszy ...
---
Jednak pamiętaj iż Tu , są Inne standardy , względem Dzieci z "problemami" .
---
To tak ogólnie .
Proponuję , już nie zakładać Innych podobnych tematów , tylko poszukać w Już Istniejących związanych z opieką dzieci w Norge .
Jest jeszcze co najmniej Dwa Inne Fora Norweskie , gdzie Matki również "Walczą" z podobnymi problemami .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
gargamello napisał:
czytaj ze zrozumieniem i nie pal glupa...[/quote]
a moze nory sa normalne?? sam nie pal glupa... wszystko tutaj jest przystosowane albo jest w trakcie przystosowywania dla niepelnosprytnych... nory sa zjebane i pelno ich tutaj wiec nawet nikt nie wytyka tu palcami ludzi rozwinietych nieprawidlowo... jej maz jest tutaj i tego nie widzi??? no, chyba ze on tyko praca dom praca dom... ale to tak na marginesie tylko....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Gabriel napisał:
iza0405 napisał:
[color=#800080]Wbrew pozorom , Jacek dobrze tobie odpisał , większość Norgów ma co najmniej śladowy ... zD ...

Zaciekawilo mnie to. Mozesz podac polecic jakies publikacje, wyniki badan na ten temat ? Czy po prostu p....sz glupoty, jak to zwykles robic ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
najwazniejsze przygotowac sie do przyjazdu, przetlumaczyc wszelkie dokumenty, opinie lekarskie itd

nawiaz kontakt z jakims stowarzyszeniem w Norwegii zrzeszajacym rodzicow z ZD

tutaj osoby z lekka postacia ZD pracuja przy wykladaniu na polkach w sklepach (REMA1000, KIWI), maja w miare "normalne" zycie, pomoc jest znaczna

jesli chodzi o szkole, w zasadzie tylko b.ciezkie przypadki umieszane sa w tzw "szkolach specjalnych", reszta dzieci (np z ZD) sa z innymi dziecmi w szkolach rejonowych, maja asystentow, rehabilitacje, dodatkowe zajecia rozwojowe itd, wszystko zalezy jaki przebieg ma choroba i na jakim poziomie intelektualnym jest dziecko

niestety nikt gotowej recepty czy sposobu postepowania Ci nie poda, kazdy przypadek traktowany jest indywidualnie i tutaj to trwa dosc dlugo (papiery, lekarze, specjalisci, NAV, szkola, asystenci....)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Lindemans napisał:
Gabriel napisał:
iza0405 napisał:
[color=#800080]Wbrew pozorom , Jacek dobrze tobie odpisał , większość Norgów ma co najmniej śladowy ... zD ...

Zaciekawilo mnie to. Mozesz podac polecic jakies publikacje, wyniki badan na ten temat ? Czy po prostu p....sz glupoty, jak to zwykles robic ?

Przecież on sam jest GUS w pigułce, wszystko wie jak jest i uj....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
Yatsek napisał:
gargamello napisał:
czytaj ze zrozumieniem i nie pal glupa...

a moze nory sa normalne?? sam nie pal glupa... wszystko tutaj jest przystosowane albo jest w trakcie przystosowywania dla niepelnosprytnych... nory sa zjebane i pelno ich tutaj wiec nawet nikt nie wytyka tu palcami ludzi rozwinietych nieprawidlowo... jej maz jest tutaj i tego nie widzi??? no, chyba ze on tyko praca dom praca dom... ale to tak na marginesie tylko....[/quote]
chodzilo mi o twoja ironie z Domu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok