Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Sprzedaż domu - Norwegia

Czytali temat:
(697 niezalogowanych)
6 Postów
woocash 080580
(woocash080580)
Wiking
Witam wszystkich!

Mam pytanie do osób które sprzedały swoje domy w Norwegii.
Głównie interesuje mnie jaki jest okres w którym nie mogę sprzedać domu.W Polsce jest to od 3 do 5 lat z tego co się orientuję.
Kolejne pytanie to jakie podatki, o ile w ogóle, trzeba zapłacić od sprzedaży danego domu?
Ile trwa cała procedura od zgłoszenia sprawy maglerowi do "pojawienia się ogłoszenia na finie"?

Będę bardzo wdzięczny za informację,pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
Musisz mieszkac najmniej rok zeby nie placic podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
woocash 080580
(woocash080580)
Wiking
Dom posiadam od 2 lat.
A te formalności,ile to trwa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
woocash080580 napisał:
Witam wszystkich!

Mam pytanie do osób które sprzedały swoje domy w Norwegii.
Głównie interesuje mnie jaki jest okres w którym nie mogę sprzedać domu.W Polsce jest to od 3 do 5 lat z tego co się orientuję.
Kolejne pytanie to jakie podatki, o ile w ogóle, trzeba zapłacić od sprzedaży danego domu?
Ile trwa cała procedura od zgłoszenia sprawy maglerowi do "pojawienia się ogłoszenia na finie"?

Będę bardzo wdzięczny za informację,pozdrawiam.

Dom mozesz sprzedac w kazdej chwili, nie ma zadnych ograniczen. Jezeli mieszkasz (czyli jestes zameldowany) mniej niz rok w ciagu ostatnich 2-ch lat, to nadwyzka pomiedzy kupnem, a sprzedaza musisz sie "dzielic" z panstwem, chyba ok. 28%
Jak szybko sprawa bedzie w toku zalezy od operatywnosci meglera. Musi sprawdzic wszystkie papiery domu, hipoteke, w banku, wyslac taksmana, fotografa, zrobic foldery....... 1-2 tygodni i na finn.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
woocash 080580
(woocash080580)
Wiking
Dzięki wielkie,o to mi chodziło.
Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj