Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

zapisanie dziecka do szkoły. - Norwegia

Czytali temat:
12 Posty

(ejzaczek)
Wiking
MOJE DZIECKO W TYM ROKU MUSI ZACZĄĆ NAUKĘ I CHCIAŁBYM SIĘ DOWIEDZIEĆ CZY MUSZĘ JĄ ZGŁOŚIĆ TYLKO DO SZKOŁY CZY I RÓWNIEŻ DO GMINY- I JAKIE DOKUMENTY SĄ MI POTRZEBNE DO ZAPISANIA ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:13  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
a czy twoje dziecko chodzi do przedszkola?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(ejzaczek)
Wiking
Córeczka nie chodzi do przedszkola.mała ma 5lat a we wrześniu bedzie miała 6.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Pewnie Hilton bedzie wiedziala lepiej
Dziecko zgasza sie w kommunie, nie w szkole. Jesli moge dac ci dobra rade, to powinnas zapisac ja do przedszkola, zeby poduczyla sie jezyka, zanim zacznie szkole, bedzie jej latwiej, ale to oczywiscie twoj wybor, mysle, ze po prostu oszczedzisz jej stresu i rowiesnicy jej nie odrzuc(zalozylam, ze nie mowi po norwesku, a byc moze sie myle), miejsce powinnas dostac bez problemu, dzieci w takiej sytuacji maja pierwszenstwo, przynajmniej w mojej gminie, kiedys na ten temat rozmawialam, a jesli nie pojdzie do przedszkola, to jest jednostka w kazdym Rodhuset, ktora zajmuje sie przedszkolami i szkolami i tam wypelnia sie wniosek, na pewno beda ci potrzebne numery personalne:twoj, dziecka i jego ojca, moze paszporty, ale chyba nie, juz nie pamietam, w kazdym razie jesli dziecko jest juz zarejestrowane lub chodzi do przedszkola, to miejsce dostaje sie automatycznie w najblizszej szkole, przed wakacjami powinnas dostac odpowiednie formularze do wypelnienia poczta. Oczywiscie mozna teoretycznie wyrac jakakolwiek szkole, ale trzeba miec uzasadnienie i sie o to oddzielnie starac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
jeszcze odnosnie jezyka, moj synek poszedl do przedszkola w wieku 3,5 roku i mimo, ze jest bardzo odwaznym i otwartym chlopcem musial swoje przejsc, zanim zalapal jezyk, nie wdajac sie w szczegoly byl bity, gryziony, wychodzil z domu z placzem i z placzem wracal, mial szkole zycia, a teraz chodzi do pierwszej klasy i jest super, mowi po norwesku i rowiesnicy nie widza zadnej roznicy, nikt go nie odrzuca, a gdy sa ferie to po dwoch dniach juz teskni i obwinia mnie, ze to moja wina, ze siedzi w domu, a przeciez moglby isc do szkoly
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
pozwolenie na pobyt fodsnumer paszport dowod zapisy w szkole w komunie tylko podali szkole w rejonie zamieszkania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(ejzaczek)
Wiking
dziękuję za odpowiedzi!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
fullcasco napisał:
pozwolenie na pobyt fodsnumer paszport dowod zapisy w szkole w komunie tylko podali szkole w rejonie zamieszkania

W momencie zapisywania dziecka do szkoły nie potrzeba zadnych dokumentów, jedynie potem trzeba donisc numer personalny. A skąd ty masz takie wiadomosci, ze trzeba pozwolenie i paszport
Dziecka nie trzeba zapisywac w komunie, bo mozna isc do najblizszej szkoły, podac swoj adres i sprawdza na miejscu czy jest sie w okregu tej szkoły. Inaczej wyglada sytuacja, jesli dziecko nie zna jezyka i musi chodzic najpierw do klasy mottak. Wtedy trzeba zadzwonic do komuny i tam powiedza do ktorej szkoły dziecko musi pojsc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
nie zapisywalem w komunie ,bylem tam w lipcu zeby sie zorientowac ,szkoly mialy wolne
napisalem jakie dokumenty wziol dyrektor szkoly przy zapisywaniu
moje dziecko nie zna jezyka i nie chodzi do mottak
jest polska nauczycielka 2 godziny w tygodniu i,sie uczy po polskiego
araz ma zajecia z innymi dziecmi adaptacyjne jest ich w grupie 8

moze sie cos zmienilo od sierpnia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
Pawel K.
(paco)
Początkujący
w moim przypadku wygladalo to tak, pojechalem do szkoly, corka nie znala jezyka. Zostala zapisana do 2 kl. przez 3 miesiace bylo ciezko ale po tym czasie zaczela mowic po norwesku. Raz w tygodniu w szkole ma zajecia z j. polskiego.
Przez 2 semestry chodzila na kurs jezykowy w szkole prowadzony po zajeciach, zamiast SFO.
Teraz plynnie posluguje sie norweskim. Dokumenty tylko nr personalny w szkole i tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok