Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca w przedszkolu w Norwegii-kwalifikacje - Norwegia

44 Posty
Ewa Lang
(ewa.lang.poczta@gmail.com)
Nowicjusz
Witam
Zwracam się z pytaniem i prośbą o radę do osób zorientowanych w temacie-w tym roku chcę podjąć naukę na studiach podyplomowych a po nich podjąć pracę w Norwegii moje pytanie jest następujące:
czy po studiach podyplomowych nadających kwalifikacje pedagogiczne mam szansę ubiegać się o pracę w Norweskim przedszkolu, czy podobnie jak w Polsce muszę mieć ukończone studia w kierunku wychowanie wczesnoszkolne i przedszkolne?
Wiem, że muszę mieść również zdany test językowy na "poziomie 3", ale co to konkretnie znaczy, gdzie zdawać taki test, czy po prostu wystarczą certyfikaty z kursów językowych?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w tym temacie, ponieważ mogę wybrać z pośród tych dwóch kierunków z tym że różnią się one w czasie trwania-wychowanie wczesnoszkolne trwa 1,5roku i jeśli nie ma takiej konieczności zdecydowanie wolałabym podjąć krótszą drogę...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów

(Margaret1975)
Stały Bywalec
Jedna z moich znajomych zostala przedszkolanka a nie. Miala wyksztalcenia pedagogicznego. Byla po studiach ekonomicznych. Pnie sie w przedszkolu coraz wyzej i w trakcie robi kursy tu w Norwegii.

Druga z kolezanek poszla do przedszkola pytajac o prace jako praktyki z NAV i udalo sie.w PL byla nauczycielem. Jzyka nie znala. Weszla do przedszkola w celu nauczenia sie jezyka.tak doslownie powiedziala. Dostala prace i pnie sie dalej.

T
Rzecia z kolezanek jest w przedszkolu juz bardzo wysoko a jest po egzaminach z norweskiego, kursach tu trwajacych w trakcie pracy w przedszkolu.po studiach pedagogicznych w polsce.

Co komunna to co innego.
W internecie sa kursy tzw przez internet np nauczanie w wieku przedszkolnym czy do dieci z sfo.sa bardzo wiarygodne. A do sklepu tez nikogo za bardzo nie przyjma jak nie ma kursu sprzedawcy z np internetoeej szkoly.

Kursy oczywiscie sa platne.

Pozdr
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Margaret1975 napisał:W internecie sa kursy tzw przez internet np nauczanie w wieku przedszkolnym czy do dieci z sfo.sa bardzo wiarygodne.
Bardzo mądra Instytucja w Dzisiejszych "zabieganych" czasach...
---
Spać nie możesz ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Ewa Lang
(ewa.lang.poczta@gmail.com)
Nowicjusz
Bardzo Ci dziękuje za te informacje!
Nigdzie nie mogłam tego znaleźć i nie wiedziałam jak się do tego zabrać, dobrze wiedzieć, że tak to wygląda
Jeszcze raz śliczne dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok