Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwolnienie lekarskie w pierwszym miesiącu pracy... - Norwegia

Czytali temat:
Marek Marek Adriana . Waldemar Mikołajczyk (1784 niezalogowanych)
44 Posty
Ewa Lang
(ewa.lang.poczta@gmail.com)
Nowicjusz
Witam
od stycznia jestem zatrudniona w jednej i tej samej firmie, jednak wcześniej był to wikariat, a od 1go marca mam podpisaną umowę na stały etat na okres 6ciu mcy, niestety jak to zwykle bywa, aktualnie rozkłada mnie grypa...jeżeli nic się nie poprawi, to po weekendzie będę zmuszona odwiedzić lekarza.
Boję się, że jeżeli dostanę zwolnienie lekarskie na kilka dni po podpisaniu stałej umowy, mój pracodawca nie wypłaci mi za te dni pieniędzy, nie mówiąc już o jakiś poważniejszych zawirowaniach :/...
Szukałam jakiś informacji, ale do żadnej konkretnej odpowiedzi się nie dokopałam...
Bardzo proszę o pomoc i radę w tej sprawie, z góry dziękuję i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
186 Postów
darek krajewski
(dario123448)
Stały Bywalec
spokojnie choruj,na drugi dzień po podpisaniu umowy mogłaś zachorować,sumując,bierz zwolnienie i zdrowiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Ewa Lang
Nowicjusz
ślicznie dziękuję za odpowiedź, póki co nadal latam "zasmarkana"...
przepraszam, że być może zupełnie niepotrzebnie ciągnę ten wątek, ale usłyszałam od znajomego Norwega, że żeby móc pójść na płatne zwolnienie lekarskie musiałabym mieć przepracowane na tym nowym kontrakcie przynajmniej 3/4tygodnie i że owszem teraz mogę mieć zwolnienie, ale kasy za te dni firma mi nie wypłaci...w sumie sama już nie wiem jak to jest...?
Gdzie pytać o takie informacje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
186 Postów
darek krajewski
(dario123448)
Stały Bywalec
NAV
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Ty na grype chcesz dostac L4 ?

Chyba że od polskiego lekarza...

Zapewniam że tutaj lekarz zaleci ci czeste wietrzenie, paracet+ibux i wode z solą .. szkoda czasu i kasy na wizyte lekarza.

Witaj w Norge
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Ghalia napisał:

Zapewniam że tutaj lekarz zaleci ci czeste wietrzenie, paracet+ibux i wode z solą .. szkoda czasu i kasy na wizyte lekarza.

Witaj w Norge

dziwne, bo dwa tygodnie temu majac grype dostalem zwolnienie moze ja w innej Norwegii jestem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Ewa Lang
Nowicjusz
No zakladam, ze jezeli ktos jest chory (nie mam na mysli przezíebienia) to idąc do lekarza dostaje leki i zwolnienie, zresztą nie pytałam czy dostanę zwolnienie tylko czy dostanę normalnie pieniądze za te dni, ale dzięki za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ewa.lang.poczta@gmail.com napisał:
No zakladam, ze jezeli ktos jest chory (nie mam na mysli przezíebienia) to idąc do lekarza dostaje leki i zwolnienie, zresztą nie pytałam czy dostanę zwolnienie tylko czy dostanę normalnie pieniądze za te dni, ale dzięki za info
Jeżeli jest to twoja pierwsza praca w Norge , oraz nie pracowałaś w Tamtym 2012 roku legalnie w Norge , to faktycznie powinnaś sobie wybić z głowy , jakiekolwiek pieniądze za czas nieobecności w pracy .
---
Norg ... Miał rację , jednocześnie , nie polecam obnoszenia się z własnymi niedomaganiami związanymi z "polskimi" ... przeziębieniami , tu żaden Lekarz , nie przepisze antybiotyków , a koledzy z pracy , zaczną sobie pokpiwać z twoich niedomagań ... .
---
Inny ŚWIAT ... inne spojrzenie na katar ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Karol.Ky napisał:
Ghalia napisał:

Witaj w Norge

dziwne, bo dwa tygodnie temu majac grype dostalem zwolnienie moze ja w innej Norwegii jestem?

Raczej z innej...
Tutaj żaden lekarz nie wypisze L4 na grype czy przeziebienie, nie dostaniesz żadnych antybiotyków ani innych lekarstw o których nadmieniłam wcześniej (chyba że jestes na nie uczulony).

Wg. kodeksu w takich wypadkach sam zgłaszasz syka w zakładzie pracy, masz w sumie 12dni w roku na przeziembienia (bodajże 3dni - 4razy w roku), i te meldingi są platne w 80%.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Ghalia napisał:
Karol.Ky napisał:
Ghalia napisał:

Witaj w Norge

Raczej z innej...
Tutaj żaden lekarz nie wypisze L4 na grype czy przeziebienie, nie dostaniesz żadnych antybiotyków ani innych lekarstw o których nadmieniłam wcześniej (chyba że jestes na nie uczulony).

Wg. kodeksu w takich wypadkach sam zgłaszasz syka w zakładzie pracy, masz w sumie 12dni w roku na przeziembienia (bodajże 3dni - 4razy w roku), i te meldingi są platne w 80%.

dzieki za informacje, ale tak sie zlozylo,ze wiem o egenmeldingach To najwidzoczniej mialem grype czyli inlfuensa, a nei przeziebienie czyli po ang. cold.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok