Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

6000 Kw w 3 miesiące ?? - Norwegia

Czytali temat:
Pauliiskka P (919 niezalogowanych)
15 Postów
Tomek .
(Czesctereska)
Wiking
Witam, mam pytanie dot. zuzycia prądu

Mieszkam w domu od 3 miesięcy teraz zaczął się 4ty miesiąc a wskazania licznika wykazuje, że zuzyto ok 6000 kw od momentu gdy się wprowadziłem z żoną. Jestem tym trochę zdziwiony, ponieważ oboje pół dnia spędzamy w pracy, więc nasze zucycie prądu wygląda mniej więcej tak:

Ogrzewanie 24 na dobe 2 grzejniki nastawione na 3/4 mocy (termostat)
ogrzewanie podlogowe w lazience
Żarówki energooszczędne
Piekarnik od czasu do czasu
Zmywarka do naczyń bardzo rzadko używana
tv codziennie pare godzin
elektryczny podgrzewacz wody
zużycie światła bardzo niewielkie, przeważnie jedna dwie żarówki energooszczędne

koszty za kw to 14,51 gdzie mieszkam, ale tak czy inaczej coś tu jest nie wporządku, to chyba nie możliwe jest takie zużycie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty

(Vatn2121)
Początkujący
siemaniuniek napisał:
Witam, mam pytanie dot. zuzycia prądu

Mieszkam w domu od 3 miesięcy teraz zaczął się 4ty miesiąc a wskazania licznika wykazuje, że zuzyto ok 6000 kw od momentu gdy się wprowadziłem z żoną. Jestem tym trochę zdziwiony, ponieważ oboje pół dnia spędzamy w pracy, więc nasze zucycie prądu wygląda mniej więcej tak:

Ogrzewanie 24 na dobe 2 grzejniki nastawione na 3/4 mocy (termostat)
Żarówki energooszczędne
Piekarnik od czasu do czasu
Zmywarka do naczyń bardzo rzadko używana
tv codziennie pare godzin
elektryczny podgrzewacz wody
zużycie światła bardzo niewielkie, przeważnie jedna dwie żarówki energooszczędne

koszty za kw to 14,51 gdzie mieszkam, ale tak czy inaczej coś tu jest nie wporządku, to chyba nie możliwe jest takie zużycie
. Bardzo proto sprawdzić ,wszystko z gniazdek wyciagasz światła gasisz i patrzysz na licznik czy stoi czy zapiernicza ,i ta sama opcje w nocy może ktoś boiler ma podłączony pod Twoje zasilanie ja tak miałem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tomek .
(Czesctereska)
Wiking
Sprawdzę, ale nie sądzę, że ktoś mógłby podłączyć się w jakiś sposób pod nasz boiler, bo domek jest samodzielny.
Może powinienem zakręcać boiler częściej? ale to raczej nic nie da
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
A moze masz gołe ściany bez izolacji?
Koledze na takim mieszkaniu na 50 m2 5000 nabilo
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tomek .
(Czesctereska)
Wiking
Nie, dom jest dobrze zaizolowany...
czyli teraz powinienem liczyć w ten sposób, że

jesli zużyłem 6000 kw w 3 miesiące gdzie 1 kw kosztuje 14,51 ore

czyli to się po prostu mnoży a wynik dzieli przez 100 (bo 1 kr to 100 ore) czy jest jeszcze inny magiczny sposób?

troche mnie martwi wizja zapłaty dużego rachunku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Hej tez wynajmuje mieszkanie i trzy lata temu placilem rachunki co trzy miesiace na koniec roku przyszlo mi rozliczenie w wysokosci 24tys nok to dopiero cios no ale postanowilem wylaczyc warma kabel zalozylem grzejniki i place rachunki po 800nok i zadnego rozliczenia nie dostalem do dnia dzisiejszego uff
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty

(Vatn2121)
Początkujący
siemaniuniek napisał:
Nie, dom jest dobrze zaizolowany...
czyli teraz powinienem liczyć w ten sposób, że

jesli zużyłem 6000 kw w 3 miesiące gdzie 1 kw kosztuje 14,51 ore

czyli to się po prostu mnoży a wynik dzieli przez 100 (bo 1 kr to 100 ore) czy jest jeszcze inny magiczny sposób?

troche mnie martwi wizja zapłaty dużego rachunku
strasznie drogo u mnie około 1 nok kw
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
marek kolodziejczyk
(marekkolo)
Nowicjusz
Nie ma takich cen za kwt te 14,25 to stala oplata . 1kr 1,5 to chyba max. a 6000 na 3mc to sporo ale tez nie katastrofa.pzdr
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
siemaniuniek napisał:Ogrzewanie 24 na dobe 2 grzejniki nastawione na 3/4 mocy (termostat)

Jeżeli Tylko te dwa składniki , chodzą na okrągło , to nie ma się czemu dziwić , zwłaszcza w ZIMIE .
2-tys. kW to nie jest dużo .
---
Stare Ogrzewanie Podłogowe , ciągnie bardo dużo energii .
W Moim byłym Mieszkaniu , podłoga o powierzchni 14m2. pobierała 2,5-kW/godzinę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok