Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

opłaty za prąd w części wspólnej - Norwegia

Czytali temat:
michal XXXX Beh Gladia Krystian G Andrzej Kowalczyk forrestjohn Janek (5068 niezalogowanych)
3 Posty
Anna Gondolewska
(brisenmistic)
Wiking
Witam,
wynajmuję mieszkanie w 3-piętrowym domku. Oprócz mojego, są tu jeszcze 2 osobne mieszkania. Kto powinien płacić za prąd (światło) w części wspólnej domu, czyli na klatce schodowej? lokatorowie czy właściciel domu? Obecnie za światło na parterze i przed domem płaci lokator z parteru, a za światło na 1 piętrze płacę ja. Lokator, który mieszka nade mną nie płaci nic za oświetlenie klatki schodowej. (korek od tego światła z 1 piętra jest podpięty do skrzynki w moim mieszkaniu). Światła tego nie da się wyłączyć, bo wyłącznik nie działa, żarówka świeci się przed 24h na dobę, a moich drzwiach wejściowych jest wielka szyba Właściciel domu oznajmił mi, że dla paru koron nie będzie tracił czasu by wyliczać i dzielić koszty między mnie i sąsiada. Zaczęłam się zastanawiać czy my wogóle powinniśmy płacić za to oświetlenie. Wynajmujemy wszakże mieszkanie i tylko mieszkanie... czy za klatkę schodową nie powinien być odpowiedzialny właściciel?
Co mówią przepisy w tej sprawie? Czy ktoś może coś doradzić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
brisenmistic napisał:
Właściciel domu oznajmił mi, że dla paru koron nie będzie tracił czasu by wyliczać i dzielić koszty między mnie i sąsiada.

Podzielam jego zdanie. Za te jedna zarowke, to nawet na polskie ceny pradu nie warto kopii kruszyc, a co dopiero za norweskie ceny Na prawde masz ochote szarpac sie z wlascicielem za te kilka koron ?, bo to jest faktycznie kilka koron. Sama pomysl, czy nie przesadzasz i czy skorka warta jest wyprawki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Anna Gondolewska
(brisenmistic)
Wiking
Oczywiście masz rację, nie warto się wykłócać dla 7 koron i pewnie nie będę, chciałabym jednak mimo wszystko dowiedzieć się jak to faktycznie powinno wyglądać, żebym przynajmniej mogła się ustosunkować do tego co właściciel mi mówi. Skrzynka sąsiada z góry jest podpięta do mojej, do mnie przychodzi główna faktura za prąd, potem właściciel wylicza ile z tego ma zapłacić sąsiad. Właściciel wylicza po swojemu, tylko główne kwoty i abonament, mniejsze kwoty pomija, bo "szkoda czasu na rozliczanie takich małych pieniędzy". Sąsiad nic o tym nie wie. Nie podoba mi się podejście właściciela w tych sprawach, bo fakt, to są bardzo małe pieniądze, ale to są nasze pieniądze. Właściciel mógłby więc przynajmniej porozmawiać z nami o tym i spytać czy nie mamy nic przeciwko temu, że te małe kwoty będą pomijane w rozliczeniu. Chciałabym więc wiedzieć jak to jest z tym światłem na schodach żeby w razie wymiany zdań móc powiedzieć co o tym myślę i nie zrobić z siebie głupka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brisenmistic napisał:
Skrzynka sąsiada z góry jest podpięta do mojej, do mnie przychodzi główna faktura za prąd, potem właściciel wylicza ile z tego ma zapłacić sąsiad. Właściciel wylicza po swojemu, tylko główne kwoty i abonament, mniejsze kwoty pomija, bo "szkoda czasu na rozliczanie takich małych pieniędzy".
Jeżeli Masz zamiar Mieszkać w tym Mieszkaniu jeszcze dłużej niż ROK , to proponuje zamówić Elektryka Który zamontuje "Podlicznik " Wielkości Bezpiecznika ...
I po psychicznym kłopocie , sam Licznik kosztuje w granicy 250- 500Nok w Polsce 125-zł. a nawet i taniej .
Ile weźmie Elektryk tego nie wiem .
---
Niemniej , taka opcja jest możliwa do wykonania ...
---
Przykładowa
Strona Polska

www.nokaut.pl/elektryka/produkt-licznik-energii.html
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
brisenmistic napisał:
za światło na 1 piętrze płacę ja.
Wymien zarowki na te typu led. Zuzywaja one malo pradu i daja przy tym duzo swiatla.
Mysle, ze wyjdzie to taniej niz zamawianie elektryka, ktory za dzien dobry wezmie 500 NOK

dx.com/s/led+bulb+e27
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
wykrec zarowke
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Anna Gondolewska
(brisenmistic)
Wiking
nie moge wykręcić żarówki bo zabiję sie na schodach po ciemku. Mam roczne dziecko, które codziennie noszę po schodach. Muszę mieć światło. Wkręciłam żarówkę energooszczędną, koszt miesięczny, jak pisałam wcześniej wynosi trochę ponad 7 NOK miesięcznie. Nie będę się o to biła, bo to bez sensu, boli mnie jednak to, że właściciel dysponuje sobie moimi 7 koronami po swojemu, nie pytając mnie czy nie mam nic przeciwko temu. Dlatego chciałabym wiedzieć jakie są przepisy, abym wiedziała jak kontynuować rozmowę w tej kwestii z właścicielem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
elektryk nie ruszy dupom poniżej 2000 za takie małe coś i to musisz trafić na promocje. A jak chcesz na to papier co pewnie będzie konieczne to sie musisz liczyć z jakimś wydatkiem około 5000NOK. Więc moja rada idź lepiej spać. Jak bardzo chcesz to sobie zamów takie elektro-hurt.bazarek.pl/opis/393842/gnia...zujnikiem-ruchu.html mam w piwnicy i sprawdza sie bardzo dobrze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brisenmistic napisał:
Dlatego chciałabym wiedzieć jakie są przepisy, abym wiedziała jak kontynuować rozmowę w tej kwestii z właścicielem.
Widać iż się tobie bardzo nudzi , bez pracy .
Proponuję poszukać przedszkola dla Malucha a samej Iść do pracy .
Wtedy inaczej , będziesz postrzegać takie drobnostki , mniejsze od kurzu !.
---
SIEDEM KORON ...!!! SZOK
A ile Miesięcznie wydajesz na reklamówki w sklepie ? .
10 szt .to koszt 7,5 Nok .
A może cały czas chodzisz do sklepu z tą samą reklamówką którą masz od początku pobytu w Norge .
---
POWIEM tak .
Moim zdaniem , to przez Własną głupotę ...
ZADARŁAŚ z właścicielem i to bardzo niebezpiecznie !.
---
Jeżeli nadarzy się Jemu Okazja , to bez skrupułów DA WYPOWIEDZENIE , a na odchodne niezbyt pochlebną REFERENCJĘ ...!!! .
---
I TYLE WYWOJUJESZ ... tymi kwestiami rozliczeniowymi z właścicielem !!! .
---
---
Co do samego podłączenia , tego typu podlicznika to de facto nie trzeba ,żadnego eletrycznego Fachowca , takie sprawy montuje się samemu , niemniej w tej drażliwej sytuacji i znają c Życie napisałem li tylko o elektryku .
Wystarczy poprosić w pracy zakładowego elektryka , by za przysłowiowy Uśmiech i kawę zamontował to urządzenie .
I nie szło Mi o nieszczęsną żarówkę na schodach ... lecz o LOKATORA który jest rozliczany z Sufitu . i w tymże przypadku można Logicznie kruszyć Kopie .
Sam , miałem podobny problem , na Hostelu ze Studentami .
JE
Jednak Ja sam znalazłem Inne rozwiązanie , będąc bardzo pobłażliwy dla Braci Studenckiej , zawłaszcza iż towarzystwo było względnie Miłe .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
widać że nudzi się babka....jeśli bolą ją takie duperele

a nie np. wyjazd z własnego kraju....za godnym życiem?

nie prościej byłoby wypić wspólnie z sąsiadem bezalkocholowe piwo za te 7kr. ..... na ten przykład?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok