Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

do pielęgniarek które podjęły pracę w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(488 niezalogowanych)
8 Postów
Wiking
WITAM! Pomóżcie mi przejść autoryzację dokumentów. Mam je wszystkie przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego ale ponoć tego nie mogę wysłać do SAFH tylko kopie tych dokumentów.Oczywiście muszą być one potwierdzone.Czy faktycznie tak jest i ewentualnie gdzie mogę to zrobić (mieszkam w Norwegii) szybko i w miarę tanio.A tak wogóle czy nie można podjąć pracy bez tego?Mam wykształcenie wyższe pielęgniarskie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
Ja wysłałam moje oryginalne tłumaczenia. Niektóre dokumenty to były angielskie wersje, które dostałam z uczelni, a reszta to tłumaczenia od tł. przysięgłego. Na stronie SAFHu pisze, że nie zwracają żadnych dokumentów, ale nie, że nie można oryginalnych tłumaczeń wysyłać.
Ja miałam inne nazwisko na dyplomie z licencjatu, i inne na dyplomie mgr, więc tłumaczenie aktu ślubu też wysłałam. Po ok. 10 dniach dostałam giro do zapłacenia i informację jak długo się czeka.
Po 3 miesiącach wysłałam zapytanie "jak długo jeszcze?" (bo miało to potrwać 3 miesiące). Przeprosili za poślizg, bo dostali dużo podań, poczekałam jeszcze 2 tygodnie i dostałam autoryzację, która to wyglądała jak dyplom za osiągnięcia sportowe ze szkoły podstawowej
Bez autoryzacji mogą Cię zatrudnić co najwyżej jako hjelpepleier (pomoc piel.), ale osoby z wykszt.med. mają pierwszeństwo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
jacek d
(elektrykon)
Wiking
jesli potrzebujesz kopii z potwierdzeniem zgodności z orginałem to przejdź sie do urzędu komuny w kturej mieszkasz i poproś potwierdzenie kopi lub zkserowanie orginału i potwierdzenie ktos skopiuje lub spojrzy na orginał i kopie przybije pieczątke i finał ja tak zrobiłem z uprawnieniami elektrycznymi które później musiałem wyslać do dsb po 4 miesiącach dostałem papierek z potwierdzeniem ze moge wykonywać prace w zawodzie elektryka na terenie norwegii Pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Hej! Pewnie juz dawno załatwiłaś ale..ja załatwiałam to wszystko w Polsce
1.najpierw do notariusza po kopię z wszystkimi pieczatkami
2.potem do tłumacza przysiegłego, który tłumaczy również te pieczatki

tak jest najłatwiej. dostałam autoryzacje po 2 tygodiach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj