Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

sprzedaż psów hodowlanych w Norwegii - Norwegia

27 Postów

(Pet Style)
Wiking
Witam.
Chciałam się zapytać o to czy ktoś wie gdzie szukać informacji o sprzedaży zwierząt importowanych z Polski. Gdzie trzeba je rejestrować, w jaki sposób muszę zapłacić cło i podatek.
Czy jeśli mam firmę w Norwegii ( jestem psim fryzjerem ) to mogę pieski sprzedawać na nią?
Generalnie wiem jak trzeba przygotowywać pieski aby je wwieść do Norwegii ale nie wiem co w wypadku kiedy chcę je sprzedawać.
Mam hodowlę Yorków w Polsce i chciałabym móc je również legalnie sprzedawać w Norwegii.
Czy ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuję.

Kasia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Pet Style napisał:
Witam.
Chciałam się zapytać o to czy ktoś wie gdzie szukać informacji o sprzedaży zwierząt importowanych z Polski. Gdzie trzeba je rejestrować, w jaki sposób muszę zapłacić cło i podatek.
Czy jeśli mam firmę w Norwegii ( jestem psim fryzjerem ) to mogę pieski sprzedawać na nią?
Generalnie wiem jak trzeba przygotowywać pieski aby je wwieść do Norwegii ale nie wiem co w wypadku kiedy chcę je sprzedawać.
Mam hodowlę Yorków w Polsce i chciałabym móc je również legalnie sprzedawać w Norwegii.
Czy ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuję.

Kasia

Legalnie mozesz przwiezc pieska przez granice dopiero jak piesek bedzie mial 4 miesiace, czyli po zaszczepieniu na wscieklizna. Mozna dostac pozwolenie na przewoz szczeniaka bez szczepienia, ale b.ciezko je dostac jak szczeniaki sa z Polski. Duzo latwiej z Danii. Mattilsynet wydaje tego typu pozwolenia.
Ogolnie to ludzie rejstruja kennel i podatku nie placa, gdyz jak podliczysz ile kosztuje *produkcja* pieska (ilosc godzin +koszt weterynarza + jedzenie +++) to wychodzi sie na ogol na minus.
wiec w Norwegii traktuje sie to raczej jako hobby. Jezeli jednak bylob to zrodlem twojego utrzymania, to sprawa przedstawia sie inaczej.

Czyli moja rada, zarejstruj sobie kennel.

Natomiast rodowody wystawia NKK.no i zalatwienie rodowodu w Norwegii nalezy do obowiazku sprzedajacego, a nie kupujacego. Jezeli jednak ma sie polska metryke, to mozna ja przerejstrowac. Jak wyglada ta procedura , to trzeba sie dowieziec w NKK.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(Pet Style)
Wiking
Dziękuję za fajną, ciekawą odpowiedź
Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok