Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

UBEZPIECZENIE DLA RODZINY - Norwegia

Czytali temat:
Paweł > (761 niezalogowanych)
65 Postów

(Lukass)
Początkujący
mam pytanie zarejestrowałem tutaj w norwegi dziecko i dziewczynę (nie jesteśmy małżeństwem) i chciałbym się dowiedzieć co teraz z ubezpieczeniem czy są ubezpieczone czy muszę to gdzieś zgłosić???
Chciałbym się również dowiedzieć czy nie orientuje się ktoś czy można wykupić w norwegii ubezpieczenie indywidualne tzn żeby w razie śmierci bliskiej osoby lub np urodzenia dziecka itp. dostać jakieś pieniądze z ubezpieczenia??? bardzo proszę o jakiekolwiek informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Nie musicie byc malzenstwem. Ale jestescie traktowani jak malzenstwo. Twoja dziewczyna i dziecko otrzymaja lub juz otrzymali numery personlane i z tymi numerami moga wybrac lekarza. Natomiast jesli chodzi ci o ubezp. indywidualne, to musiecie to zrobic sami.
Jezeli chodzi o dodatkowe ubezpiecenia, to zapytaj u siebie w pracy czy takiego nie masz. Np. w Oslo jest Oslo Forsikring AS, maja swietna oferte. Jest tez Storebrand, po smierci dzieci i wspolmalzonek dostaja rente. Nie wiem, czy jest cos za urodzenie dziecka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów

(Lukass)
Początkujący
bardzo dziekuje za informacje słyszałem ze zeby mozna było korzystać z lekarzy trzeba wyrobić karte europejska czy coś takiego nie wiem dokładnie o co chodzi i czy moja dziewczyna i dziecko też muszą??? Podobno w NAV trzeba coś takiego zrobić :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Lukass napisał:
bardzo dziekuje za informacje słyszałem ze zeby mozna było korzystać z lekarzy trzeba wyrobić karte europejska czy coś takiego nie wiem dokładnie o co chodzi i czy moja dziewczyna i dziecko też muszą??? Podobno w NAV trzeba coś takiego zrobić :/
Ta karta jest potrzebna, jesli bedziecie poza granicami Norwegii, np. w PL, w Hiszpanii na wakacjach, ona uprawnia do darmowej pomcy medycznej w naglych przypadkach, link do zamowienia, zamawiasz po jednej dla kazdego:
tjenester.nav.no/helsetrygdkort/forside.do
Przysla pod adres podany w folkeregisteret. a do lekarza w NO mozecie wszystcy normalnie pojsc, jak zajdzie potrzeba, bez tej karty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów

(Lukass)
Początkujący
Dzięki za informacje bardzo mi pomogłeś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Lukass napisał:

Chciałbym się również dowiedzieć czy nie orientuje się ktoś czy można wykupić w norwegii ubezpieczenie indywidualne tzn żeby w razie śmierci bliskiej osoby lub np urodzenia dziecka itp. dostać jakieś pieniądze z ubezpieczenia??? bardzo proszę o jakiekolwiek informacje

zapamiętaj sobie takie zdanie z hamerykańskich filmów
Wszystko, co powiesz, może być użyte przeciwko tobie w sądzie

przekonała się o tym pewna rodzinka w Polsce w której komputerze odnaleziono ślady szukania ile można zarobić na śmierci dziecka, jak załatwić pogrzeb dziecku itp., oczywiście w czasie kiedy dziecko jeszcze było całe i zdrowe. Dziewczynka akurat, około półroczna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów

(Lukass)
Początkujący
Ty dobre hehe. Daje do myślenia (zmarła mi mama niedawno i dlatego teraz sie orientuje. Wiem ze jeśli chodzi o mame to juz za późno na jakiekolwiek ubezpieczenie ale mądry polak po szkodzie )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok