Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

NAV UTLAND-ręce opadają! - Norwegia

Czytali temat:
Paweł w Ania J Bartek Buda Daniel Dziekoński (2316 niezalogowanych)
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Witam,
jak w tytule,10 miesiąc na zwolnieniu chorobowym,po operacji,zero Sykepenger,mnóstwo problemów,"schodów" oraz biurokracji aby otrzymać należne mi świadczenie.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy mogę się starać o Arbeidsavklaringspenger,pytam ponieważ mimo intensywnego leczenia nawet po 52 tygodniach zwolnienia nadal będę niezdolny do pracy.
Pracuję w Norwegii 1,5 roku,choruję w kraju.

"Du må som hovedregel ha vært medlem i folketrygden i minst tre år før du søker. Har du vært arbeidsfør, er det nok at du har vært medlem i minst ett år før du søker. Det kan gjøres unntak."

Czy ja dobrze zrozumiałem w tym tekście powyżej że muszę być członkiem ubezpieczenia norweskiego 3 lata aby móc starać się o Arbeidsavklaringspenger?
Coś tam pisze też o roku.
Proszę forumowiczów o pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
antychryst napisał:
"Du må som hovedregel ha vært medlem i folketrygden i minst tre år før du søker. Har du vært arbeidsfør, er det nok at du har vært medlem i minst ett år før du søker. Det kan gjøres unntak."

Ogolnie powinienes byc członkiem systemu ubezpieczeń społecznych co najmniej trzy lata przed złożeniem wniosku. Jezeli pracowales, to wystarczy ze byles członkiem co najmniej rok przed złożeniem wniosku. Czasami mozna zrobic wyjatek.

Czyli, albo przebywales legalnie w Norwegii przez 3 lata (np. na laczeniu rodzin) albo pracowales w Norwegii co najmniej rok. Tak to przynajmniej rozumiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Dzięki za pomoc,rozumiem.
Napiszę jeszcze do nich (NAV) czy mogę starać się o Arbeidsavklaringspenger (ten 6miesięczny) i zobaczę co odpowiedzą.
Najlepiej jest nie chorować,być zdrowym i pracować-przez tą indolencję,lekceważenie człowieka przez ten NAV to można dopiero się rozchorować - na głowę!
Pozdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Remi Stonoga
(remisyv)
Wiking
antychryst napisał:
Dzięki za pomoc,rozumiem.
Napiszę jeszcze do nich (NAV) czy mogę starać się o Arbeidsavklaringspenger (ten 6miesięczny) i zobaczę co odpowiedzą.
Najlepiej jest nie chorować,być zdrowym i pracować-przez tą indolencję,lekceważenie człowieka przez ten NAV to można dopiero się rozchorować - na głowę!
Pozdr

Lekcewazenie czlowieka? Takie jest prawo. Skoro nierozumiesz to co tam napisali to chyba slabo z jezykiem. Tu chyba raczej problem z komunikacja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
Żarcisz?Prawo?Wiesz jak to się prawidłowo nazywa?DYSKRYMINACJA.
Prawo powinno być jednakowe dla wszystkich jeśli się płaci podatki i ubezpieczenie w tej samej walucie i w tym samym kraju czyli Norwegii.
Czy Norweg albo Pakistańczyk czekałby 10 miesięcy na Sykepenger!?Z kolanami po operacji,chodząc o kulach!?Wszystkie papiery już dawno temu dostarczone,ciągle coś zgubią,nie mają,itp,itd.
No teraz to mnie osłabiłeś.
I nie mów mi o komunikacji,norweskiego nie mam najmniejszego zamiaru się uczyć,wystarczy mi angielski.
Tyle ile się pism i maili do NAVu napisałem to jeszcze w życiu przy załatwianiu czegokolwiek nie napisałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok