Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak zalatwic permiterig , co potrzeba ? - Norwegia

Czytali temat:
(733 niezalogowanych)
3 Posty
irek smolinski
(aigor)
Wiking
hej
jak zalatwic permiterig , co potrzeba ? gdzie z tym isc ? co pracodawca musi mi dac ?
a bede mial przerwe w pracy i nie wiem jak to zalatwic .....
pracuje na kontrakcie umowe mam na 6 miesiecy w systemie 6 na 2 tyg.
---- dajcie jakies uwagi i podpowiedzi ---

pozdrawaim wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Hej Tutaj znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat permitteringu: www.mojanorwegia.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/permittering.html

Jeśli będzie Ci potrzebne tłumaczenie dokumentacji zachęcam do kontaktu mailowego na tlumacz@multinor.no . Wykonuję także tłumaczenia i korektę CV by dostosować je do wymagań norweskiego rynku pracy.

Kontakt tel.:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
skierowanie na permitering wystawia ci firma . potrzebujesz o ile mnie pamięć nie zawodzi kontrakt i druk w którym firma uzasadnia dlaczego wysyła cię na permitering . druga sprawa czy masz prawo do zasiłku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
aigor napisał:
hej
jak zalatwic permiterig , co potrzeba ? gdzie z tym isc ? co pracodawca musi mi dac ?
a bede mial przerwe w pracy i nie wiem jak to zalatwic .....
pracuje na kontrakcie umowe mam na 6 miesiecy w systemie 6 na 2 tyg.
---- dajcie jakies uwagi i podpowiedzi ---

pozdrawaim wszystkich

Bardzo słabe wytłumaczenie sprawy...
Domyślam się jedynie , że będąc na tej przerwie 2-tyg. chcesz korzystać z przywileju permitteringu ... CZYŻ TAK...?
---
Jeżeli TAK ... to tego się nie da tak załatwić ...
Ponieważ praca rotacyjna polega na tym , że przez 6tyg. wypracowujesz tyle godzin co przez 8 tygodni ...
---
W Norge taki system pracy jest dozwolony jednak nadgodziny trzeba koniecznie wybrać .
---
Przecież jak jesteś na tej 2-tyg.przerwie to masz już zapłacone za ten czas .
---
Natomiast sam... Permittering... to przerwa w pracy firmy spowodowana małą ilością zleceń/pracy ...
---
Na tą formę płatnej przerwy kieruje tylko i wyłącznie dana FIrma ... niezależnie od widzimisię danego pracownika
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
irek smolinski
(aigor)
Wiking
Hej Gabriel

nie chodzi aby brać kasę w tym okresie 2 -tygodni lecz o to ze ja wracam do domku właśnie na te 2 tygodnie i czekam na wyjazd 2,3,4 tygodnie i dostaję informacje ze praca będzie dopiero w np. lutym lub marcu a dodam ze mam 2 kontrakt podpisany na okres pół roku podpisany ze firma będzie mnie zatrudniać i chodzi mi o to czy ja mam napisać do firmy (mojego pracodawcy ) skoro nie ma dla mnie pracy do marca a ja odmawiam innym firmą bo mam ważną umowę , to co mam siedzieć w domu nie zarabiać czy naciśnąć pracodawce żeby mnie wysłał na permitering ,
bo ja nie wiem jak to załatwić nigdy to mnie nie interesowało a napewno inni też są ciekawi jak podejść do takiej sprawy.

a chciałem dodać ze ostatnie 3 lata tak pracowałem i czasami tak własnie było że czekałem na wyjazd z mojej firmy i nic
to żeby nie siedzieć w domu jechałem z innej żeby zarobić , a jak praca ruszyła to wracałem do nich , ale chyba czas to zmienić .....
pozdrawiam i dzięki za niusa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
najpierw to się dowiedz czy będą ci płacić zasiłek jeżeli jesteś w polszy . NAV nie jest skłonny płacić jeżeli ktoś przebywa na zasiłku poza norge choć w niektórych przypadkach tak bywało . zależne to jest od konstrukcji umowy o pracę . normalnie to można przenieść zasiłek do pl na 3 miesiące na podstawie druku E 303
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok