Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

paszport dla dzidziusia - Norwegia

Czytali temat:
(725 niezalogowanych)
25 Postów
iga klaptocz
(edgar)
Wiking
witam, czy mógłby mi ktos przyblizyc informacje na temat tego jak zdobyc paszport dla nowo narodzonego dziecka? Wiem ze trzeba osobiscie pojechac do oslo z cała rodzina, ale pytam jak dlugo to trwa, czy wczesniej trzeba miec jakies dokumenty (prócz aktu urodznia)? czy jest mozliwosc ze ten papierek dadza nam na miejscu czy poetm znow trzeba bedzie po niego jechac ? jesli ktos juz to zalatwiaj niech napisze, pozdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
sylwek Malishito
(simontl)
Nowicjusz
hej na paszport czeka sie okolo 2 tyg. trzeba sie udac z dzieckiem i trzeba miec akt urodzenia i chyba akt slubu ale nie pamietam no i zdjecia potrzeba do paszportu wedlug szczegolowych danych <troche jest trudno zrobic malemu dziecku takie zdjecia >opis powinien byc na stronie ambasady a z odbiorem nie jestem pewny jak to jest z innymi miastami bo ja mieszkam w oslo i odebralem osobiscie ale podobno sam dok. moga wyslac poczta nie wim musisz zapytac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(as1313)
Wiking
hej! ja nie mieszkam w oslo i dostalam tymczasowy paszport 5 dni po wizycie w konsulacie. ekspres! trzeba tylko zlozyc pisemne oswiadczenie, ze tak sie chce (tzn, zeby przeslali poczta).
tylko bardzo dokladnie zrobcie zdjecia - cyrku z tym co nie miara, to prawda jak cos to mozna szybko zrobic w poblizu konsulatu.
i trzeba miec wszystkie dokumenty, tak jak podane na stronie. (akt urodzenia mielismy przeterminowany i nie stanowilo to problemu)
na miejscy w kasie wplaca sie pieniadze.
w sumie sprawe w konsulacie zalatwilismy w ciagu pol godziny. a do konsulatu od stacji oslo s jest pol godziny spacerkiem.
sam konsulat obskurny okropnie, az wstyd i klimat jak w prl. ale to na marginesie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
iga klaptocz
(edgar)
Wiking
łał ! dzieki za rady, to bedzie niezla wycieczka... zwlaszcza ze mieszkamy w stavanger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
edgar napisał:
łał ! dzieki za rady, to bedzie niezla wycieczka... zwlaszcza ze mieszkamy w stavanger.
Jest jeszcze jedn opcja a mianowicie pojedz do polskiego kosciola do ksiedz i dowiedz sie kiedy bedzie polski konsul w stavanger bo bywa zazwyczaj co pol roku ostatnio byl w maju a wczesniej w lutym , niema regoly lub zadzwon do Oslo do konsulatu i dowiedz sie kiedy bedzie w z wizyta w Stavanger. Odpada wam ta okropna podroz bo niestety nie nalezy do przyjemnym przez te cigle ograniczenia jedzie sie strasznie dlugo wiem cos o tym bo przerabialam to w tym roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Joanna7830)
Wiking
Oj mnie też czeka na dniach wyprawa do Oslo po paszport, wiecie moze czy wyrabiają tzn czy można starać się o paszport 5-letni w Oslo czy tylko tymczasowy. Obiło mi się o uszy, że robią tylko tymczasowe. I jeszcze jedno czy akt urodzenia potrzebują do wglądu czy trzeba im dostarczyć kopię z skatteetaten. dzięki za odpowiedź.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(as1313)
Wiking
Mozna od reki starac sie o paszport 5cio letni. Choc my jeszcze go nie dostalismy, a papiery zlozylismy w lutym.
Jesli chodzi o fødselsattest trzeba im dostarczyc oryginal on nie jest do zwrotu. Natomiast w skatteettaten bez problemu dostaje sie nowy. Wystarczy mailowo poprosic, np o 2 egzemplarze za jednym zamachem.
Katrin 2600 ma racje - wiem, ze konsula czasem mozna zlapac poza Oslo. Moze do Bergen bedziecie miec blizej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Joanna7830)
Wiking
Bardzo Ci dziękuję as1313 za szybką odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok