Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak zapisać dziecko do szkoły? - Norwegia

Czytali temat:
Arek Felo Kasia K Przemyslaw Piskorz Iroo Andrzej (788 niezalogowanych)
4 Posty
Agnieszka Siembida
(Agnieszka12)
Wiking
Witam.
W lipcu wyjeźdżam z córką lat 12 do Norwegii (Oslo) do mojego partnera który tam pracuje nie jesteśmy małżeństwem ani nie jest ojcem mojej córki więc w żaden sposób nie sa spokrewnieni.
Ja nie mam tam jeszcze pracy chcę jej szukać jak już będę na miejscu. Chce wiedzieć jakie warunki muszę spełnić żeby móc zapisac tam córkę do szkoły.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
74 Posty
kasia f.
(kasiula77)
Początkujący
A czy masz mozliwosc udokumentowac ze mieszkacie w PL pod tym samym adresem? bo jezeli tak to mozesz zarejestrowac sie na zasadzie laczenia rodzin z tego co pamietam to minimum dwa lata musi byc ten sam adres i tu w Norwegi to wystarczy bo w swietle Norweskiego prawa jestescie rodzina. nawet jezeli nie bedziesz miala jeszcze pracy jak przyjedziesz co za tym idzie i pozwolenia to i tak mozesz zapisac dziecko do szkoly. Poprostu dowiedz sie jaka szkola do danego miejsca zamieszkania i tam ja zapisz potrzebna bedzie tez zgoda biologicznego ojaca ze wyrazil zgode na wyjazd dziecka. pamietaj karte szczepien . Pozatym dziecko musi miec tylko plecak do szkoly reszte zapewnia szkola , poczawszy od gumki po ksiazki ,zeszyty itp. opieka medyczna do 18 roku dziecka jes darmowa .powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok