gabriel napisał:
ulv72 napisał:
...niemniej w Norwegii w bardzo wielu kwestiach bardzo wazna a czasem i wrecz wazniejsza jest umowa slowna... jesli np. nie masz zadnej umowy, ok ale na co czekac ?...
Nie ujmując nic nikomu ....
Takie umowy są faktycznie stosowane jednak Tylko między Norwegami lub równymi sobie.
Nie dotyczy to pracowników najemnych , fizycznych obcokrajowców ...
Tu ZAWSZE i PRZEDE WSZYSTKIM wymagana jest umowa pisemna ...
"tu zawsze i przede wszystkim wymagana jest umowa pisemna"
- tak, z tym sie zgodze jak najbardziej i bez dwoch zdan
ale teraz abstrahujac czy umowa p. jest czy nie - zalozmy, ze nie ma ktos takiej umowy i...
"Takie umowy są faktycznie stosowane jednak Tylko między Norwegami lub równymi sobie.Nie dotyczy to pracowników najemnych , fizycznych obcokrajowców ..."
...tutaj nie do konca sie zgodze...po pierwsze jestesmy rowni sobie, ok w kregu znajomych ktorys Norweg jesli wypowie takie zdanie jak powyzej to nic nie bedzie, ale nie moze tak powiedziec jakikolwiek urzednik, to jest dyskryminacja... nie jest wazne to, ze jestem obcokrajowcem, pracuje tutaj na takich samych zasadach jak kazdy Norweg...
ok, zycie jest zyciem i napewno ciezko byloby taka np. umowe ustna wyegzekwowac, ale to nie znaczy , ze sie nie da ,ze nie ma sensu nawet zaczynac bo jest sie obcokrajowcem...
z dnia na dzien tutaj rowniez spojrzenie na wiele spraw wsrod Norwegow zmienia sie, mialem na przyklad rozmowe z pewna pania ze zwiazkow zawodowych dot. jednego z naszych pracownikow, telefoniczna rozmowe...kilka dni pozniej na spotkaniu ze zwiazkami - dwa trzy slowa,ktore za duzo powiedzialem przez telefon staly sie podstawa do niemilej rozmowy...nikt nawet nie pytal sie, czy ja to powiedzialem czy nie... drugi przyklad - rozmawialem niedawno ze swym szefem o wszystkim dot. zakupu mieszkania - uczulil mnie np. zebym czasem nie skladal dwoch ofert (telefonicznych) u dwoch roznych maglerow bo a nuz wygram obie...i wtedy bede mial duuuzy problem...
mysle, ze Norwegowie zaczynaja stopniowo rozszerzac te swoje umowy ustne rowniez i na obcokrajowcow, dlatego rowniez i my powinnismy wymagac tego samego od nich..