Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozliczenie w Polsce czy Norwegii ? - Norwegia

6 Postów
Dawid M.
(dawson)
Wiking
Witam Wszystkich.

Pracuję Norwegii sezonowo tj. na wyciągu narciarskim przez okres zimowy.
Pracę zacząłem 01.12.2010r i za miesiąc grudzień dostałem rozliczenie podatkowe na adres w Polsce. Moje pytanie brzmi:
-Czy powinienem rozliczyć się w Polsce czy Norwegii?
-Jeśli w Polsce to czy powinienem to robić czy jest to nieopłacalne ?

Dodam jeszcze że pracowałem w Polsce na umowę na czas nieokreślony do końca 06.2010, z tego się rozliczam.
Mój numer personalny w Norwegii jest "inny" tj. zaczyna się 521184 06.... (+40 do daty urodzenia)

Taka sama sytuacja jest z moja dziewczyną , z tym że ona w Polsce nigdy nie pracowała. Tylko w Norwegii przez 3 (letnie) miesiące.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dawid M.
(dawson)
Wiking
A czy US może mnie jakoś skontrolować ?

I jak to wygląda w praktyce ? Jeśli pomyśle o Polsce i US to na myśl od razu przychodzi mi że będę musiał im połowę wypłaty oddać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Karolina Sadowska
(karolina_225)
Wiking
Absolutnie nie zgadam się z jasta 102!!
Jeżeli masz numer personalny oraz pozwolenie na pracę i jesteś zameldowany w Norwegii to powinieneś rozliczyć się w Norwegii! Pracując nawet tylko sezonowo powinieneś mieć kartę podatkową w Norwegii i na tej podstawie rozliczać się z dochodów!! Tzn. nawet jeśli pracujesz tylko kilka miesięcy w roku twój pracodawca powinien to zgłosić do Skatteetaten a ty powinieneś mieć norweską kartę podatkową!!
Ja na twoim miejscu rozliczyłabym się w Polsce z przychodów za pracę w Polsce, a w Norwegii za pracę w Norwegii!! Twoja dziewczyna ma troszkę łatwiej i powinna rozliczyć się tylko w Norwegii!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
karolina_225 napisał:
Absolutnie nie zgadam się z jasta 102!!
Jeżeli masz numer personalny oraz pozwolenie na pracę i jesteś zameldowany w Norwegii to powinieneś rozliczyć się w Norwegii!

Przecież .."jasta102" napisał to samo tylko inaczej to ujął ... .
Dlatego , że w Norge czy się chce czy też nie to Skatt rozlicza automatycznie ...
natomiast w polsce trzeba samemu zgłosić taka chęć...

Ponadto ..."karolina225"...
A jak się nie ma powyższych atrybutów w postaci Nr.personalnego , itd...to jest fizyczna możliwość legalnego rozliczenia się w Skatt...?

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dawid M.
(dawson)
Wiking
Czyli powinniśmy rozliczyć się w Norge ? Mimo że korespondencja doszła do Polski ? No i jeszcze jedno. w Skatt zarejestrowani jesteśmy na adres pracodawcy. Dom który wynajmujemy , jest na osiedlu domów sezonowych (Ludzie z Oslo mają własne chatki i przyjeżdżają sobie tu na narty o my od takiej prywatnej osoby go wynajmujemy) i Pani która zakładała i nr. w Skatt powiedziała że nie ma naszego adresu "w systemie" i zarejestrowała nas na adres pracodawcy.

Najważniejsze jest że nie musimy rozliczać się w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
dawson napisał:
Czyli powinniśmy rozliczyć się w Norge ? Mimo że korespondencja doszła do Polski ? No i jeszcze jedno. w Skatt zarejestrowani jesteśmy na adres pracodawcy. Dom który wynajmujemy , jest na osiedlu domów sezonowych (Ludzie z Oslo mają własne chatki i przyjeżdżają sobie tu na narty o my od takiej prywatnej osoby go wynajmujemy) i Pani która zakładała i nr. w Skatt powiedziała że nie ma naszego adresu "w systemie" i zarejestrowała nas na adres pracodawcy.

Najważniejsze jest że nie musimy rozliczać się w Polsce?

JESTEŚ W BŁĘDZIE... bo w Polsce Masz obowiązek rozliczyć się w Urzędzie Skarbowym...!!!
widać , iż nie czytałeś dokładnie tego albo wcale , co zapodał Tobie ..."jasta102"...
w odnośniku do strony...e-prawnik.....

...Ech LUDZIE ,czytajcie to co jest konieczne , a nie to co chcecie...
To gdzie dochodzi dana korespondencja nie ma żadnego znaczenia , z punktu widzenia Skatt. bo taki adres jaki podaliście to na taki adres Oni wysyłają ...

Jeszcze raz napiszę ....

JEŻELI PRACUJESZ W NORGE LEGALNIE DO PÓŁ ROKU /SEZON/ A PRACODAWCA ODPROWADZA LEGALNIE ZALICZKĘ PODATKOWĄ DO SKATT.
TO TENŻE SKATT , ROZLICZA WSZYSTKO AUTOMATYCZNIE ...czy tego chcemy ,czy też nie chcemy...!!!
NATOMIAST MAMY OBOWIĄZEK ROZLICZYĆ SIĘ RÓWNIEŻ W POLSCE BO TAK MÓWI POLSKIE PRAWO PODATKOWE...
Polski Urząd Skarbowy, nic nie rozlicza jeszcze automatycznie tak jak w Norge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dawid M.
(dawson)
Wiking
Rozumiem co jest napisane.
Ale OBOWIĄZEK to ja też miałem iść do wojska , nie poszedłem i jakoś nic wielkiego się nie stało ...

Tu jestem rozliczony automatycznie ,ale jeżeli w Polsce , mimo tego że muszę , nie przyznam się że pracowałem w Noge, czy US w PL dojdzie do tego , połapie się ,dowie się jakoś o tym że pracowałem za granicą i się z tego nie rozliczyłem ?

Może ktoś mi odpowiedzieć na to pytanie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nie racjonalne myślenie ......w polsce rozliczasz się z zarobków w polsce i do informacji podajesz zarobki w norwegii . od zarobków w norge nie zapłacisz żadnych podatków w polsce zgodnie z umową o między pl a no o podwójnym opodatkowaniu . w norge możesz rozliczać się albo nie ....jeżeli nie to skatteetaten zrobi to za ciebie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Dawid M.
(dawson)
Wiking
o ! To własnie chciałem usłyszeć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok