Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca fizyczna - na morzu itp. Gdzie szukać? - Norwegia

Czytali temat:
milosz wroblewski Mikolaj Solomenko zyga1233 (2259 niezalogowanych)
1 Post
Pawel ED
(Pawel_ED)
Wiking
Witajcie,

Chciałbym wyjechać do Norwegii na jakiś czas, zmienić otoczenie i zarobić jakieś pieniądze. Znam doskonale angielski, mam wyższe wykształcenie i doświadczenie w pracy w kilku firmach. Nie widzę siebie w roli karierowicza i mam zamiar zainwestować we własny biznes. Szukam pracy na morzu, najchętniej przy połowie ryb lub innej dobrze płatnej gdzie dobry angielski i siła rąk w zupełności wystarczą.

Pewnie takie pytania pojawiają się tu często ale zadam je powtórnie. Jak to jest z taką pracą. Przylatuję do Norwegii - i co ? Ile dni/tygodni trzeba żeby znaleźć coś na początek - tak aby się spokojnie utrzymać ? Jak jest z pracą bez pozwolenia - czy Norwegowie zatrudniają bez umowy czy raczej przestrzegają prawa ? Jakie są dzienne koszty minimalnego utrzymania się wliczając jakieś mieszkanie/hostel ?

Czy dalej tak jest że przy przekraczaniu granicy trzeba udowodnić że ma się wymaganą gotówkę na każdy dzień pobytu ? Nie wiem jak to jest na granicy więc proszę o pomoc - rozumiem że dostajemy jakąś wizę na pobyt czasowy - tak ? Pozwolenie na prace to inna bajka ale o ile wiem można to załatwić na miejscu.

Proszę o pomoc, jeżeli ktoś z was miał do czynienia z pracą przy połowach czy przetwórstwie ryb będę wdzięczny za namiary na firmy i instytucje. Nie znam norweskiego(jeszcze) więc ich strony nie na wiele się zdadzą.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
www.nyinorge.no/modules/module_123/proxy...=316&D=1&I=0
to tak na poczatek. Druga sprawa o ile sie nie myle kazda oficjalna strona urzedow norweskich ma swoje tlumaczenie na jezyk angielski,wystarczy kliknac.
Np. na tej stronie,pomijajac to ze jest po Polsku www.skatteetaten.no/Templates/International/InternationalGenereltInnhold.aspx?id=75998&epslanguage=PL
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Widzę "fazi" ,że się wprawiasz....

Tylko kaj ta rubota na tym okeanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok