Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

rozliczenie podatku za 5 miesiecy pracy - Norwegia

Czytali temat:
Anna Szkwerko Szymon Kapuściński Bogusz Roszkowski Jon Doe slawek2004 (2613 niezalogowanych)
24 Posty
Łukasz .
(Hooki)
Wiking
Witam

wiem ze bylo juz pare podobnych postow ale mam mały problem gdyz nie znalazlem odpowiedzi.

W 2010 r pracowalem przez 5 miesiecy w norwegii, co miesiąc dostawalem pasek z wynagrodzeniem. Teraz przebywam w Polsce i chcialem się dowiedzieć czy dostane a jesli tak to kiedy jakies rozliczenie, jakis norweski "pit" ( jak wyjezdzalem z norwegii to w urzędzie zostawilem polski adres) i w jaki sposob mam sie rozliczyc za zeszly rok.
pozdrawiam Hooki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
niedługo dostaniesz selvangivelse ze skattu . jezeli będzie ci to pasować co tam stoi ....czyli powiedzmy wyliczony zwrot to nie musisz robić nic . jeżeli ci nie pasuje to trzeba się rozliczać . druki dostaniesz równierz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Łukasz .
(Hooki)
Wiking
Andre ved mark prosze powiedz mi do kiedy mam czas na rozliczenie podatku? boje sie ze list moze gdzies na poczcie sie zawieruszyc albo cos podobnego. co by bylo jesli bym nie dostal tego druku? sami rozlicza mnie wedlug uznania czy jakas kara?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Termin rozliczenia jest do konca kwietnia. "Poslizgi" w czasie nie sa karane, nie martw sie. Wystraczy napisac krotkie wyjasnienie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
kara to będzie jak ci każą dopłacić podatek przypadkiem ale tak często sie to niezdarza .
będziesz widział co przyjdzie ........jak nie trzeba dopłacać a nie zależy ci na zwrotach to nie robisz nic .
jak byłeś w norge trzeba było sobie załatwić kody do strony altinn . tam nic nie ginie .....jest tam twoje selvangivese , skatteopgjør , możesz się też na tej stronie rozliczyć .
no i przez altinn możesz to zrobić do końca maja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Łukasz .
(Hooki)
Wiking
ok, dostałem selvangivelse i zastanawiam sie czy rozliczyc sie samemu tj sprobowac czy rozliczyc sie przez na Euro Tax czy podobna firme.

Mam do Was 2 małe pytania, moze mi ktos powiedziec liczba 1001 podkreslona na czerwono? na pierwszym zdjęciu?? 100270 z pozycji 3.6/4/9 to chyba zarobek na czysto, dobrze mysle?
druga sprawa to liczba -13700 z pozycji 3.2.9 (drugie zdjęcie) - Enenandel co to jest? nadpłata podatku czy moze niedopłata ( mam nadzieje ze to jest to co mi zwrócą )

aha widział ktoś przetłumaczony formularz selvangivelse 2010? ani tu anie w google nie znalazłem.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hooki napisał:
.... Enenandel co to jest? nadpłata podatku czy moze niedopłata
no równierz(jak by to powiedział Andre ved mark) nie wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Hooki napisał:...druga sprawa to liczba -13700 z pozycji 3.2.9 (drugie zdjęcie) - Enenandel co to jest? nadpłata podatku czy moze niedopłata ( mam nadzieje ze to jest to co mi zwrócą ...

To masz złą nadzieję...
rzeczona kwota..13,7Tys.Nok. to standardowe globalne odliczenie za używanie pojazdu ..tak kilometry jak i bramki...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Łukasz .
(Hooki)
Wiking
czyli jak, niby mam im dopłacić za jazde po norwegii? ja tylko jechałem z lotniska w miejsce docelowe i spowrotem.

czyli jak, będe musiał coś dopłacać czy nie? a jesli nie to będe mial jakis zwrot?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:
[b]

To masz złą nadzieję...
rzeczona kwota..13,7Tys.Nok. to standardowe globalne odliczenie za używanie pojazdu ..tak kilometry jak i bramki...

a kuku
egenandel i do tego z minusem to koszt własny, czyli to co musisz wydać sam na dojazdy i król ci nie odda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok