Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Proszę o informację - Norwegia

Czytali temat:
krzysztof zalejski (812 niezalogowanych)
3 Posty
krzysztof zalejski
(krzysio3737)
Wiking
Dzisiaj tj.15.12 zarejestrowałem się jako bezrobotny,poszukujący pracy.Czy za naliczenie kwoty zasiłku będzie brane ostatnie 12-cy,czy rok 2009.Z góry dziękuję za informację.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
Zasilek jest wyliczany za ostatnie trzy lata przepracowane lub z kwoty nie mniejszej niz 145 tys. Koron za bierzacy rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
"Wysokość zasiłku dla bezrobotnych oblicza się w oparciu o Twoją osobistą podstawę obliczenia zasiłku. Podstawa obliczenia zasiłku dla bezrobotnych obejmuje zarobek z pracy i ewentualne świadczenia z systemu ubezpieczeń społecznych, wypłacone Ci w ostatnim roku kalendarzowym (w ubiegłym roku), lub średnią za trzy ostatnie lata przed złożeniem przez Ciebie wniosku o zasiłek dla bezrobotnych."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
miosk napisał:
Zasilek jest wyliczany za ostatnie trzy lata przepracowane lub z kwoty nie mniejszej niz 145 tys. Koron za bierzacy rok.

Skad masz te informacje ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
Iom.no
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Mozesz podac konkretny link z ta informacja? bo nie moge znalezc nic na temat zasilku dla bezrobotnych, a informacja ktora podajesz na ten temat jest bledna niestety.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
krzysio3737 napisał:
Dzisiaj tj.15.12 zarejestrowałem się jako bezrobotny,poszukujący pracy.Czy za naliczenie kwoty zasiłku będzie brane ostatnie 12-cy,czy rok 2009.Z góry dziękuję za informację.

Niewiem czy nie ,,korzystniej''dla Ciebie bylo by zarejestrowanie sie w styczniu,(masz caly dodatkowy rok)czy pracowales w 2008?
tu masz info...
www.nav.no/154915.cms
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
W danym roku wyliczają ci z poprzedniego roku lub z trzech ostatnich(o ile pracowałeś przez te trzy lata)
sprawdź sobie kwoty za ten i poprzedni rok jak w 2010 zarobiłeś więcej niż w 2009 to poczekaj do stycznia z rejestracją. Nie wiem czy możesz sobie wybrać opcje czy z ostatniego roku czy z trzech.
obiło mi się o usze że tak ale nie mam pewności.

miosk kiepskie to twoje źródło.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie moze sobie wybrac opcji, dlatego ze : cytuje "Twój wypłacony zarobek z pracy wynosił co najmniej kr 113 462 w ostatnim zakończonym roku kalendarzowym (w ubiegłym roku), lub co najmniej kr 226 923 w przeciągu 3 ostatnich zakończonych lat kalendarzowych"
czyli jesli zarobil w 2009 r mniej niz 113 462 ale minimum 226 923 w ciagu 3 ostatnich lat to wylicza z trzech .
Jesli kwota byla rowna lub wyzsza niz 113 462 w 2009 to obliczaja z ostatniego kalendarzowego roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Znajomy mi tak tłumaczył i nie mam pewności, a mianowicie najlepszy miał rok 2009 i z tego mu wyliczyli dagpenger (średnią z trzech lat miał gorszą) więc dali mu to co było dla niego lepsze. w/g niego
czyli jak się przekroczyło 113tyś to zawsze naliczą z ostatniego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok