Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kochani pomocy ! Tego jeszcze nie było na forum. - Norwegia

Czytali temat:
(382 niezalogowanych)
1 Post
Konrad Tasiński
(mmmoralesss)
Wiking
Witam szanownych Forumowiczów!

Mam problem. Potrzebuje informacji od zorientowanych osób. Szukam w postach ale nic nie mogę znaleść Opiszę swoją sytuację:

Pracuje w Norwegii na statku przetwórni od czterech lat jako rybak. Posiadam pozwolenie,d-nummer, lecz nie mam karty podatkowej, nie ma obowiązku jej wydania. Po zakończonym rejsie wracam do domu do Polski, jestem pracownikiem granicznym. Od pensji jest odprowadzana składka od dochodu w wysokości 7.8 % . Nie mam prawa do emerytury, zasiłków na dziecko, nie mam ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce ani ja ani żona i dziecko. Jedynie częściowe ubezpieczenie zdrowotne w Norwegii. Poinformowałem moją firmę że chcę wraz z nowym rokiem przejść na wyższy podatek i dołączyć do pełnego systemu socjalnego w Norwegii.

Taką dostałem odpowiedz:
Dla firmy przejście z mojej strony na pełen podatek nie jest problemem, lecz to może być problem dla mnie. Księgowy napisał mi że jeśli chcę mieć prawo do emerytury muszę mieć stały adres w norwegii, mieszkać tam wraz z rodziną, wiele lat oraz odprowadzać dodatkowe składki oprócz podatku na FISHERMAN SOSIAL FEE jeśli chcę uzyskać prawo do emerytury.

Jestem już zkołowany i nie wiem na czym stoje. Jeśli ktoś z Was ma jakieś informacje będe wdzięczny. Jeszcze jedno pytanie:
- Co mam zrobić żeby przejść na wyższy podatek? Wiem, że muszę złożyć wniosek o wydanie SKATTEKORT i tyle :/

Z góry dziękuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
może na forum nie było ale jak przeglądniesz portal to coś znajdziesz z tego możesz się dużo dowiedzieć

pomoc_socjalna_i_podatki/emerytura_norweska.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Hmm no to jest ciekawy przypadek.
Odp księgowego jest dziwna.
Nie napisałeś czy pływasz pod norweska banderą.
Ciekawe też,że nie sprawdziłeś,czy nie potwierdziłeś warunków umowy u swojego armatora statku.Firma ,właściciel statku.
może jestes tam nie legalnie.Przepraszam za ironię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Dziwna ta składka od dochodu,może to tylko składka na ubezpieczenie od nieszczęsliwych wypadków.
A może jestes zatrudniony w jakiejs firmie która jest na usługach właściciela statku.
Przecież,oczywiste,że nie mósisz mieć stałego adresu w norwegii,jesli pracujesz na morzu.
To tylko takie nakierowanie,bo sam nie mam pojecia o tym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Ciekawe czy ktos z forumowiczów z ciekawości sprawdzi jakie to dodatki należa sie dla pracowników w ryboustwie norweskim i tym bardziej pracujących na statkach.
Jeśli są takie przy pracy w ciężkich warunkach np.kładzenie asfaltu,to nie wierzę,że nie ma takowych a tym bardziej dla pracowników na statkach.Rozłąka z rodziną,itp.
No chyba,że pracownik jest wynajety z jakiejś firmy "krzak"No ale na morzach też sa granice państwowe,nie prawdaż.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
ADAM adamnor1977
(ADAMNOR1977)
Wiking
Wydaje mi się że 7.8 % to będzie lonn mv(7,8%)
Znalazłem to w skatteoppgjor 2009 w pozycji trygdeavgift
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok