Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Oblicznaie mva - Norwegia

Czytali temat:
krzysiek krzysiek Jakub Maxon Emila En Marucha1012 (2758 niezalogowanych)
17 Postów
Aneta Biała
(Anaa)
Wiking
Witam
Moje pytanie.. Jestem w trakcie zakladania firmy...
Mowie ludziom np. ze chce 140 nok za godzine plus mva..
Jak to sie oblicza ile wyjdzie na godzine na ręke ??
Moze ktos mi w tym pomoc??
I czy to nie jest za mala stawka....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Anaa napisał:
Witam
Moje pytanie.. Jestem w trakcie zakladania firmy...
Mowie ludziom np. ze chce 140 nok za godzine plus mva..
Jak to sie oblicza ile wyjdzie na godzine na ręke ??
Moze ktos mi w tym pomoc??
I czy to nie jest za mala stawka....

Po pierwsze to nie mozesz od razu pobierac mva, bo firma jest zwolniona z odprowadzania tego podatku do momentu, w ktorym dochod przekroczy 50 000 koron. Wiec na samym początku pobierasz tylko 140 koron.
Jak przekroczysz 50 000, to do stawki za godzine, lub innej umownej doliczasz 25% i potem te 35 koron z godziny lub kwote z innej stawki musisz zatrzymac i wplacic panstwu norweskiemu. A od 140 koron odlicz jeszce zwykły podatek, 36%.

Nie wiem czy praca za 89 koron za gdzine cie zadowala? Bo tyle wyjdzie na reke.
Pozdrawiam.
P.s. odliczas sobie tez od mva kwote mva ktore ty zaplacilas, np. kupilas na firme komputer i drukarke, mva wynioslo 1000 koron, wiec to, ktore powinnas wplacic panstwu pomniejszasz o te kwote.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Aneta Biała
(Anaa)
Wiking
Dziekuje Ci bardzo za pomoc!!!!
Juz teraz wszystko rozumiem...
140 nok to jednak za mało....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
tak ale czemu niby musowo przekroczyć te 50000 żeby należało się mva?? przecież to podatek towarowo usługowy i nie wiem skąd się wzięło te 50000?? , każdy kto wykonuje tutaj sprzedaż towaru lub usługi dolicza mva i nie ma znaczenia te 50000!!, równie dobrze można powiedzieć że się należy mva po przekroczeniu 100000 . twoje 140=25% mva=175 - skatt 36%. te 140 nok to dużo lub mało-wszystko zależy od tego co chcesz robić, bo może te 140 jest nie współmierne to oferty którą chcesz wykonywać, pamiętaj że większość posługuje się tu taryfami płac i każdy sobie jakoś tam kalkuluje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Mase1, tym razem Ty lepiej zadzwon do kogos, bo w blad wprowadzasz..
Najlepiej do Hilton, bo akurat jest jak pisze..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Mase1 czyli w/g ciebie pomimo że nie ponosisz kosztów mva, powinieneś sobie je doliczyć??? No tak bo skąd klient ma wiedzieć że zarobiłeś już ponad 50tyś tyle lat w Norwegii a mentalność dalej w PL.

jak już będziesz dzwonił to możesz do tej pani

p.s. numer pojawi się u dołu ekranu w pewnym momencie to obserwuj uważnie

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
wam to powinni wcale nie dodawać tego mva, a swoją drogą piszecie bzdury bo pewnie ktoś wam tak powiedział że ma tak być , no no wiadomo że tania siła robocza od dawna jest tutaj robiona w hu... i nie ma się co dziwić że poprzez nie znajomość języka jest tyle niejasności-- swoją drogą jeśli jeszcze pamiętacie wątek o dziewczynie z Ergesund która ma problemy z lokalnym NAVem? otóż dla jasności umysłu zadzwoniłem do service senter NAV i otrzymałem powiadomienie że wszystko jest poprostu zgodne z prawem ,a poza tym kobieta powiedziała że bardzo to dobrze że się interesuje takimi sprawami bo w większości tych całych nieporozumień jest bariera językowa. dostałem ofertę z centrum NAV że zorganizują w Ergesund spotkanie dla Polaków i będę osobą która będzie tłumaczyć wszystko z norweskiego na Polski tak żeby stało się w końcu dla niektórych jasne. i tak samo wy, niby wiecie że coś takiego jest jak mva ale z czym to się je to jeszcze wam daleko. wypracujcie sobie te 50000 nok bo nie dostaniecie mva, swoją drogą podniósł bym wam ten próg nawet o 1000000 nok, a co tam przecież może i tak być...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
zuzu pierdzielisz tak jak ten gościo

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Mase1, po pierwsze licz sie ze słowami nazywając ludzi tanią siłą roboczą, bo ja sobie nie zycze, abys mnie w ten sposob obrazał. Po drugie, informuję cię, iz nie mam problemow jezykowych i w Norwegii bariera językowa dla mnie nie istnieje. A jezeli chodzi o prog 50 000 koron, to ja tobie tego problemu wyjasniac nie bede, za wielki z ciebie filozof.
A tak juz na sam koniec - takie pierdoly, ze ty bedziesz wystepowac w roli tłumacza w NAV, to mozesz pociskać półgłowkom. Po pierwsze, aby występowac jako tłumacz w instytucji, trzeba miec do tego uprawnienia, to znaczy, ze trzeba byc tłumaczem przysięgłym. Natomiast osoby mowiące w języku norweskim, ale nie bedace zawodowymi tłumaczami (czyli takie na przykłąd jak ty, chociaz nie ma pewnosci ze mowisz po norwesku), moga jedynie pomoc znajomemu i podejsc z nim do okienka zalatwic sprawe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
z pewnością znam język na tyle dobrze żeby wiedzieć co i jak powiem tylko że dostałem taką ofertę z NAV i nie stety ale tłumaczem przysięgłym nie jestem!! hahahhah , bardzo zabawne jet to co piszesz Hilton ale skoro ty też musisz przekraczać próg 50000 żeby mieć to mva , ??, ciekawe co z osobami które pracuja na delt tid? jeśli wykonuja jakieś usługi i ich dochód nie przekracza rocznie 50000 nok?? co wtedy nie należy im się to mva pewnie??? bo ty tak powiedziałeś--- wiesz co żałosne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok