Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozliczenie za 2009 - Norwegia

Czytali temat:
(273 niezalogowanych)
1 Post
Dariusz Darecki
(Darecki3)
Wiking
Witam i pozdrawiam forumowiczów. Rozliczam się pierwszy raz i prosiłbym o pomoc w zrozumieniu rozliczenia za 2009 rok które otrzymałem ze skatu. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
nie wiem czy dołączył się załącznik, jestem początkujący, jak nie, to proszę o informację
Plik załącznika:
Nazwa pliku: rozliczenie_2009.zip
Wielkość pliku: 32491
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
no masz kolego 31 patyków do zapłacenia urzędowi- idź to wyjaśnij( chociaż błędy czasami sie zdarzają), ale myślę że musisz to zapłacić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Karolina .....
(karolina09)
Początkujący
ie wiem czy mam racje, ale czy to nie znaczy ze masz tyle do zaplaty ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Jest doplata dlatego, ze odprowadzono mala zaliczke na podatek. Byc moze zadeklarowales duzo mniejszy dochod wystepujac o karte podatkowa i teraz boli
Dochod miales zupelnie "niebrzydki" wiec niestety trza wysuplac kase
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Czy odliczyłeś od kwoty do opodatkowania "diety", podróże do Polski,rachunki za prąd i mieszkanie,no i czy przyznano Ci drugą klasę podatkową? Realnie w drugiej klasie powinieneś zapłacić....około 60 - 70 tyś. NOK.
A ile skatt Ci zabrał możesz sobie zobaczyć tu www.ba.no/skattelisten/search.html?isSea...&freetextSearch=
Wystarczy wpisać imię i nazwisko...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Czesc.
Sa 2 mozliwosci. Albo nie masz prawa do odliczen, albo nie wiesz jakie odliczenia ci przysluguja. Warto w tej sytuacji zglosic sie do fachowcow. Polecam Polishconnection. Zaplacisz pare groszy ale odzyskasz prawdopodobnie duuuzo wiecej. Ja przy brutto 342k zaplacilem 41,5k. Moze nie bedzie az tak rozowo bo ja mam wszystkie mozliwe odliczenia, ale mysle ze cos mniej powinno byc. Chociazby skatteklasse 2 jeslis zonaty i wspolmalzonek nie zarabia ponad 60k rocznie.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
tak jak niewiadomo co jest piec to mozna uzyc polishconection, masz troche troche czasu na odwolanie i poprawienie zeznania...
w stvg sa polscy pracownicy w NAV bardzo pomocni, wiec nie trzeba 'pc' uzywac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
ANETTA GROBELSKA
(anulek)
Wiking
piszesz,że rozliczasz sie pierwszy raz, czyli jeśli jesteś nowy w NO??? jeśli tak to nalezy Ci sie 10% przez pierwsze dwa lata. Idź do skate i dopytaj co i jak. Ja nigdy nie korzystałam z PC, zawsze pomocni byli ludzie w Skate.
powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
ANETTA GROBELSKA
(anulek)
Wiking
wie ktoś może jak długo otwarty jest NAV w Stavanger? czy do 15, a może dłużej? i gdzie znajdę Polaka pracującego tam? może ktos wie?
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
krzysztof paradoks
(paradoks)
Nowicjusz
Z tego co ja zauwazylem zalozyciel watku pracowal 6 miesiecy tylko zarobil ponad 300 Tys!!!!! wiec standartowa ulga od panstwa przysluguje w polowie wysokosci (1) jezeli jest samotny i nie rozliczal sie jako statuspendler(nie spelnial warunkow) to mogl miec tabele podatkowa z uwzgledniona ulga 10%. Niechce mi sie wracac do tego rozliczenia ale doplata do podatku przy takim dochodzie wydaje mi sie usprawiedliwiona(topskatt -ponad 600 tys dochodu rocznego przy llimicie chyba 430 tys!!) Odwolanie mozna zawsze napisac a poradzic sie fachowcow trzeba i tak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok