Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8 Postów
Anna Kowalska
(Inka)
Wiking
Witam,

moj maz pracuje wlasnie jako nauczyciel jezyka niemieckiego w Norwegii.
Znalazl prace przez Nav , najwiecej ogloszen dotyczacych pracy w szkole jest od lutego do kwietnia.
W tym okresie szkoly szukaja nauczycieli na nowy rok szkolny, ktory zaczyna sie od 1 sierpnia.
Szukajac pracy, nalezy w wyszukiwarce www.nav.no w rubryce: Søk etter ord i stillingsannonse wpisac slowo tysk

Jezeli chodzi o nostryfikacje Twojego dyplomu nauczyciela, to trzeba sie zwrocic do www.utdanningsdirektoratet.no/. Jest to instytucja, ktora zajmuje sie nostryfikacja uprawnien nauczyciela.

Trudno jest dostac prace na caly etat tylko z jednym jezykiem, przewaznie potrzebuja kombinacji dwoch jezykow.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Dzień dobry, chciałam zaproponować swoją pomoc: -) Wykonuję tłumaczenia i korektę CV dostosowując je do standardów norweskiego rynku pracy. Zachęcam do kontaktu!

Kontakt tel.:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
lub mailowy tlumacz@multinor.no
Zgłoś wpis
13 Posty
Ania Makowiecka
(Ania Mak)
Wiking
dzięki - nie bardzo jeszcze umiem tę stronę obslugiwac, ale znajdę. Wysłałąm chyba z 200 ofert - i cisza....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Anna Kowalska
(Inka)
Wiking
Wysyłanie aplikacji bezpośrednio do szkół niewiele daje, ponieważ wszystkie wolne etaty zazwyczaj są zgłaszane do Nav.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Ania Makowiecka
(Ania Mak)
Wiking
Hej Inka - a mogłabyś mi pomóc - nie wiem, jak zgłosić w takim razie moja ofertę do NAV.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Inka napisał:
Witam,

moj maz pracuje wlasnie jako nauczyciel jezyka niemieckiego w Norwegii.
Znalazl prace przez Nav , najwiecej ogloszen dotyczacych pracy w szkole jest od lutego do kwietnia.
W tym okresie szkoly szukaja nauczycieli na nowy rok szkolny, ktory zaczyna sie od 1 sierpnia.
Szukajac pracy, nalezy w wyszukiwarce www.nav.no w rubryce: Søk etter ord i stillingsannonse wpisac slowo tysk

Jezeli chodzi o nostryfikacje Twojego dyplomu nauczyciela, to trzeba sie zwrocic do www.utdanningsdirektoratet.no/. Jest to instytucja, ktora zajmuje sie nostryfikacja uprawnien nauczyciela.

Trudno jest dostac prace na caly etat tylko z jednym jezykiem, przewaznie potrzebuja kombinacji dwoch jezykow.

Pozdrawiam

Inka - poradz mezowi, zeby prylozyl sie do nauki no. to na pewno dostanie tez godziny na zastepstwo - vikar w innych przedmiotach - jak juz jest w systemie to bedzie mu latwiej

Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Anna Kowalska
(Inka)
Wiking
Hej Aniu,

nie musisz zgłaszać oferty w NAV, tylko trzeba śledzić ogłoszenia o pracę.

Pisałam już wcześniej, najwięcej ogłoszeń pojawia się na wiosnę.
Oczywiście postaraj się o nostryfikacje dyplomu, to trochę trwa zanim uzyska się certyfikat.
Myślę, że tam powinnaś uzyskać informację czy konieczna jest znajomość języka norweskiego, chociaż myślę że bez języka norweskiego będzie trudno. Oczywiście to są tylko moje przemyślenia i doświadczenie.

życzę powodzenia

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
antonia antosik
(Antonia30)
Wiking
nie jest, az tak bardzo zle. tutaj okazuje sie , ze karto przetargowa jest dyplom z wychowania przedszkolnego. jezyk jest bardzo wazny, ale na poczatek moze wystrczyc komunikowanie sie na bazie prostych zwrotów i okreslen.
trzymam kciuki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Anna Ratajczyk
(aniusia.r)
Wiking
Inka napisał:
Witam,

mam pytanie, zeby nostryfikowac dyplom wymagany jest dokument od organu zatwierdzajacego w polsce ze moge pracowac jako nauczyciel, jakiego przedmiotu moge uczyc i w jakim przedziele wiekowym...
skad mam zalatwic ten dokument???
please help
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Wyslij swoje dokumenty w jez. orginalnym i w tlumaczeniu na n.p angielski - matura + dyplom - kopie potwierdzone pieczecia i do tego wypelnione podanie do :

www.nokut.no/no/utenlandsk-utdanning/gen...landdatabasen/polen/

tu masz podanie ktore musisz wypelnic i wydrukowac :

www.nokut.no/Documents/NOKUT/Artikkelbib...ma/soknadsskjema.pdf

Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Anna Ratajczyk
(aniusia.r)
Wiking
Wiem ze istnieje NOKUT ale czytałam ze utdanningsdirektoratet zajmue sie nostryfikacja dyplomu nauczycielskiego i trzeba sie do niego zwrócić tak czy inaczej jezeli chce sie wykonywać ten zawod w norwgii...

dlatego pojawia sie pytanie jak zgromadzić komplet dokumentów? brakować mi będzie jedynie tego świstka z polski świadczącego o prawie wykonywania zawodu w polsce... a nie wiem gdzie sie po to zwrócić. do MENu czy kuratora??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok