Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praca sezonowa - wynagrodzenie za godzine pracy - Norwegia

Czytali temat:
zbigniew tomasz szymański (670 niezalogowanych)
3 Posty
Wiking
Witam, chcialabym sie czegos od Was dowiedziec. Pracuje w hotelu od maja - praca sezonowa. Jestem zatrudniona na zasadzie wynagrodzenia za godzine - w sensie ile jest pracy tyle pracuje. Chciałabym sie dowiedziec, czy w takim systemie pracy istnieja nadgodziny?? Od szefa wiem, ze wszystkie przerwy jakie sobie zrobie sa one nie platne i musze je odliczac od czasu pracy. Z tego co udalo mi sie dowiedziec, to akurat jest prawda. Nigdzie nie moge jednak znalezc informacji na temat godzin nadliczbowych w przypadku pracy gdzie wynagrodzenie naliczane jest od liczby godzin. Wg pracodawcy w tym systemie nadgodziny nie istnieja.. z tym ze teraz mam juz z 190h w miesiacu, bez zadnego dnia przerwy i wydaje mi sie jest to bardzo nie w porzadku.
Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
A co podpisalas na kontrakcie? Przeczytaj prawo pracy ktore okresla godziny tygodniowe miesieczne i roczne i nie musza one (podkreslam wg tego co ja wiem) byc rozliczane w cyklu tygodniowym. Jednak dni wolne tez sa okreslone i o to sie powinnas upomniec. Nie jestem ani ekspertem ani nawet zamocno nie czytalem wszystkich przepisow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Wszystko to przegladalam, tylko wlasnie z tego co sie orientuje jest roznica w przypadku pracy z wynagrodzeniem za godzine. U mnie w kontrakcie jest ze przy pracy powyzej 160h w miesaicu pracodawca moze mi dac wolny dzien/godzine... ale w przypadku gdy pracuje codziennie od poniedzialku do niedzieli, bo tak sobie zyczy szef, nie mamani nadgodzin, ani wolnego. Czy np. po zakonczeniu kontraktu powinieni mi doliczyc te godziny do urlopu? W sensie ze zobowiazany jest za to jakos zaplacic, czy ogolbnie nici z tego i moge sobie jedynoie pomarzyc??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
Jesli masz w kontrakcie ze masz pracowac 160h a pracujesz wiecej to jest to juz podstawa do jakis negocjacji..
Miedzy nami - to jest wyzysk...
ech, nie wiem co ale cos powinno Ci sie nalezeć ;]

mozesz zdaje sie isc do jakiegos urzedu po porade..?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok