Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Wojtek C Magda Lena Enat X. Klaudia Przemus Grzegorz Krupa Zielony910 (2993 niezalogowanych)
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
tu masz info po polsku z nav . nie ma tam mowy długości umowy
.
Ogólnie o zasiłku dla bezrobotnych
Kto może otrzymać zasiłek dla bezrobotnych?
Głównymi warunkami otrzymania zasiłku dla bezrobotnych jest, że:

Twój czas pracy został zredukowany o co najmniej 50 procent.
Twój wypłacony zarobek z pracy wynosił co najmniej kr 113 462 w ostatnim zakończonym roku kalendarzowym (w ubiegłym roku), lub co najmniej kr 226 923 w przeciągu 3 ostatnich zakończonych lat kalendarzowych
Rzeczywiście poszukujesz pracy.
Jesteś zarejestrowany jako poszukujący pracy i przesyłasz karty meldunkowe co 14 dni.
Mieszkasz lub przebywasz w Norwegii.
Jako zasada główna nie możesz być uczniem szkoły lub studentem.
Możesz również mieć prawo do zasiłku dla bezrobotnych jeżeli jesteś:
Tymczasowo zwolniony przez pracodawcę całkowicie lub częściowo (patrz informacje o zasiłku dla bezrobotnych dla osób tymczasowo zwolnionych przez pracodawcę)
Zakładasz własną działalność gospodarczą
Bezrobotny z powodu upadłości
W jaki sposób starasz się o zasiłek dla bezrobotnych?
Najpierw musisz zarejestrować się jako poszukujący pracy pod adresem internetowym nav.no – lub stawiając się osobiście w Twoim miejscowym biurze NAV. Możesz tu również otrzymać pomoc w zarejestrowaniu się elektronicznie na PC w biurze NAV. Otrzymasz tu również informacje o tym, jak możesz przy pomocy PC elektronicznie przesyłać karty meldunkowe, składać podania o pracę, zarejestrować Twoje CV itp.

Po dokonaniu tego wypełniasz formularz wniosku o zasiłek dla bezrobotnych. Ważne jest, abyś złożył wszystkie niezbędne dokumenty razem z formularzem wniosku. Formularz wniosku z załącznikami należy przesłać do biura NAV w Twoim miejscu zamieszkania lub złożyć osobiście w biurze NAV.

Zasiłek dla bezrobotnych może najwcześniej być wypłacony od dnia, w którym wysunąłeś wniosek o zasiłek dla bezrobotnych włącznie (data zarejestrowania się jako poszukujący pracy jest z reguły uważana za datę wysunięcia wniosku).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Tomasz F
(Tomasz100782)
Wiking
dzięki Bardzo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
Tomasz100782 napisał:
Witam.jestem na umowie jako sezonowy pracownik od kwietnia do końca października.Czy po zakończeniu pracy, mogę iść na zasiłek? Pozdrawiam

Rodzaj umowy jest niewazny (oby legalna), liczy sie dochod, minimum jakie nalezy wykazac za 2009 rok to kwota w wysokosci 113 462 tys. O dagpenger-zasilek dla bezrobotnych bedziesz mogl sie ubiegac od nastepnego roku, a minimum moze ulec zmianie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
Andy mam pytanko...nie wiem dokladnie jakie roznice sa miedzy ubieganiem sie o dagpenger z powodu redukcji godzin, zwolnienia tymczasowego, rozwiazania umowy, czy vikariat...napisales ze o pieniazki mozna ubiegac sie od momentu wnioskowania, ale jezeli nasz pytajacy pracuje na vikariat (IV-X) to o dagpenger moze ubiegac sie dopiero od nastepnego roku...bynajmniej takie sa moje informacje...moze sie myle...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Tomasz F
(Tomasz100782)
Wiking
Rok temu także byłem przez 5 miesięcy w tej samej firmie i mieszczę sie w tej minimalnej kwocie 113 tyś kr. więc w tym roku mogę sie zarejestrować do NAVu jako poszukujący pracy i starać sie o zasiłek? i to dopiero od początku października.czyli jak skończę prace. (?) pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Daroo napisał:
Andy mam pytanko...nie wiem dokladnie jakie roznice sa miedzy ubieganiem sie o dagpenger z powodu redukcji godzin, zwolnienia tymczasowego, rozwiazania umowy, czy vikariat...napisales ze o pieniazki mozna ubiegac sie od momentu wnioskowania, ale jezeli nasz pytajacy pracuje na vikariat (IV-X) to o dagpenger moze ubiegac sie dopiero od nastepnego roku...bynajmniej takie sa moje informacje...moze sie myle...

nie ma różnicy z którego powodu ubiegasz się o dagpenger . obojętnie z którego . z tym że po rozwiązaniu umowy nie jesteś na permiteringu tylko jesteś bezrobotna . zasady naliczania wysokości zasiłku są takie same ...objętnie z jakiego powodu starasz się o zasiłek .
o dagpenger możesz starać się od momentu redukcji godzin lub utraty pracy a nie od następnego roku .
jakby ktoś pracę stracił w styczniu to co ??? zanim nav wypłaci mu zasiłek za rok to biedaczysko umrze z głodu ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
Andy hellboy napisał:
Daroo napisał:

nie ma różnicy z którego powodu ubiegasz się o dagpenger . obojętnie z którego . z tym że po rozwiązaniu umowy nie jesteś na permiteringu tylko jesteś bezrobotna . zasady naliczania wysokości zasiłku są takie same ...objętnie z jakiego powodu starasz się o zasiłek .
o dagpenger możesz starać się od momentu redukcji godzin lub utraty pracy a nie od następnego roku .
jakby ktoś pracę stracił w styczniu to co ??? zanim nav wypłaci mu zasiłek za rok to biedaczysko umrze z głodu ??

hehe to chyba mnie to spotka...nie wykazalam minimum za 2009rok (113tys) zabraklo troche, z kolei w tym roku minimum dawno zostalo przekroczone, niemniej jednak dostalam odmowna odpowiedz uzasadniona paragrafami, ze nie zarobilam minimum w tamtym roku, a dochod z tego roku moze byc rozpatrzony dopiero w nastepnym...ide jutro zasiegnac porady prawnej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
chyba nic nie zrobisz .......zasiłek należy ci się od dnia redukcji godzin albo utraty pracy ale jego wysokość jest naliczana z dochodów w tamtym roku .....niestety . albo z trzech ostatnich lat .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Daria Zaleska
(Daroo)
Wiking
Andy hellboy napisał:
chyba nic nie zrobisz .......zasiłek należy ci się od dnia redukcji godzin albo utraty pracy ale jego wysokość jest naliczana z dochodów w tamtym roku .....niestety . albo z trzech ostatnich lat .

Wlasnie o to mi chodzilo, ze rozpatruja tylko kaske z zakonczonego roku lub 3 ostatnich lat...nie pracuje od czerwca i wychodzi na to ze musze sobie radzic sama bo z navu nicoooosssscccc......a o dagpenger moge ubiegac sie dopiero od nowego roku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
W tej sytacji pozostaje pomoc socjalna, ale najpierw musisz "zjesc" wszystkie oszczednosci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok