Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praca - Norwegia

Czytali temat:
(872 niezalogowanych)
9 Postów
tomek putin
(putin79)
Wiking
Witam .w norwegii pracuje 3,5 roku w tym czasie moje umowy ktore mi daje pracodawca sa tylko na projekt(tj.na jakies 3 lub 5 mies.kończy sie jeden dostaje kolejny)czy jest to legalne czy juz w koncu powinienem dostac umowe na stale?pozdrowionka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
mysle ze tu znajdziesz odpowiedz-www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78173
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tak, jest to legalne. Twoj pracodawca wynajmuje cie na okresloną prace. Nie wie, czy bedziesz mu jeszcze potrzebny, wiec nie zatrudnia cie na stale.
Poza tym zatrudnienie na stale wiąze sie z pewnymi wymogami. U mnie w firmie chołpaki nie znali norweskiego, co za tym idzie nie mogli zdobyc fagbrev, tak wiec pozostają pracownikami niewykwalifikowanymi. Umowy mają tylko na czas projektu. Teraz sa wakacje i nie ma pracy. Dostali wypracowane feriepenger i nic poza tym. Pracodawca nie zarabia, to i pracownikom nie mialby czym zaplacic, wiec jest to logiczne i zrozumiale postepowanie.
Nie wiem jak jest w firmie w ktorej ty pracujesz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
tomek putin
(putin79)
Wiking
Dziekuje bardzo za dopowiedz.A mam jeszcze jedno pytanko czy w takiej sytuacjii moge wogole mmyslec cos aby tu sciagnac swoja rodzinke (wiecie brak umowy na stale to mi sie tak nie za bardzo podoba czsami bede musial wracac do polski z cala rodzinka).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
To rzeczywiście masz spory dylemat.
Pogadaj może z szefem, skoro pracujesz tyle czasu to może uda Ci się wynegocjować jakiś stały kontrakt.
Od tego roku aby zrobić łączenie rodzin musisz udowodnić że stać Cię na utrzymanie rodziny, jeśli nie masz umowy to będzie bardzo trudno przekonać urzędników że Twoje dochody będą wystarczające.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
putin79 napisał:
Dziekuje bardzo za dopowiedz.A mam jeszcze jedno pytanko czy w takiej sytuacjii moge wogole mmyslec cos aby tu sciagnac swoja rodzinke (wiecie brak umowy na stale to mi sie tak nie za bardzo podoba czsami bede musial wracac do polski z cala rodzinka).
jeżeli ściągniesz rodzinę to będziesz musiał wynająć większe mieszkanie . jeżeli nie dostaniesz tego zlecenia dwa albo trzy miesiące to co ??? piszesz że będziesz wyjeżdżał do polski , a mieszkanie ?? trzeba i tak opłacać .
sam sobie przemyśl co będzie lepsze bo nikt nie zna twojej sytuacji rodzinnej i w robocie w norge
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
tomek putin
(putin79)
Wiking
tak wiem ,juz gryze sie z myslami i niewiem co myslec.dotychczas sie ukladalo dobrze nie mialem zadnego przestoju ,jakiegos braku pracy i moze jestem naiwny ale wierze ze bedzie tak dalej (wiara matka glupich) i chcialbym ich tu sciagnac bo juz mnie meczy to zycie na odleglosc.pozdrowionka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok